Bondgenoten in het helingsproces

Dit is een gastcolumn van Esther

Erkenning en herkenning was de titel van de basisworkshop die gegeven werd door Richelle en Wilma op zaterdag 25 april in Bussum. Ik deed mee omdat ik samen met Nathalie over enkele weken een verdiepingsdag aan ga bieden, bestemd voor mensen die deze basisworkshop hebben gedaan of die een individueel traject doen. Later ga ik in op “onze” dag, eerst wil ik vertellen hoe ik de basisworkshop ervaren heb. Hoe helend het kan werken om ervaringen te delen en het gevoel te hebben dat je niet alleen staat in dit moeilijke onderwerp van narcistische mishandeling.

Waar in het begin nog wat onzekerheid heerste was deze al snel omgezet in veiligheid om te delen met elkaar. De erkenning zorgde voor een samenhorigheidsgevoel, als bondgenoten in het proces. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat gaf opluchting en draagkracht. Kracht om met elkaar sterk te staan en in die kracht te blijven! Iedereen mocht er zijn, op zijn of haar manier en met respect.

De deelnemers mochten vragen inbrengen. Hoewel er vele vragen beantwoord zijn die ons inzicht en bewustwording gaven, sprong er eentje uit. ‘Hoe weet ik dat ik het zelf niet heb?’ Een belangrijke vraag daar een narcist erop uit is dat je gaat twijfelen aan jezelf en jou verantwoordelijk wil(de) maken voor zijn daden. Het antwoord was duidelijk: “zodra jij jezelf deze vraag stelt, kan je zelfreflectie toepassen. Een narcist kan dit niet! Dus niet en nooit meer twijfelen aan jezelf”.

Een welkome afwisseling was de ontspanningsoefening die gegeven werd door therapeute Heleen. Voelen hoe jouw lichaam is, voelen dat je geaard kunt zijn en dat je momenten van ontspanning kunt inbrengen gedurende de dag. Dat je een belangrijk instrument met je meedraagt die je in kunt zetten op ieder moment: je eigen ademhaling.

Veel inzichten hebben we gekregen over de verschillende fases van herstel. De hoogtepunten en dieptemomenten. Het leren zien van de overtuigingen die je hebt opgedaan die eigenlijk niet van jou zijn. Door inzicht te krijgen in de verschillende herstelfases heb je een houvast in je herstelproces en weet je dat de lijn naar boven, de weg naar herstel, mogelijk is en tevens je doel is.

De verdiepingsdag die gegeven wordt door mijzelf (Esther) en Nathalie heeft als thema “Versterk je innerlijke kracht: maak verbinding met jezelf”. De mensen die de basisworkshop hebben gedaan, hebben reeds een uitnodiging ontvangen voor deze dag, en ook voor de andere verdiepingsdag die door Heleen en Jerome wordt aangeboden.

Onderwerpen die tijdens onze dag aan bod zullen komen zijn o.a.

  • Het ontstaan van trauma’s
  • Verbindingsgerichte communicatie met jezelf
  • Ontspanning en aandacht voor jezelf in het NU
  • Interactieve oefening over gevoelens en behoeften
  • Symbolisch loslaten
  • Het in beeld brengen van persoonlijke doelen en ‘je goed voelen’
  • Lets Jump: motivatie om jouw persoonlijke doelen te realiseren

Mocht je hiervoor interesse hebben dan kun je contact opnemen via het contactformulier, of reageren op de uitnodigingsmail die je eerder gehad hebt.

Als laatste wil ik afsluiten met de volgende zin:
Behoud het goede, voeg toe wat nodig is, laat los wat niet meer bij je past.

Esther

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.