Brief aan mijn ex

Dit is een gastcolumn van Mies

Daar stond je dan, twee jaar geleden… Lange man, goed lijf, een mooie bos donkere golvende haren, guitige oogjes en de mooiste lach van de hele wereld. Maar je was bezet…

Tot je na een aantal weken berichtte, het was over tussen jou en je vriendin, uit elkaar. “Dat biedt perspectief”, dacht ik. We appten en daten wat af en wat waren we bestemd voor elkaar! Wat gingen we in elkaar op!

Al snel was het toch wel serieus tussen ons. Je was m’n droomman. De hele dag door appte je lieve berichtjes; “Schatje, wat doe je? Lieverd, lukt ‘t bij jou? Kanjer, ik denk aan je! Lekkertje, ik heb zin in je”. En bellen, veel bellen. En waar het kon zagen we elkaar. Je wilde elke dag wel naast me wakker worden. Je kocht kadootjes voor me en zei me precies wat ik wilde horen. Ik was je mooiste en liefste! Zelfs na twee jaar was daar niks in veranderd!! De lieve appjes bleven tot het eind.

Natuurlijk ontstonden er kleine haarscheurtjes…, maar hee, die horen erbij, we zijn allemaal niet perfect en ja, je gaat elkaar ook écht leren kennen… Gelukkig zei je dat jij ook goed was in kritisch naar jezelf kijken en dat je heel goed kon werken aan je zwakke eigenschappen. Gek hoe elke discussie en elke ruzie altijd eindigde met dat het toch echt aan mij lag. Dat ik degene was die sorry zei.

Mooi hoe je toch duidelijk liet merken hoe je onze toekomst samen zag, samen en met onze kids.

Wat kon je me ophemelen, je had nog nooit zo’n mooie vriendin gehad! En de sex… Hemels!! Het kon niet vaak genoeg!

Het enige wat wel echt in de weg stond was mijn argwaan… Jeetje wat moest ik daaraan werken! Elke keer kwam dat weer naar boven. Kleine triggers, kleine gebeurtenissen, berichtjes in je telefoon, naar andere vrouwen, naar je ex, een foto van jezelf in je telefoon die ik nooit had gekregen, zoveel online op rare tijden. Jouw verklaringen voor situaties, waar ik niet om verklaringen vroeg, een armbandje vinden in je huis, je stiekeme gedoe met je telefoon en boos worden als ik je stoorde of als ik je telefoon in m’n handen had, je autostoel op standje sex, je op vreemde momenten ‘boodschappen doen’. Pfff, ik kan nog even doorgaan…

Wat kwam het jou goed uit dat ik al het nodige had mee gemaakt. Dáár kwam al mijn argwaan vandaan. En ja, daar moest ik toch echt wat mee doen, want je wist ook niet of het voor jou wel vol te houden was met mij.

Wat had je twee gezichten! Wat kon je lelijk doen en boos worden op niks af, me van je wegduwen en onzeker maken en dan toch weer aantrekken, de hemel in prijzen. Maar wat klopten er dingen niet. Steeds meer, hoe langer hoe meer, vielen er kwartjes… Mijn argwaan werd niet minder alleen maar meer.

Wat deed je lelijk op ons laatste feestje samen, zo jaloers zonder enige aanleiding en wat deed je zelf? Niet normaal hoe je andere vrouwen benadert, wat je hun in hun oor fluistert en stiekem privé berichten stuurt. Maar dat moet kunnen volgens jou, je bedoelt er niks mee!? Oh en condooms verstopt hebben liggen in je auto, ja ook daar was weer een verklaring voor. Wat wist je het toch altijd goed mijn kant op te schuiven, zodat ik twijfelde aan mezelf.

Wat was ik mezelf aan het kwijtraken, maar dacht je werkelijk dat ik nooit zou uitvinden hoe je echt in elkaar zit? Dacht je echt dat ik zo voor de gek te houden ben? Zelfs al zou ik je op heterdaad betrappen, dan zou je nog ontkennen en het nog zo weten te praten dat ik het toch echt niet goed gezien heb. Zoals je doet bij je eigen dochter die jou betrapt terwijl je je broek omhoog staat te trekken en een vrouw haar rok omlaag staat te sjorren. Nee hoor er gebeurde niks…

Mijn intuïtie zei al die tijd dat het niet klopte en jij zei me recht aankijkend, zelfs ons laatste weekend samen nog: ‘lieverd, ik ben zo gek op jou, ik zou je nooit bedonderen’.

Dat zou echt zo bunkerhard zijn, dat doet hij niet, dacht ik… En je deed het… Niet 1x, maar veel vaker. Je ex was zo gek niet als dat jij al die tijd zei.

Ik weet dat jij een nieuw slachtoffer gaat vinden. Opnieuw schade aan gaat richten en dat vind ik erg. Heb je enig idee wat jij je kinderen aan doet? Wat je je ex hebt aangedaan? Wat je mij en mijn kinderen aan hebt gedaan? Je ligt er vast geen nacht wakker van. Maar Mark, wat je zaait zul je oogsten… Hij komt een keer bij je terug.

Ik raap de scherven bijeen en ik red me wel weer, maar ik leef mee met je ex en je kinderen die nog veel te lang met jou te maken zullen hebben. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die in je geloven, net zoals ik gedaan heb. Ik weet ook dat alleen ik en je ex weten hoe jij echt in elkaar zit. En dat is met geen pen te beschrijven, zelf niet in deze brief.

Mies

31 reacties op “Brief aan mijn ex

 1. Beste Mies,
  Ik wens je veel sterkte mee! Wat een narigheid hebben jullie meegemaakt.
  Ik heb bewondering voor je dat je medelijden kan tonen. Wat een prachtig mens ben jij!
  Hartelijk groeten,
  Jadwiga

   1. ik zit met ongeloof mijn eigen verhaal te lezen. Hij was knap goede baan veel humor, zou ook lief voor mijn kinderen zijn. De eerste keer samen op vakantie gelukkig een week , dacht ik al er is iets niet goed bij hem. Negeerde me als ik iets verkeerds tegen hem zei, mocht niet bellen naar mijn zoon WIJ waren nou even weg. Hij belde wel met zijn zoon, maar dat was anders.
    Thuis ben ik meteen naar mijn eigen huis en zoon gegaan. Nou doe niet zo raar, hij sprak met me en ja hoor ik dacht ik moet ook niet zo raar doen. Ik was zo vreselijk gek op de man Mijn god wat hield ik van hem. Alles deed ik om het hem naar de zin te maken, maar een fout en je werd genegeerd en weggeduwd. Huis opgezegd, al mijn mooie spullen bij hem gezet mijn zoon van 18 op een flat gezet. binnen een jaar was ik alles kwijt en getrouwd. Na 4 jaar ben ik met veel pijn weggegaan en heb voor mijn zoon gekozen. Wij zijn nu samen en hebben rust. Deze aankomende juni ben ik een jaar gescheiden. Maar het gaat pas een maand of 3 goed met me.
    In therapie gegaan. Schuldgevoel naar mijn zoon toe en het onbegrip dat iemand zo kan zijn en doen. En je weet hoe hij is en je mist hem zo erg of je hart en ziel eruit is. Ik begreep mezelf niet. Zolang je doet wat hij graag wil, en inderdaad hem geloofd ook al vind je iets vreemd heb je een goed leven. ben in me hoofd helemaal doorgedraaid, vroeg me elke dag af wat doe ik nou weer verkeerd. Altijd zeggen ik hou heel veel van je, dat weet je toch. Toen ik zei dat ik bij hem wegging, zei hij als jij denk dat je dat moet doen, zou ik het doen. geen emotie niets. Ben nog een paar keer in de wekende terug gegaan omdat ik hem zo erg miste. Zelfs dan deed hij lelijk en ging ik weer huilend naar huis. In maart ben ik nog een keer geweest, ik wil zo graag horen dat hij zegt ja ik was ook niet makkelijk. NIKS praatje pot, ik wilde toch weg. Ligt niet aan hem. Ben helemaal opnieuw begonnen. Kreeg niks mee IK wilde weg, Van hem had het zo niet gehoeven. Het is zeker een zware tijd geweest, maar heb alles weer op de rit en een mooie flat met me zoon samen. De vader van mijn zoon heeft ons wel geholpen. Wat kan zo iemand in 4 jaar tijd met je doen zeg. Mijn vertrouwen naar anderen toe heb ik nog niet helemaal terug, maar dat komt ook wel goed. Het heeft allemaal zijn tijd nodig. Waar eerst alle pijn zat kan ik nu alleen maar denken. Wat een stumper ben je, op naar het volgende slachtoffer. Deze mensen kunnen van niemand houden. Ze hebben wel een hart wat klopt, maar er zit geen gevel in.
    Groetjes Mies. Je bent een Topper

 2. Ook ik heb ooit een denkbeeldige brief geschreven aan mijn ex.
  GEEN DANK AAN MIJN EX
  Geen dank voor het manipuleren op mijn schuldgevoel.
  Geen dank voor het misbruiken van mijn verantwoordelijkheidsgevoel .
  Geen dank voor het schaden van mijn zelfvertrouwen.
  Geen dank voor het misbruiken van mijn lichaam.
  Geen dank voor het kapot maken van mijn geest.
  Geen dank voor het manipuleren van mijn kinderen.
  Geen dank voor het kwijtraken van mijn kinderen.
  Geen dank voor je vreemdgaan.
  Geen dank voor je bezittersdrang en vreemde jaloezie.
  Geen dank voor het voor je zogenaamde “vader zijn”.
  Geen dank voor je drift en agressie.
  Geen dank voor je parasieten gedrag.
  Geen dank voor je schelden.
  Geen dank voor je achterdocht.
  Geen dank voor het ontlopen van verantwoording.
  Geen dank voor je seksverslaving.
  Geen dank voor je overmatig bier drinken.
  Geen dank voor je persoonlijkheidsstoornis.
  Geen dank voor de angsten die je me hebt geleerd.
  Geen dank voor je bedreigingen.
  Geen dank voor je stalken.
  Geen dank voor de gevolgen: jaren hulpverlening.
  GOD DANK dat ik kostbaar ben in ZIJN ogen.

  1. Volgens mij ontbreekt er niets aan deze opsomming! Knap gedaan! Onvoorstelbaar wat een narcist allemaal kan en ………………..niet kan! Ik heb ook ooit een brief geschreven aan mijn ex en niet denkbeeldig, maar die zal ik niet openbaar maken. Ik laat het rusten. Ik ben weer de oude APA zeggen mijn vrienden en daar ben ik blij mee. Ik heb mezelf weer hervonden na zoveel jaar! Zij die nog niet zover zijn: alle sterkte en kom weer bij jezelf.

 3. oh zo herkenbaar. Geen idee of mijn ex partner vreemd is gegaan, maar dat doet er niet toe. Het gekonkel, het gedraai, alle leugens naar mij en over mij. De verschillende maskers die hij steeds maar weer opzet. De toonzetting van zijn mails naar mij, nog steeds ondanks het feit dat we al 3 jaar uit elkaar zijn. De manipulaties en de rookgordijnen. Bah, bah, bah.
  Inmiddels weet ik wie hij echt is. En herstel ik sneller van zijn gedrag en uitingen, waar ik soms ook om moet lachen. Te absurd.
  Ik maak me soms zorgen om onze kinderen. Gelukkig heb ik een heel fijn netwerk om me heen en weten de belangrijke mensen om ons heen (zowel prive, formeel en zakelijk), hoe hij is en geloof ik er in, dat weggaan niet alleen voor mij, maar ook voor hen de beste stap is geweest.
  Zij kunnen later kiezen. Dat heb ik mogelijk gemaakt voor hen.
  En elke dag wordt ik sterker, mooier, gelukkiger!
  Jij ook!

 4. Mies, je vertelt gewoon mijn verhaal. Alleen ben ik degene met de kinderen en de ex heeft ook kinderen en hij is nu alweer druk met zijn volgende slachtoffer! Neem jezelf niets kwalijk, want ze zijn zo doortrapt.

  1. Inmiddels neem ik het mezelf niet meer kwalijk, maar inderdaad gevaarlijk doortrapt!
   En bizar wat de gevolgen zijn… Leerzaam ook! 😉

 5. Mies, wat heb je een heldere duidelijke brief geschreven. En wat vreselijk dat je dit is overkomen. Het is voor mij een grote herkenning en ben na twee jaar nog steeds de scherven bij elkaar aan t rapen. Meer bekendheid eraan geven is t enige wat ik kan bedenken om anderen te behoeden..

 6. Heel mooi geschreven Mies. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die nooit meer over gaat. Altijd zullen ze blijven liegen en bedriegen en zijn zij ‘god’ zelve. Er moet veel meer bekend worden over narcisme. Na 25 jaar huwelijk eindelijk de knoop doorgehakt en toen pas erachter gekomen dat ik al die tijd met een narcist leefde!!

 7. Beste Mies,
  Dit is ook zo herkenbaar voor mij maar mijn ex wist zich vaak beter in te dekken en dingen beter te camoufleren, en mogelijk beter te manipuleren. Ook ik had een slechte relatie met mijn 1ste ex, die ook narcistisch is, achter de rug, wat de 2de graag gebruikte om zich achter te verschuilen als mijn intuïtie haar niet meer vertrouwde en alle signalen mijn gelijk daarin begonnen te geven.
  Iedereen die met haar in contact komt wordt voorgelogen. Het speelt absoluut geen rol tegenover wie : haar dochters, adoptieouders, ex-man, ik, ‘vrienden’, ‘vriendinnen’,… het maakt totaal niet uit wie.
  Op een gegeven moment wou ze zelfs dat ik in therapie zou gaan voor mijn ‘jaloersheid’.
  Dat terwijl ik op allerlei mogelijke manieren belogen en bedrogen werd door haar met verschillende mannen, zelfs met haar ex-man, haar baas, ‘vrienden’, losse scharrels,… en dat ze zich prostitueerde voor een webcam.
  Vorig jaar is ze op eigen initiatief naar een psycholoog gegaan omdat ze weet dat ze een gigantisch probleem heeft. Maar ze heeft daar maar zeer weinig over gezegd tegen mij en ook daarover loog ze dan weer. Ik weet niet of ze die psycholoog nu nog bezoekt maar hervallen is ze zeker en nog geen klein beetje…
  Zij heeft een heel zware jeugd gehad en nooit haar familie gekend omdat ze vanuit India is geadopteerd naar België op haar 8ste. Ik kijk daar doorheen en besef dat zij totaal onthecht is van haar Zelf.
  Maar je vraagt je af waar zij in godsnaam het lef vandaan halen om zo van de pot gerukte uitspraken te doen en jou zo een schuldgevoel proberen te geven terwijl je zelf volledige onschuld naar hen toe bent en zij met alle mogelijke zonden beladen zijn. Hun geweten is echt ontzettend verziekt. Zij hebben vaak totaal geen realiteitsbesef en geen besef van de gevolgen van hun daden.
  Ik noem dat ongeleide projectielen. Zij hebben niets van Innerlijke Leiding en worden enkel geleid door de lust van hun lagere zelf. Er zijn dieren die veel meer respect naar elkaar toe tonen dan dit soort van mensen. Op sommige vlakken zijn deze mensen totaal, maar dan ook echt totaal onbetrouwbaar.
  Ik kom haar nog regelmatig tegen maar zeg niets tegen haar. Bij het squashen, op de markt, als ik ga lopen, onderweg met de auto,… en volgend schooljaar zitten onze dochters weer in dezelfde school…
  Ik weet dat zij dan soms heel erg lijdt onder spijt dat ik uit haar leven ben vetrokken omwille van haar respectloosheid. Maar haar ego en schaamte zijn nog veel te groot om alle rottigheid en bedrog toe te geven naar mij toe. Ik heb haar kansen genoeg gegeven om alles op te biechten en haar leven radicaal te veranderen en definitief te breken met haar verleden.
  Maar dat allemaal toegeven en een zedig leven leiden kan zij niet aan. Ze kent niets anders en alles toegeven en dat verleden opgeven zou aanvoelen als het sterven van haar ego. Het gezichtsverlies zou te groot zijn. En aangezien er (voorlopig) niets anders is in haar bewustzijn dan haar ego blijft ze daar liever krampachtig aan vasthouden en andere mannen gebruiken voor hetzelfde doel : het bevredigen van haar ego en haar lusten.
  En dan te bedenken dat zij in het begin van onze relatie 5 1/2 jaar geleden zei tegen mij:
  “We gaan wel eerlijk zijn tegen elkaar”.
  Op zo’n moment denk ik dan bij mijzelf : “Is er dan nog iets anders mogelijk? Ik kan mij niets anders voorstellen dan volledig eerlijk te zijn en volledige zelfbeheersing na te streven als je met zo iets kwetsbaars als elkaars gevoelens gaat omgaan in de toekomst”.
  Het was de ene leugen na de andere, de ene fantasie na de andere, het ene bedrog na het andere… Een enorme wisselvalligheid en onhoudbaar…

  1. Onthoudt goed dat Narcisme een persoonlijkheids stoornis is, waar de persoon zelf NOOIT wat aan zal gaan doen. Elke vorm van hoop moet je vergeten. Narcisten veranderen echt nooit!!!

 8. Herkenbaar, maar ik heb het al die jaren eerst niet gezien, het was ook niet zo aan de oppervlakte totdat ik iets anders ging doen dan hij gewend was, voor mezelf koos en een studie ging volgen. Ineens keerde alles. En kreeg ik een heel ander gezicht te zien – het ging al die jaren helemaal niet om mij maar om de status en de ruimte die ik aan hem bood. Het is een hel twaar je in terechtkomt, als je eenmaal ontdekt wat er werkelijk speelt.

  1. Inderdaad Anne, het is een hel waar ze je doorheen sleuren. En dan te bedenken dat je de hemel wilde ervaren en schenken…

  2. Wel een hel waar we zelf uit kunnen komen. Immers als je eenmaal weet dat je met een narcist was. Dan weet je ook dat het allemaal niet aan jou lag.
   Ga op zoek naar jezelf en wie je echt bent. Dat heb ik ook gedaan. Er gaat een nieuwe wereld voor me open.

 9. En wat dat gevoel dat hij je in het begin geeft? Ja, dat herken ik wel. Hij zet je op een voetstuk en bewierookt de grond waar je op loopt… En dat voelt heerlijk, en had ik blijkbaar nodig. En daar raak je verslaafd aan. En net als je er helemaal verslaafd aan bent, dan begint hij langzaam maar beetje de stoel onder je vandaan te trekken… En dan donder je op een gegeven moment keihard op de grond, en weet je niet waar je dat aan verdiend hebt en wat je is overkomen….ik heb af en toe mijn K** momenten…denkbeeldig moet ik dat koordje ook doorknippen….ik wil totaal los van hem komen..Ik zie ook dat mijn leven veel rijker is dan die van hem….Al dat liegen en alles mooier maken dan het is…

  1. Zo herkenbaar Lieke. Dat is ook waarom de meeste narcisten door anderen worden gezien als hele aardige gezeggelige en ‘mooie’ mensen. Niemand zal je in je snel geloven, tenzij ze een beetje hebben mee gemaakt wat zijn andere kant kan zijn. Mijn omgeving was compleet geshockeerd toen ik de stekker eruit trok. Ik heb zelf mijn beste/oudste vriendin verloren. Ik was volgens haar alleen maar een grote egoïst. Hij heeft het voor elkaar gekregen om direct ZIJN verhaal te doen en zij is de enige die daar in is gaan geloven. Inmiddels ben ik 1 1/2 jaar verder en zoveel sterker hieruit gekomen. Helemaal ‘vergeten’ doe je dat niet en het is hard werken. Zeker na 25 jaar met een narcist geleefd te hebben.

 10. Brief aan mijn ex:
  STOP!
  NOOIT NOOIT NOOIT mag jij mij meer zien-aanraken-met mijn mind fucken-manipuleren-chanteren-vernederen-stilzwijgen.
  Ga helemaal weg uit mijn leven en uit mijn gedachten, mijn hoofd, mijn hart, mijn lijf.
  NOOIT MEER JIJ!!! NOOIT

 11. Kon mijn verhaal zijn voor een heel groot deel……op fysiek vreemdgaan nooit betrapt….digitaal en via telefoon zet ik mijn ????…en inderdaad zijn andere ex zwart praten en de grond in trappen…..en ze kan hem op 1 of andere manier ook niet loslaten, maar ja…ze hebben een levenslange verbintenis…2 zoons…altijd liegen en bedriegen en verzwijgen en stiekem doen…..gevoel van er klopt iets niet kwam al snel, binnen 2 jaar…wuifde het weg….getrouwd en gescheiden en nog niet los van hem….na scheiding nog 3 jaar aanmodderen en proberen en zo uit het niets gedumpt…….en zit ik met de ellende en veeg de brokstukken maar bijelkaar

 12. Wauw herkenning….maar ik kan het nog niet geloven……Zal ik het droomhuis ooit kunnen zien als een kerker, zal ik alle imprints ooit kwijtraken en hem kunnen zien voor wie hij is en niet wie ik dacht dat hij was….

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.