Relatie?

Dit is een gedicht van Sine

Ik wilde zo diep graag
een fijne relatie met jou.

Warmte, verbondenheid, geborgenheid, veiligheid, gelijkwaardigheid.

Graag gezien worden.
Worden zoals ik ben.

Maar ik ben bang
voor jou.

Jij gaf me
angst, twijfel, onzekerheid.

Een slecht beeld over mezelf.
Jij maakte me bang
voor jou.

En voor de wereld.
Voor God
en de mensen.

Ik kreeg angst,
veel angst.
Ik werd gebruikt.
Misbruikt voor je eigen belangen en behoeften.
Voor je eigen leegte.

Je deed me onrecht aan.
Jij leefde in een totaal andere wereld,
met totaal andere waarden,
op een hele andere golflengte.

Ik kon er niet van groeien.
Het maakte me klein en bang.

Angstig, onzeker, en onzichtbaar.
Ik kon er niet bestaan.
Er was alleen maar plaats voor jou.

Sine

28 reacties op “Relatie?

 1. Dag Mieke,
  Ben ik nu echt zo stom geweest? Laat de vraag liggen en onmiddellijk de relatie beëindigen. Een nieuw leven opbouwen gaat lukken, want als je bevrijd bent van de huidige relatie, dan moet je tussen de oren nog bevrijden van 43 jaar narcisme. Dat kost tijd, energie en pijn en nog veel meer, maar elke dag wordt het een stapje beter. Hoe heb je dit vol kunnen houden? Een overbodige vraag van mij. Einde relatie en zorg dat je met een vertrouwenspersoon hierover kunt praten, om je hart te luchten. Probeer ergens tijdelijk onderdak te krijgen, maar weg bij die narcist! Jij moet jezelf weer terugvinden en dat kost vreselijk veel tijd. Geen dag toevoegen aan de huidige relatie en bevrijd jezelf! Zorg voor deskundige hulp, mijn huisarts zei: “APA, je hebt niet het eeuwige leven.” Ik neem aan Mieke, dat jij geen uitzondering hierop bent.
  Sterkte en heel, heel veel succes!

 2. Als ik dit zo lees, dan worden de emotie’s me even teveel. Na 26 jaar huwelijk en nu 16 jaar gescheiden, kom ik nog steeds het narcisme bij 2 van mijn kinderen tegen. Slachtoffers maar ook plegers. Ik houd mijn hart vast voor mijn kleinkinderen.

  1. Beste Tine,
   Ik begrijp je volkomen, maar je hebt geen grip op de toekomst, geen grip op je kleinkinderen en op deze manier blijf je in de greep van het narcisme zitten. Probeer grip op jezelf te krijgen en neem tijdig, ik denk nu, contact op met een gerichte hulpverlener. Je moet niet afglijden in het verleden. Heel veel sterkte en succes en geloof in jezelf, want dan is niets onmogelijk. Nogmaals, ik begrijp je volkomen, maar doe wat en ga niet terug in het verleden! Veel warme groeten.

 3. Sine, wat goed voor je dat je je losgemaakt hebt. Ik wens je veel licht!
  In mijn relatie met een narcist was er geen gezamenlijk groeien, geen gezamenlijk delen.
  De narcist verzette mijn ijkpunten van ‘mezelf goed voelen’
  via
  ‘beide goed voelen’
  naar
  ‘hij goed voelen’
  en wederkerigheid
  naar
  éénrichtingsverkeer.
  Wat ik deelde ten bate van gezamenlijke groei
  bleek een investering met negatief rendement.
  Het enige wat ik er voor terug kreeg was een put
  vol ontevredenheid, afkeer, spanning.
  En terwijl hij mijn hart in zijn hand hield
  schoof hij me elke keer een trede verder
  zijn trap af..
  zijn bodemloze put in..
  De narcist wilde me niet vasthouden (dan zou hij verantwoordelijkheid nemen)
  Hij wilde me ook niet loslaten (dan zou hij zijn voedingsbron kwijt zijn)
  en dus bungelde ik aan zijn standaard
  als een zak voor bloedtransfusie
  langzaam leeglopend..
  Wat je deelt met een narcist, ben je kwijt!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.