Spiraal van geweld, chaos en onkunde

Hij leek jarenlang weg te komen met zijn overduidelijk narcistische gedrag. Hij beledigt iedereen die kritisch is, spreekt onnavolgbare woordsoep, neemt nergens ooit verantwoordelijkheid voor en geeft altijd iemand anders, hele groepen of zelfs een heel land de schuld voor zijn eigen falen. Hij is de meest liegende president ooit (meer dan 16.000 leugens inmiddels en het tellen houdt niet op) en hij hemelt zichzelf continu op, liefst passief in derde persoon enkelvoud. Het zijn maar enkele voorbeelden van narcisme, de lijst is zo lang als de weg naar Rome. Maar inmiddels lijkt de werkelijkheid hem te achterhalen: een echte crisis of ramp, zoals de Corona-crisis, kan hij ten duidelijkste niet aan. Laat staan rellen in tientallen Amerikaanse steden naar aanleiding van racisme en politiegeweld. Hij sluit zich op in zijn bunker en twittert agressief zonder ook maar iets concreet te doen. Iedereen weet nu wel over wie ik het heb: Donald Trump.

Je zou denken dat heel de VS nu wel weet dat hij een klassieke, openlijke narcist is. Het ligt er zo dik bovenop dat zelfs allerhande journalisten, politici en leken narcisme en gaslighting bij hem vaststellen, ook in de Amerikaanse pers. Maar het dringt nog niet echt door bij de Amerikaanse media wat dat nu precies betekent. Soms zeggen experts dat ze denken dat hij seniel is omdat ie zo raar praat en dingen lijkt te vergeten. Onzin natuurlijk want hij weet heel goed wat hij doet. Bij elke grandioze leugen of beledigende tekst spring half Amerika echter weer op zijn achterste benen uit ongeloof. Druk wordt er in de media ingegaan op wat hij zegt, de inhoud ervan, en of dat nu wel klopt of niet. En dat je dat eigenlijk niet mag doen of zeggen, wat hij dus wel doet of zegt. Tot een uur later wanneer hij de volgende onzintweet de wereld in stuurt. Chaos creëren, afleiding zoeken om vervolgens zijn eigen destructieve gang te gaan, allemaal heel herkenbaar. Er lijkt geen touw aan vast te knopen.

Slachtoffers van narcistische mishandeling kennen dit gedrag maar al te goed. Hoewel Trump extreem lijkt te zijn in zijn gedrag, zijn ‘normale’ kant lijkt hij nauwelijks in te zetten, herkent elk slachtoffer zijn tactieken en gedragingen. Het is allemaal bedoeld om zijn volgelingen bijeen te houden en zijn vijanden te verwarren, af te schrikken en te domineren. Slachtoffers weten dat zodra je ingaat op wat hij zegt of je teveel laat raken, je verloren bent. Zoals Iris zo goed in haar boeken uit legt: om je uit een dergelijke relatie te kunnen ontworstelen moet je juist niet inhoudelijk in gaan op wat er gezegd of gesuggereerd wordt. Zodra je er op in gaat, zit je in zijn web. Uitgeleverd aan willekeur, beledigingen en onderhuidse bedreigingen die vervolgens hun destructieve werk bij je doen. Je gaat vanuit emotie reageren in plaats van het overzicht te houden. Je kunt nu niet meer strategisch handelen. En vervolgens word je om je oren geslagen met je ‘heftige emoties’ of ‘leugens’. Een eindeloze cyclus.

Het beste is natuurlijk om dit geheel te negeren en je er voor af te sluiten. Moeilijk, heel moeilijk vaak, maar als je het maar vaak genoeg probeert, met vallen en opstaan, word je er steeds beter in. Zie het gedrag als gekte of rare wanen die iemand heeft, als de psychische stoornis die spreekt – niet als een normaal iemand met wie te praten valt. De Amerikaanse pers echter spendeert uren en uren per dag aan Trump alsof het een normaal iemand is, terwijl hij dat ten duidelijkste niet is. Voor alle slachtoffers van narcistische mishandeling in de VS is dit bijna niet uit te houden. Ben je net ontsnapt uit de fuik van een destructieve relatie, zet je net voorzichtig eerste stappen, kom je alsnog in de 24 uurs nieuwscyclus van Trumpiaanse gekte terecht. Op Amerikaanse fora voor slachtoffers wordt veel gedeeld over hoezeer de Trump-gekte mensen triggert. Ook al wil je een dag rust, de media en gesprekken gaan alleen maar over hem. Veel van wat hij doet of zegt herken je impliciet uit je eigen verleden – een verleden waar je niet graag aan terugdenkt.

Spreken, naast slachtoffers, anderen zich dan niet hierover uit? Dat Trump voldoet aan de kenmerken van een klassieke narcist, huiselijk geweldpleger en oplichter? Jawel, een aantal professionals en experts hebben dit al gedaan. Bandy Lee, een bekende psychiater verbonden aan de prestigieuze universiteit van Yale, spreekt overal waar ze kan over zijn destructieve stoornis en hoe dit in de machtigste baan van de wereld kan leiden tot grootschalige chaos en geweld in het land. Precies wat we nu allemaal zien gebeuren. En ze is niet alleen. Ze leidt de World Mental Health Organization, een organisatie die wil waarschuwen voor hem en leiders die net als hij ook een destructieve psychische stoornis hebben.

En ze heeft met 30 (!) andere bekende wetenschappers en psychiaters op dit terrein een boek geschreven, in 2017 al: The Dangerous Case of Donald Trump (‘De gevaarlijke zaak Donald Trump’) waarin ze al waarschuwden voor wat er nu gebeurt. Ze gaf en geeft overal interviews in kranten, zoals hier bijvoorbeeld en ze heeft ook met collega’s de Democratische partijtop geïnformeerd over de achtergrond van zijn gedrag. Niet zonder gevaar voor hun eigen baan overigens: het is eigenlijk verboden door hun eigen beroepsgroep om mensen, en zeker bekende mensen, op afstand en zonder hen echt onderzocht te hebben te diagnosticeren. Op zich logisch want anders kan elke psycholoog hier politiek mee spelen. En je moet wel iemand spreken en zien natuurlijk voor je een oordeel wil kunnen vellen. Maar wat slachtoffers maar al te goed weten: narcisten laten zich vaak niet onderzoeken. Hoe kan je de wereld dan wel waarschuwen? Zeker als je als psycholoog gebonden bent aan de eisen van je vak? Gelukkig hebben Bandy Lee en haar bekende collega’s daar lak aan: het landsbelang gaat immers voor.

Ze hebben hun analyse goed onderbouwd. Ondertussen is er namelijk behoorlijk veel onderzoek gedaan naar narcistisch leiderschap. Vaak komen narcistische directeuren ergens met veel charme en charisma binnen en stijgen ze snel op de maatschappelijke ladder. Achteraf blijkt dan vaak dat ze hun CV’s enorm hebben opgepoetst of zelfs bij elkaar gelogen hebben en elders een spoor van vernieling, fraude en faillissementen achter zich te hebben gelaten. Helaas worden de meeste mensen niet uitvoerig (psychologisch) gecheckt voor ze een baan krijgen. Narcisten komen er hierdoor vaak genadig vanaf. Vervolgens lijken ze op eerste oog snel vrienden te maken en met spectaculaire deals en resultaten te komen. Dit gaat echter altijd ten koste van anderen, waardoor ze uiteindelijk vijanden maken, klanten verliezen of een ‘angstcultuur’ creëren. Vervolgens escaleert een en ander in fraude, mislukte deals, exorbitante bonussen, of klokkenluiders die de ergste verhalen vertellen of een eindeloze serie rechtszaken.

En als een organisatie dan echt in de problemen komt, of een land in een echte crisis, dan hebben deze ‘leiders’ geen idee wat ze moeten doen. Gewend als ze zijn om vrijwel nooit naar anderen te luisteren, om juist de goeie mensen (lees: kritische denkers) te ontslaan en om alles en iedereen alleen maar af te meten aan of hun ego bevredigd, is het oplossen van een crisis echt teveel gevraagd. Ze vallen dan genadeloos door de mand. En als dat gebeurt: berg je dan maar. Narcistische woede, paranoïde gedrag, geweldsexplosies en tomeloze zelfzuchtige depressie kunnen elkaar dan afwisselen. Soms plegen ze dan zelfs zelfmoord (als een soort wraak richting de omgeving), knijpen ze er zomaar tussenuit alsof er niks gebeurd is, storten ze ineen onder invloed van drank of drugs of gaan ze vol zelfbeklag ‘strijdend’ kopje onder, onderwijl een gezin, organisatie, heel land of de wereldeconomie met zich meeslepend.

Een bekende wetenschapper van de universiteit van Harvard zei ooit dat de financiële crisis van 2008 veroorzaakt is door narcisten die van van oudsher conservatieve instituties als banken megalomane gokpaleizen maakten. Net als bij Trump, waar de Republikeinen in meerderheid hem steunen of zijn gang laten gaan, grepen ze bij de banken toen niet in. Met desastreuze gevolgen. Laten we hopen, ook voor de slachtoffers in de VS, dat er snel een einde komt aan zijn presidentschap. Niet vanwege de inhoud (die is nauwelijks te spotten in de dagelijkse twitterbrij en loze slogans) maar vanwege zijn destructieve stoornis. Zodat slachtoffers in de VS weer wat rust krijgen, het land weer kan herstellen en ook de rest van de wereld weer adem kan halen. En hopelijk leren beleidsmakers erdoor dat narcisme als stoornis levensgevaarlijk kan zijn – zowel in gezinnen en relaties als op werk of leiderschap. Laat staan voor een heel land.

37 gedachten aan “Spiraal van geweld, chaos en onkunde”

 1. Als je Amerika vervangt door Nederland…

  Als je 2020 vervangt door jaren 80…

  Als je Corona vervangt voor economische crisis…

  Als je demonstratie tegen discriminatie vervangt door demonstratie tegen armoede…

  Als je Trump vervangt door Lubbers….

  Dan klopt je schrijfsel nog steeds!

 2. Beste Tako
  Tja, Trump, zo diep triest!! Wanneer worden véél meer mensen wakker. Dan zou er winst geboekt zijn door deze ernstig gestoorde Amerikaanse president.
  Tjeenk Willink in Buitenhof onlangs, haalde een quote van Albert Einstein boven tafel n.l. ” Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”.
  Daarbij denk ik o.m. aan de mensen die Trump voor deze plek gekozen hebben. Hun gebrek aan het doorzien van narcistisch handelen en gedrag. Die kennis vergroten jullie in Nederland, en hier is dat ook broodnodig.
  Met dank voor jouw schrijven, met hartelijke groet, Eveline

  1. Mooie quote Eveline, zijn volgers en stemmers maken onderdeel uit van het probleem. Ze keuren zijn gedrag hiermee goed.

 3. Heel goed stuk. Het is idd bizar dat vrijwel niemand Trump echt doorziet. Het is zo n openlijke narcist. Ik hoop ook dat hij gauw ophoepelt. Maar er moet veel meer bekendheid aan deze stoornis gegeven worden want er zitten idd veel te veel narcisten op topposities.
  Tineke

  1. Wij kijken natuurlijk achteraf, noodgedwongen kennis opgedaan van narcisme en de gevolgen ervan. Maar de meeste mensen hebben die kennis nog niet helaas.

 4. Veel mensen denken, het is wel een hork, maar hij staat aan mijn kant. Pas als hij zich tegen je keert, en dat gaat een keer gebeuren, dan is het te laat.

  1. Inderdaad Miep. Dat is ook wat al een aantal Republikeinen is overkomen die ook maar een kleine kritische opmerking over hem maakten.

 5. Er is hoop!
  Bouterse is weggestemd in Suriname.
  Het probleem dat zich nu voordoet is dat de man in kwestie weigert op te stappen…
  Typisch!

   1. Een echte narcist wil niet als verliezen overkomen. Trump zal er alles aan doen om niet te verliezen. Als hij niet kan winnen dan zal hij waarschijnlijk de verkiezingen proberen uit te stellen. Als hij denkt dat hij kan winnen en de verkiezingen aangaat maar uiteindelijk verliest dan zal hij zeggen dat er sprake was van verkiezingsfraude. Het is bijna zeker dat hij niet zonder problemen zijn Presidentschap verlaat. Zijn eventuele tweede termijn zal een ramp zijn voor de hele wereld (nu hij de vriendjes op alle belangrijke posten heeft kan hij doen wat hij wil de 2e termijn). Hij is groot fan van Hitler. Schijnt zijn biografie jaren lang naast zijn bed te hebben gehad (zegt zijn 2e vrouw). Hitler was ook zijn eerste periode rustig en daarna niet meer te houden. Idem dito de Turkse president Erdogan. Al jaren probeer ik het Amerikaanse nieuws te volgen. Het valt me op hoe ver het land sociaal achter loopt ten aanzien van Nederland en andere West-Europese landen. 40% van de bevolking gelooft nog in het creationisme en niet in de evolutietheorieën van Darwin. Niet vreemd dat ze dan ook geloven in de politiek van Trump.

 6. Hallo Tako,

  Een prachtig stuk wat je geschreven hebt. Zo herkenbaar.
  Helaas herkennen de meeste Amerikanen niets in dat wat je schrijft. De man is een verschrikking voor de hele wereld. Meer en meer zie ik hoeveel schade die man al heeft gebracht in de hele wereld. Kijk ook bij mensen als Boudet, Salvini, Le Pen, Borsanaro … Allemaal zien ze hem als voorbeeld. Ik zie ook dat meer en meer fransen hem waarderen (ik woon in Frankrijk).

  Ik ben denk ik de enigste slachtoffer van een narcist die Trump dankbaar is. Ik herkende het gedrag van mijn narcistische moeder in Trump. Dezelfde manier van handelen, de waarheid verdraaien, manipulaties, geen verantwoording nemen, nooit sorry zeggen, geen empathie, gaslighting, het projecteren etc etc.
  Mijn hele leven wist ik intuïtief dat er iets niet normaal was in haar handelen. Toen de media sprak over Trump als narcist ben ik gaan zoeken. Narcisme was voor mij altijd zoiets als egoisme maar toen ik er over las viel alles op zijn plaats. Ik wist dat ze narcist was. Toch was Trump heel openlijk en zij helemaal niet. In de buitenwereld was ze heel aardig tegen anderen (al merkte ik wel dat het niet echt was). Toen ik las dat er een minder open vorm van narcisme bestaat “de verborgen narcist” toen klopte alles helemaal .
  In de DSM-5 begreep ik dat iemand narcist is als iemand 5 van de 9 kenmerken had.
  Mijn moeder had ze alle 9.

  Natuurlijk zou ik nooit op Trump hebben gestemd. Voortijds al niet.
  Ik heb de afgelopen 4 jaar geleerd at er een ding is bij een narcist wat je zeker niet moet doen zoals jij al zegt Tako. Nooit op de inhoud in gaan. Het gaat de narcist niet om wat hij zegt maar waarom hij het zegt. Achter elke zin zit een reden.
  De meeste mensen (ook vele psychologen heb ik gemerkt) hebben geen idee wat narcisme nu werkelijk is net als ik voor Trump.
  Blij dat ik nu bepaalde dingen een plaats kan geven (ik ben no-contact gegaan).
  Helaas dat mijn leven zo heeft moeten zijn. Het had anders gekund. Het is zoals het is.
  Fijn weekend aan jullie allemaal.

 7. Ook ik herken mijn moeder en broer hierin. Hopelijk laat Amerika Trump vallen zodat er steeds meer mensen weten wat Narcisme is. Voor slachtoffers een ware erkenning en hopelijk dat dan profesionals het beter gaan herkennen, want slachtoffers krijgen nog steeds geen begrip of goede behandeling. Ik heb ook geen contact meer met gezin van afkomst en heb eindelijk rust!!

  1. Een moeder en broer narcist geeft een enorme stress in je leven. Genieten nu van het leven Adje. Het is je gegund.

 8. Beste Tako,

  Ook ik was getriggerd door het uitzonderlijke gedrag van Trump en zag duidelijke overeenkomsten met het onverklaarbare gedrag van mijn moeder. Ik heb in mijn leven alle afschuwelijke uitingen van narcistisch handelen moeten slikken. Maar niet alleen Trump ook de #metoo beweging heeft mij de ogen doen openen. Alhoewel het bij mij emotioneel misbruik betreft kan ik mij toch identificeren met deze slachtoffers omdat het gevoel van angst, machteloosheid en verdriet bij alle vormen van misbruik aanwezig is.
  Toch zijn er mensen in mijn directe omgeving met dezelfde ervaringen met mijn moeder, die zeggen dat Trump een krankzinnige is, en niet zien dat een zelfde soort persoon op micro niveau ook chaos, verwarring en verdeeldheid creëert. Bij mij kwam het keerpunt doen mijn dochter dreigde het volgende prooi te worden. Voor mij was het toen “time’s up” en durfde ik no contact te gaan om de ziekelijke patronen te doorbreken.
  Het is net als met een tekening met twee betekenissen, als je het eenmaal ziet dan kan je het niet niet meer zien.

 9. Mooi verwoord, Tako. Ik heb een broer, ook actief in het openbaar bestuur, die vermoedelijk narcist is. Altijd het gelijk aan zijn zijde en niet bereid om met mensen met een andere mening het gesprek aan te gaan. Ze gaan door roeien en ruiten en zien kans om hun machtspositie te behouden. Laten we hopen het de Amerikanen tijdig inzien wat er met Trump mis is en hem niet herverkiezen.

 10. Fijn dat mensen door het lezen van het woord narcisme nu begrijpen wat hen is overkomen maar wat jammer dat een wereldleider op deze site (waar ik zoveel aan heb gehad en hoog heb zitten) zoveel aandacht krijgt. Stel dat deze wereldleider of welke baas van welk land dan ook waar men vermoedens van heeft dat hij of zij een persoonlijkheidsstoornis heeft genegeerd zou worden zoals het advies is en velen van ons ook doen met familie en/of ex, collega, baas en/of buur dan dooft het gedrag snel uit. Lang geleden las ik boek of zelfs boeken, dat weet ik niet meer precies… geschreven door Ivana Trump, voor of na haar scheiding… dat weet ik ook niet meer precies…ik herkende mijn vader met een NPS er niet in… dat weet ik wel precies.
  Op het moment dat Obama tijdens een speech een ‘grap’ maakte door smalend lachend en sarcastisch te zeggen tegen zijn toehoorders en het Amerikaanse volk ‘stel je voor dat Donald Trump president zou worden’ (vrij vertaald) en de camera op Trump gericht werd terwijl de hele zaal hem uitlachte zei ik tegen mijn man: “Trump wordt de volgende president van Amerika”… dat weet ik nog heel precies!
  Laten wij ons ver houden van roddel en achterklap!
  Doemdenken helpt ook niemand!
  Wel fijn dat we onze mening mogen geven, zeggen en schrijven en laten we ons ervoor inzetten dat dat zo blijft.
  Groet, Coby

  1. Klopt Coby, we willen Trump inderdaad niet – net als vele andere media- een podium geven. Dat is ook de reden dat we het bijna nooit over hem hebben terwijl dit voor de hand ligt. Nu het in de VS zo uit de hand loopt vonden we het belangrijk om de context achter zijn gedrag te schetsen. Bovendien vind een behoorlijk deel van ons lezerspubliek het wel fijn dat we hier nu iets over plaatsen, omdat zij -net als ik- zich al jaren zorgen maken over de ontwikkelingen met/rond Trump. Ik denk trouwens niet dat mijn verhaal roddel of achterklap is (het is gebaseerd op wetenschap en feiten – en dan laat ik nog vele destructieve zaken onvermeld over hem). Los daarvan ging het mij erom dat er aandacht komt voor de gevolgen van narcisme, specifiek in de politiek en organisaties. Ook daar zijn de gevolgen soms zeer ernstig. Prima dat je je mening geeft Coby.

  2. Coby, ik ben het met je eens.
   En je had een heel vooruitziende blik, want ik denk dat weinig mensen hadden verwacht dat hij president zou worden. Zelfs niet de mensen die op hem stemden, denk ik wel eens met enige humor.
   Maar er is een aspect aan hem wat ik wil noemen. Hij is wel erg kop van jut. Iedereen valt over hem en blijft maar over hem vallen en zich opwinden. Terwijl wat is er niet allemaal aan de hand ! De wereld zoals we die kenden, misschien dachten te kennen, is niet meer.

   We hebben te maken met een onzichtbare vijand: een heel klein micro organisme, dat je niet eens kunt zien met het blote oog is de vijand. Er wordt ons verteld dat we ook als we niet ziek zijn toch een bedreiging zijn voor andere mensen (wat een heel nieuw feit zou zijn), dus afstand moeten houden ook nu we weer ons huis uit mogen.
   Er zijn minutieuze regels voor social distancing. en een wet met boetes in het vooruitzicht. Hier in Nederland. Ik heb altijd geleerd dat je wetten moet ontwerpen die te handhaven zijn. Hoe willen ze dit handhaven? Dat kan namelijk helemaal niet. Met kliklijnen is mijn grootste angst.
   Dit is waar ik mij het meest druk om maak. Ik ben een empathisch ingesteld persoon, zoals zovelen die genezen van narcistische mishandeling, in relaties of in opvoeding.
   Ik ben iemand die graag mensen aanraakt. Ik doe dat ook onwillekeurig en als dat niet gewaardeerd wordt dan doe ik dat niet meer. Ik ga ook vrolijk naast iemand staan, ook nu nog. Mag niet, oeps foutje.
   Die graag ook met vreemden of de kassajuffrouw even een praatje maak. Nu moet dat door een scherm heen, of op schreeuw afstand.
   Ik moet op mijn tenen lopen om mijn eigen spontane menselijke neigingen te bedwingen.

   Dit is wat mij het meest triggert als iemand die opgevoed is door een verborgen narciste.
   Waar in het gezin misbruik is gemaakt van mijn empathisch ingesteld zijn.
   Waar verdeel en heers heerste. Waar geklikt werd en de ander de schuld gegeven werd onder de kinderen. Waar je nooit zeker was van de regels, die bovendien onuitvoerbaar waren. Waar af en toe een heksenketel gecreëerd werd, zodat de narciste spanning kon afvoeren. Waar een oudste kind gebruikt werd om de kleineren te disciplineren. Waar angst regeerde en je niet wist waar je aan toe was en wat er eigenlijk aan de hand was.
   Het lijkt verdraaid veel op wat er nu aan de gang is. Ik moet hard werken aan mijzelf om niet in al de oude angsten terecht te komen en er in te blijven hangen.
   Ik kan er niet tegen om alleen online contacten en uitwisselingen te hebben. Ik ben geen robot en wil dat ook niet worden.
   Ik heb geen idee hoe het verder gaat in het nieuwe normaal en de nieuwe moraal dat we elkaars potentieële vijanden zijn en ons ook als zodanig moeten blijven gedragen. Ik bedoel, af en toe dringt tot me door dat het zo verder zal gaan.
   De anderhalve meter maatschappij, ik vind het een gruwel.

   Ik denk dat meer herstellende mensen dit herkennen.

   1. Dank je wel ellie, voor hoe je beschrijft de 1,5 halve meter samenleving te ervaren. Heel herkenbaar. ‘k Vind ‘t al erg dat ik de haptotherapeut die ik regelmatig zie al geen hand meer mag geven. Voor mij is dat toch echt meer dan slechts een “formaliteit”. Op de nos.nl las ik er net een artikel over, mag hopen dat dit om een paniekstoornis gaat die weer overwaait zodra er een vaccin beschikbaar komt. In het begin vond ik het afschuwelijk om die afstand te moeten houden, betekende vaak bij het anders passeren op de stoep een omweg om de auto’s op de weg heen en dan voelde het zo alsof ik de ander “vies” vond of negeerde. Veel vergelijkbaar met een narcistisch gezin, ontmenselijking en ik hoop maar van voorbijgaande aard. Aanraking vind ik juist belangrijk in contact. Die angst ervoor is echter al eerder ingezet, al heel lang geleden kan ik me herinneren als gevolg van sexuele intimidatie op het werk. Zelfs een schouderklopje voor een buur die het zwaar had na een operatie maakte al dat ik me later enorme zorgen zat te maken of ik daarmee niet “te ver” was gegaan. Gelukkig had hij het gewaardeerd, de zorgen blijven, ja inderdaad, “op de tenen blijven lopen” of spontaniteit nog wel is toegestaan.

 11. Mijn ex is een narcist. Heb jaren geleden in die nep-relatie en de hele typische reutemeteut gezeten. Na een half haar is de drang naar hem eindelijk weg. Dacht nooit onder die macht onderuit te kunnen geraken. Toch gelukt! Ik ben er vanaf. Veel opzoekwerk toen bracht me naar narcisme en o.a. deze site, plus een narcismecoach en psycholoog…. Mijn ex vindt Trump top. “Hij durft tenminste en hij doet wat moet… en fakemedia probeert hem zwart te maken…” en nog van die onzin…. Wel, wat ik hier nu heel graag kwijt wil, is dit. Sinds Trump president is van de US, zijn vele narcisten aan de oppervlakte gekomen. Je leest en hoort veel over narcisme nu. Slachtoffers hun verhalen en hulpkreten, gewoon in je omgeving valt het woord narcisme ‘makkelijk’ in deze crazy tijden. Verschrikkelijk… Hoe kan het ook anders? Waarom? Ik denk dat ik weet hoe de narcisten denken. “Als zo’n vent als Trump zelfs president kan worden van zo’n wereldmacht, hij die ‘grootse waarheden’ zegt en ‘niet buigt’ wel dan… zo denk ook ik.” Ze zijn naar boven komen drijven, ze denken dat ze mogen ‘zijn’ sinds Trump nota bene president geworden is. Lieve mensen, hoe kan dit allemaal verdwijnen? Wanneer komt de grote ommekeer? De weg naar vermenselijking….

 12. Ik denk dat het een bewustwordingsproces is. Net zoals men nu weet dat roken, verzadigde vetten, te veel UV-straling slecht voor je zijn. Het verschil is dat als je zegt roken is slecht en daarom rook ik niet, iedereen dit zal accepteren. Maar waarom zou je niet kunnen zeggen die persoon is slecht voor mijn mentale welzijn en ik neem afstand. Narcisten zijn er altijd al geweest en zullen er waarschijnlijk ook altijd blijven. Een zelfde persoon met een andere benaming: despoot, tiran, megalomaan, dictator. Het gaat om machtsmisbruik, onderdrukking. Je wordt, door angst en schaamte ingegeven, verboden om hun gedrag te onderzoeken en maar als “normaal” te accepteren. Zij hebben al hun slechte eigenschappen zo op jou geprojecteerd dat jij je schaamt. Neem afstand en zie dat zij zich heel diep moeten schamen over hoe jij bent/wordt behandeld. Buiten dat als jij zo’n slecht karakter hebt, volgens de narcist, waarom zou hij nog met je omgaan? Om jouw zuivere geweten te vergiftigen met hun kletskoek, waarbij jij neerslachtig achter blijft en zij vol energie de deur uitlopen. Misschien behandelt een narcist je zo omdat je zijn gebreken blootlegt en is hij uiteindelijk blij als je het contact verbreekt om hier niet meer mee geconfronteerd te worden. Met deze denkwijze hoef je je ook niet meer schuldig te voelen als je no-contact gaat.

  1. Goed punt Nathalie, wij proberen in ieder geval aan deze bewustwording bij te dragen, hopelijk inderdaad dat op den duur dit gemeengoed moge zijn.

 13. Ik wil nog graag een ander fenomeen noemen die met alle Trumpen, Poetins en Erdogans van doen hebben. Deze mannen roepen iets bij me op waardoor ik extreem met hun bezig kan zijn. Het lijkt dan wel een soort van verslaving. Iris wijt daar meen ik ook een hoofdstuk aan. Ik kan me er enorm over opwinden bij wijze van elke scheet die ze laten. Als ik niet uitkijk vind ik mijn normale leven wat ik nu heb zonder narcist in de buurt, bijna saai! Die opwinding die ik ook kan voelen bij het kijken naar crimis met psychopaten geven me een soort adrenalineboost. Het helpt me om me ervan bewust te zijn waar ik op dat moment mijn vrijgekomen energie aan geef maar vrij regelmatig kan ik helemaal verdwijnen in wat Trump nu weer heeft geflikt. Dus dan sla ik zeg maar door.

  1. Herkenbaar ook, bij mezelf, voor je het weet heb je er tijd aan besteed terwijl het zo nutteloos is. En hij voedt die opwinding en verontwaardiging ook graag elke dag met tientallen opruiende tweets. Daarmee verhult hij overigens ook dat hij vrijwel niets doet. Hij golft veel, zit de hele dag op social media, kijkt veel kabeltelevisie en voert permanent campagne. Zijn baan is echter wetten doorvoeren en uitvoeren. Hij heeft nog nauwelijks iets gedaan op dat vlak: hij is de minst actieve president ooit. Hij schaft wel eens een regel af, maar heeft nog geen (wets)voorstel er werkelijk doorheen gekregen. De chaos verbergt letterlijk de leegte, luiheid en incompetentie van zijn ‘professionele’ bestaan als president.

   1. Om die reden lees ik graag de tweets van Anthony Zurcher die namens de BBC verslag doet van de Amerikaanse politiek. Zijn tweets zijn altijd rustig maar wel to the point. Leugens zet hij direct recht. Heel soms schijnt er woede door zijn tweets. Ik bewonder het hoe goed hij daarin is. Om ‘detached’ te blijven waar het Trump betreft.

 14. Beste Tako,

  Goed verhaal; ik luister en kijk al heel lang niet meer naar Trump. Als slachtoffer heb ik ervaren dat de omgeving bijna niet kan geloven in de waanzin waarin de narcist je trekt. Misschien wordt het tijd dat er ook via het publieke domein demonstratief de aandacht wordt gevestigd op de vele verwoestende levens die narcisten aanrichten. Bovenal ben ik jullie dankbaar voor deze website, het helpt zoveel slachtoffers.

  Maria

 15. Heel goed geschreven dit! En zo herkenbaar met wat hij doet. Sinds ik weet wat narcisten doen en hoe, herken ik het bij Trump. Het gaslighten, het zoeklicht verplaatsen, bewust chaos creëeren, de bespottelijke acties, de roep om bewondering en daarbij onware “feiten” noemen etc.

  Voordat ik wist hoe narcistische “hypnose” werkt, heb ik me vaak afgevraagd wat iemand toch beweegt om heilig in die man te geloven en hem te blijven supporteren ondanks alles wat om hem hangt; “grab them bij the pussy”, om maar even iets te noemen. Ik kreeg het maar niet duidelijk waarom dit soort gedrag werd geaccepteerd van iemand, die de functie van machtigste man van de wereld invulde . Totdat ik mijn eigen ervaringen had. Toen ging ik snappen waarom er mensen zijn die steeds weer mee gaan in al die absurditeiten, die zich laten mee zuigen in een verhaal dat uiteindelijk toch allemaal te mooi voor woorden is en waar je (zeker als slachtoffer) van een afstandje zo doorheen prikt.

  Narcisten “hypnotiseren”, zo ook Trump. Zo ging het ook in de jaren 30, met afgrijselijke gevolgen van dien. En ik hou me vast voor de komende vier jaar. In tegenstelling tot velen, verwacht ik helaas genoeg (en bizar genoeg), een herverkiezing. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ik ben er bang voor. En dan gaat het los. Een tweede termijn is bereikt en de narcist is dan niet meer te stoppen en struikelt over zijn eigen grootheidswaanzin, het land en de wereld meesleurend in de ravage. Ik hoop echt dat mijn ongelijk bewezen gaat worden. Ik ben er echter bang voor…..

  1. Dank je wel Em. Je beschrijft mooi hoe mensen in zijn vreemde, destructieve droomwereld terecht komen. Wat ik ook wel terugkrijg is dat mensen omdat er zoveel aandacht is in de pers voor zijn narcisme, en dat gedrag van Trump herkennen van hun (ex-)partner of ouder, juist hierdoor op het spoor van narcistische mishandeling zijn gekomen. Laten we zeggen dat dat misschien het enige ‘voordeel’ is van deze situatie.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.