Steeds meer professionals en ervaringsdeskundigen bereikt

We krijgen als stichting steeds vaker het verzoek om lezingen of trainingen te geven. Emotionele en psychische mishandeling is nog zo weinig bekend en vaak nog zo onbegrepen, dat ons aanbod meestal een ‘eerste kennismaking’ is voor professionals. Ook ervaringsdeskundigen zitten vaak nog vol vragen. Het is echt belangrijk en nuttig om dit te doen gezien de grote aantallen slachtoffers en de ernst van alle problemen die slachtoffers hebben, zoals wij in dit eerdere artikel uiteen hebben gezet..

Her en der zaten de Corona-maatregelen ons in de weg, maar toch hebben we de afgelopen tijd een aantal online maatwerklezingen en -trainingen kunnen geven. Hierbij een overzicht.

Ervaringsdeskundigen

In oktober vorig jaar (2020) mochten we een online lezing verzorgen voor het netwerk van ervaringsdeskundige medewerkers bij de Belastingdienst genaamd ‘Vier de verschillen’. Circa 80 medewerkers met allerlei psychische kwetsbaarheden logden in. Met vragen over hun eigen privésituatie, over psychisch geweld op de werkvloer, over de negatieve rol van (zelf)stigma en al die andere onderwerpen die ervaringsdeskundigen tegen kunnen komen. De lezing smaakte naar meer voor de deelnemers. Een aantal van hen hebben zich ingeschreven voor onze online workshop voor slachtoffers.

Op 1 april jl. gaven we een online college voor het Amsterdamse Netwerk Ervaringskennis (ANE). In het netwerk zijn ambtenaren van gemeente Amsterdam, verschillende sociale professionals en ervaringsdeskundigen actief. Ook in deze lezing viel op hoeveel vragen er nog zijn over emotionele en psychische mishandeling. Wat kan je er aan doen? Waar kan je hulp krijgen? Of hoe kan je iets doen tegen een vechtscheiding waar je onvrijwillig in terecht bent gekomen? Daarom bracht ik o.a. de boeken van Iris onder de aandacht, die op zoveel vragen een antwoord bieden. Je kan de lezing bekijken op YouTube (de lezing start op 7:30 minuut).

Professionals

In september vorig jaar hebben twee trainers een training gegeven aan een Veilig Thuis team van 18 medewerkers in het zuiden van het land. Het was voor het eerst dat we specifiek een Veilig Thuis team trainden. Zij krijgen veel meldingen binnen waar psychisch geweld een rol speelt. Juist zij moeten kunnen inschatten wat er nu echt aan de hand is, onder een hoge tijd- en werkdruk. Naast vragen, kregen veel van de medewerkers een beter inzicht in hoe ze oude zaken beter hadden kunnen oppakken en hoe ze voortaan beter slachtoffers kunnen ondersteunen. Heel waardevol dus.

In maart van dit jaar gaf één van onze trainers een interactieve lezing over psychisch geweld (coercive control oftewel dwingende controle) aan circa 30 medewerkers van een sociaal wijkteam van een gemeente in het midden van het land. Een ‘zaal’ met jeugdprofessionals, maatschappelijk werkers en wijkagenten die de eerste kennis en handvatten meekregen over psychisch geweld. Ook hier viel op dat ze met een andere bril gingen kijken naar de huiselijk geweldzaken waarmee ze te maken krijgen. Een aantal gaat ook onze (nieuwe) online training voor professionals volgen.

Een zelfde soort lezing gaf deze trainer ook voor een groep van ongeveer twintig aandachtfunctionarissen huiselijk geweld van sociale wijkorganisaties in Amsterdam-West. De film “Zij lijkt het probleem te zijn” was aanbevolen ter voorbereiding van de lezing. Professionals gaven ons mee dat ze echt schrikken van zowel de ernst van de problematiek, als van de hoge aantallen slachtoffers die Nederland kent. Dat is kennis die veel professionals nog ontberen. Het is vaak het begin van een verandering in hoe professionals denken over dit thema. De betrokkenheid was hoog in de lezing en er kwamen ook veel vragen.

Een aantal nieuwe maatwerklezingen en -trainingen staan al weer op de planning voor in en na de zomer. Ken je een professional of ervaringsdeskundige bij een organisatie die meer wil weten over psychisch geweld? Vraag hen of ze een lezing of training op maat willen en neem contact met ons op. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan het op de kaart zetten van emotionele en psychische mishandeling in Nederland.

Wil je ook een maatwerklezing of -training voor je organisatie of meer informatie hierover? Stel dan je vraag of geef ons mee wat je wil via de contactpagina voor professionals. Onze eerdere opdrachtgevers vindt je op deze pagina.

14 reacties op “Steeds meer professionals en ervaringsdeskundigen bereikt

 1. Fantastisch wat jullie allemaal doen. Echt belangrijk dat deze verschillende groepen professionals bereikt worden. Ik hoor mensen vaak roepen ‘wat er allemaal zou moeten gebeuren’ maar vind het ook belangrijk stil te staan bij wat er al gebeurd! En daar spelen jullie ook een rol in, want jullie doen het toch maar.

 2. Voor grote organisaties zoals Slachtofferhulp Nederland waar veel vrijwilligers de eerste meldingen verwerken zou dit zeker ook zeer waardevol kunnen zijn.

  Ik ben daar zelf ooit vrijhwilligers geweest en kennis over Narcisme zou mij veel hebben geholpen in zaken zoals familie- en burenruzies waar de politie bik is geweest.

  De wijkagenten herkenden het ook niet.

 3. Er wordt in onze samenleving tegenwoordig te pas en te onpas het woord Narcist gebruikt, als men iemand meemaakt die van zichzelf vindt dat hij of zij méér is of méér denkt te mogen zijn dan een ander. Dat is veel te kort door de bocht geredeneerd. Daar waar de echte problemen zich voordoen in (te)veel gezinnen, relaties en op de werkvloer, is dat voor het overgrote deel onzichtbaar voor de buitenwereld.
  Emotionele- en psychische mishandeling vindt maar al te vaak plaats achter de voordeur of in duistere werksituaties. Dáár moet meer bekendheid aan worden gegeven om al het ‘stille’ verdriet en de dito schade die dit fenomeen veroorzaakt onder de professionele aandacht te krijgen. Als we het dan over professionals hebben die als ‘eerstelijners’ beter op de hoogte zouden moeten zijn van emotionele- en psychische mishandeling, dan denk ik aan de praktijkondersteuners in huisartsenpraktijken, relatietherapeuten en psychotherapeuten.
  Alleen een goed onderlegde organisatie met kennis en ervaring over de gevolgen van emotionele- en psychische mishandeling is in staat om deze bekendheid te geven die zo hard nodig is om de onbekendheid van dit fenomeen op een adequate manier naar buiten te brengen. Als individuen/slachtoffers van deze vorm van mishandeling staan wij met onze rug tegen de muur. Wat mij betreft verdient Stichting Het Verdwenen Zelf daarom meer aandacht en waardering voor wat zij tot op heden voor elkaar heeft gekregen! Een stichting die financieel niet wordt ondersteund maar haar werk doet op basis van giften en donaties, puur gedreven uit de overtuiging dat er ‘iets’ moet gebeuren aan de grote onbekendheid van dit fenomeen.

  1. Hallo Martin,
   Met je schrijven ben ik het eens,
   zelf zit ik ook te denken aan kerken.
   Ik ben gebedsleider in de RK kerk en we hebben een avond per maand voor dit soort onderwerpen.
   De film zou getoond kunnen worden en we zouden er met elkaar over kunnen spreken.
   Ook zou ik in een preek deze problematiek aan kunnen kaarten, mits het bij de Lezingen van die dag past.

   Groet en sterkte!

   1. Dank Merel, het is echt heel belangrijk dat ervaringsdeskundigen de film en onze artikelen bijvoorbeeld ook zelf verder verspreiden.

   1. Dank Martin, we hebben die donaties ook echt nodig, net als je steun en dank die je ons biedt! Het zorgt ervoor dat we ons werk ook kunnen blijven doen, en misschien zelfs wel dat we dan iets meer kunnen doen dan dat we nu al doen.

 4. Vrij
  Vrij zijn

  Vrij in ons hoofd
  Vrij van wonden.
  Vrij van nare gedachten
  Vrij van alle soorten geweld

  Overlever
  Velen met mij
  In alle vormen beschadigd door geweld

  Erkenning

  Zware taak, dit leven
  Doorgaan

  Soms denk ik wel eens
  Wou dat ik een toverstaf had .
  Dan wens ik
  Erkenning voor mezelf, anderen en een onbezorgd leven

  Tover ik voor voor iedereen
  Geluk en gerechtigheid
  Vrij om te bewegen en jezelf te kunnen verwennen
  Uit de armoede
  Een vrij leven
  Lieve groet Yvonne
  Knuffel aan iedereen

  En iris koops
  Jaren geleden
  Een begin
  1e boek net uit
  Ongelooflijke herkenning
  Volg nog steeds deze website
  complimenten
  Super aan hele team

 5. Klopt Martin
  Wordt zo onder belicht, alsof het normaal is dat deze kleine organisatie zoveel doet
  Hoop dat er veel gaat veranderen, dat ook deze stichting budget krijgt.
  Hoop dat dat ooit
  Gaat veranderen

 6. Ik ga het artikel doorsturen naar professionals en ze hopelijk prikkelen. Ik weet wel een paar plekken waar dit heen kan.

 7. Jullie verzetten geweldig en heel belangrijk werk. Compliment voor wat jullie bereiken, want dit kost heel erg veel energie en creativiteit om deze complexe materie zodanig in beeld te brengen, dat mensen het gaat zien en (h)erkennen, of het nu bij zichzelf, bij cliënten of instanties is. Destructieve relaties zijn níet normaal. Dit kan het soms wel lijken, als je er lange tijd mee te maken hebt of er zelf in opgegroeid bent en er een gewenning is opgetreden. Daarom is nodig het steeds opnieuw op de kaart te zetten, zodat het onderkend wordt.

  Zeer zinvol en betekenisvol werk!
  Dank voor alle energie die jullie hierin verzetten!

 8. Ik ga het boek van Iris Koops zo snel mogelijk bestellen. Ik hoop echt dat dit zal helpen voor de blijvende problemen die ik heb. Dank u voor dit boek. Voor iedereen die meemaakt wat ik nu meemaak na jaren in een hel te leven, na 2.5 jaar vecht ik nog altijd in mijn hoofd om de weg naar mezelf terug te vinden. Het maakt me zo moe dat ik het wil opgeven maar voor mijn dochter toch blijf doorgaan hoewel het ongelooflijk moeilijk is de normale dingen te doen (werk,school, afspraken maken, structuur en tijd vinden voor ontspanning).
  Het is een opluchting te weten dat er zo een sterk persoon is die zoiets doet voor de slachtoffers. Als ik er door raak zou ik precies hetzelfde doen.
  Dank voor de hoop.

 9. ik ben zelf slachtoffer van narcistitisch misbruik, zit in een vechtscheiding. mijn dochter woont volledig bij mij, is sociaal zeer intelligent, wil haar verwekker nooit meer zien. mijn middelste is gedomineerd als kind 2 jaar lang met uiteindelijk 4 klappen. hij heeft eieren voor zijn geld gekozen en doet als papa zo zegt mijn jongste. mijn jongste wordt nu gemanipuleerd door mijn ex en zijn nieuwe vriendin. ik ben hoogopmerkzaam en mijn jongste ook. de jongste is soms depressief zegt mijn ex en het ligt aan mij. mijn jongste is soms bang voor het plotselinge boos zijn van zijn vader. het gebiedsteam heeft geen expertise, zit nu gelukkig bij therapeutisch gezinscentrum. toch proberen zij mij met vader te communiceren terwijl het geen zin heeft, via mij mijn dochter weer contact te brengen terwijl ze duidelijk heeft gezegd dat zd dat niet wil. hij gebruikt elk woord tegen me zegt ze. hij liegt alle instanties voor, zelfs de rechter. ik herken veel van narcisme in zijn baas.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.