Uit de onzichtbare gevangenis

Regelmatig ontvangen wij reacties van lezers op de boeken van Iris.

Lezers geven de beste indruk van een boek. Daarom hebben we hieronder enkele reacties op een rijtje gezet:

‘In het begin van het boek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ spreekt Iris de woorden: “Leg de verantwoordelijkheid terug waar die altijd hoorde.” Woorden waar ik na een hele tijd nog altijd veel aan heb, op momenten dat oordelen van omstanders me onderuit proberen te halen.

Door het werkboek durfde ik aan mezelf toe te geven dat ik met psychische mishandeling te maken had gehad. In combinatie met de opdrachten, was dit voor mij het begin van het verwerkingsproces. Ook het tweede boek besteld. De boeken van Iris waren voor mij meteen een houvast. Ik voelde de bevestiging dat het niet aan mij lag, maar dat me iets was aangedaan door een ander. Het was een verademing’.

Em

‘Je herstelproces aangaan vraagt moed. Je kan hierbij veel baat hebben aan de boeken van Iris Koops. Toen ik twee jaar terug haar boeken ontdekte had ik enkele maanden hiervoor in Vlaanderen ‘Geboeid door narcisme’ gepubliceerd*. Ik was onder de indruk van haar know how. Onze boeken zijn verschillend qua benadering en stijl, maar ze delen een gefundeerde onderbouw, een brede en genuanceerde uitwerking van het thema en zijn vanuit de persoonlijke beleving geschreven. Aan alles merkte ik dat hier een integer iemand spreekt, die niet alleen de essentie begrijpt van emotionele en psychische mishandeling, maar ook de kern doorgrondt van diepgaand herstel.

De boeken zijn rijk, gelaagd en veelomvattend, het resultaat van een lange – persoonlijk doorgewerkte – zoektocht en een diepgaande duik in de bestaande literatuur. Ze vragen om gelezen en herlezen te worden. Telkens opnieuw gaan andere deurtjes open die leiden naar een verdiept inzicht, het verminderen van de verwarring, het doorbreken van zelfverwijt en het openen van een hoopvol perspectief. Iris noemt haar eerste boek (Herstellen van narcistische mishandeling) een ‘werkboek’. Hiermee zet ze de juiste toon. Ze helpt je aan de hand van opdrachten om gaandeweg terug de regie van je leven in handen te nemen, je eigen denken en voelen ernstig te nemen.

Herstellen van narcistische mishandeling is geen knip en plakwerk, maar een langdurig proces dat nauw luistert. Het stelt hoge eisen aan een deskundige en vaak is de informatie die je leest ongenuanceerd en weinig onderbouwd.  Het is cruciaal dat een hulpverlener zich niet opstelt als de ‘redder in nood’, waardoor je in de afhankelijkheidspositie blijft zitten. Iris positioneert zich als een bescheiden gids die naast je staat, je gelooft, je vertrouwt, je veiligheid biedt maar tegelijk ook je autonomie versterkt, je helpt om de verbondenheid met jezelf te herwinnen.

Iris beseft dat je de confrontatie moet durven aangaan met de leegte binnenin: het verdriet om wat je is ontnomen, de verbondenheid die er niet was, het respect dat je verdiende en niet kreeg. Dan pas komt er ruimte vrij om op een diep niveau de positieve gevoelens te ervaren die je eerder moest ontberen. Er is licht aan het eind van de tunnel.’

Diane Ruthgeerts

* Bij de informatief wetenschappelijke uitgeverij Gompel&Svacina, 2018.

‘Iris Koops heeft wat niet begrijpelijk was, begrijpelijk gemaakt met haar kennis en kunde’.

Anoniem

‘Alle kwartjes vielen razendsnel op zijn plek! Dat was het begin van mijn herstel. Ik huilde van herkenning. Het boek ging helemaal om mij, over mij, mijn onzichtbare gevangenis. Ik was niet gek! Ik kreeg weer hoop. Samen met mijn psycholoog en EMDR hebben we het boek helemaal doorgewerkt. Ik ben de psycholoog nog steeds dankbaar dat ze het boek ingezet heeft!

Iris eigen betrokkenheid maakt dat dit geen zoveelste analytisch boek over een problematiek is maar dat je het van binnenuit kan meebeleven’.

Anoniem

8 gedachten aan “Uit de onzichtbare gevangenis”

 1. Ik heb de boeken van Iris ook en had me voorgenomen alles wat herkenbaar is met een roze fluorstift te onderstrepen. Ik kan je zeggen, de eerste 40 bladzijden zijn al geheel roze.

  Zo blij met deze herkenning, alsof het boek voor mij geschreven is!

  Het verder gaan in dit proces maakt het daardoor draagbaarder!

  1. Dag Debbie, ik gebruikte net als jij fluostift, verschillende kleurtjes zelfs. Het werd bij mij ook veel fluo, zoveel herkenning in de boeken en ook in jou. Wat maakt dit alles idd onze verwerking zoveel draagbaarder. Het beste voor de toekomst, groetjes

 2. De boeken zijn een en al herkenning, zo fijn dat Iris dit geschreven heeft. Een aanrader voor iedereen die met narcisme te maken heeft (gehad).

 3. Mijn ogen gingen open alsof ik ontwaakte uit een diepe slaap. Woorden die ik al die jaren zocht stonden zelfs zwart op wit in de twee boeken van Iris. Ik kon het amper geloven (alsof de schellen van mijn ogen vielen) het had een naam…. narcisme. Ik had de behoefte om het uit te schreeuwen naar al die mensen, familie, hulpverleners en die hij zo makkelijk om zijn vinger had gewikkeld. Wat een herkenning en wat zat ik muurvast in een afschuwelijk spinnenweb. Na het lezen van de boeken observeerde ik hem nog 1 week en werkelijk alles klopte. Hij merkte direct dat ik anders reageerde, werd woest omdat hij merkte dat hij geen grip meer op mij had.
  Snel en zorgvuldig handelend (met wat steun van vriendinnen) vond ik het geschikte moment om te vluchten. Het werden zware jaren, niets vergeleken bij de gevangenis waarin ik zat. Ik heb mijn vrijheid terug en de kinderen bloeien weer, ik merk na 9 jaar dat ik weer kan genieten. Ik ben je zeer dankbaar lieve Iris! Ik hoop dat je met je boeken en stichting veel mensen mag bereiken en de ogen openen zal.

 4. Afgelopen week ben ik flink onderuit geschoffeld door mijn oudste broer.
  De zin: “leg de verantwoordelijkheid terug waar die altijd hoorde” komt binnen.
  Dit heb ik proberen uit te leggen aan mijn broers, maar ik kreeg weer de zwarte Piet en ben een narcist en een leugenaar.
  Die zin zet me weer met beide benen op de grond. IK BEN GEEN NARCIST! Het is me allemaal als kind en later in mijn huwelijk aangedaan. Wat anderen ook over mij zeggen of denken. Helaas heeft mijn oudste broer alle (mail)contact verbroken, maar de bloedband blijft en ik zal hem en zijn vrouw tegen blijven komen op feestjes en begrafenissen. Ik voel dat ik mezelf weer aan het opbouwen ben, ook al is er een wals over me heengegaan de afgelopen week (geen slachtofferrol of zielig willen zijn, maar een constatering).
  Dank voor jullie site, het delen van passages uit de (gelezen) boeken, het sterkt mij iedere keer weer, dank voor een ieder die eerlijk reageert.
  Jullie helpen mij enorm!
  Liefs!
  Merel

 5. De boeken geven enorm inzicht in een verwarrende duisternis. En als je de kennis eenmaal hebt kun je het nooit meer niet zien, je kan er niet meer omheen als iemand dergelijk gedrag vertoont. Iets wat niet te bereiken is zonder kennis, omdat het zo’n geraffineerde dynamiek is.

 6. Zonder de boeken van Iris was ik nooit gekomen waar ik nu sta. Zelfs 10 jaar schematherapie brachten me niet wat haar twee boeken wel konden, een ontsnapping uit het narcistische doolhof van zelfhaat en zelfondermijning. Wie denkt met een beetje “Googlen” hetzelfde te kunnen bereiken doet zichzelf zwaar tekort. De weg naar herstel van psychische mishandeling is geen gemakkelijke, maar zonder de juiste kennis wordt het een onneembare vesting. Deze boeken zijn het mooiste geschenk dat jezelf kunt geven. It’s a gift that keeps on giving.

 7. De boeken van Iris waren een enorme eyeopener voor me! Ik kon hierdoor de puzzelstukjes op z’n plek leggen over m’n narcistische vader. Ik gebruik de boeken nog steeds om stukjes terug te lezen als ik het overzicht even kwijt ben. Dit helpt me om alles weer in het juiste perspectief te zien, en dat is heel belangrijk als je te maken hebt gehad met narcistische mishandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *