10.000 stemmen van herstel

We zitten vlak voor de feestdagen en als kleine organisatie kijken we terug op een bewogen jaar. We hebben van ons aanbod van enkele workshops en trainingen wegens de Covid-maatregelen noodgedwongen online versies gemaakt, die goed werden ontvangen. We droegen bij aan een succesvolle benefietactie voor slachtoffers van psychisch geweld die het niet breed hebben. We publiceerden meer artikelen in de media en vakbladen dan ooit tevoren. We gaven lezingen, podcasts, webinars en maatwerktrainingen voor professionals en breidden ons netwerk uit.

Zelfs in de Tweede Kamer konden we onze missie naar voren brengen: emotionele en psychische mishandeling op de kaart zetten in Nederland. Een belangrijk onderdeel van herstel is het hervinden van je eigen, unieke stem. Als slachtoffer van narcistische mishandeling ben je die vaak volledig kwijtgeraakt of heb je je stem nooit mogen ontwikkelen. Dan is het mooi als je een podium vindt waar je je kan uiten. Voor menigeen vormt onze website een bron voor herstel.

Niet alleen voor de informatie die erop staat of de workshops en de boeken van Iris die hier worden aangeboden, maar ook voor de blogs die onze lezers zelf schrijven en die wij vervolgens publiceren op onze site. Vanaf de oprichting in 2013 beheert Iris de blogpagina. Juist omdat zoveel mensen hun stem kwijt raakten vinden we het heel belangrijk dat er een plek is voor al die verschillende getuigenissen. We zijn blij met de honderden blogs die we tot nu toe publiceerden. Niet alleen lezen jullie onze ervaringsdeskundige blogs veel, we krijgen vaak steunende reacties van jullie hierop.

Jullie reacties zijn een bron van steun voor velen. Niet iedereen kan of wil reageren via het internet – de meeste mensen doen dit nooit of zelden – maar zeggen wel tegen ons of onze therapeuten en psychologen dat ze hier veel aan hebben. We bieden een plek voor allerlei soorten ervaringen. We geloven dat iedereen anders herstelt en verschillende ervaringen heeft gehad. De rode draad is vaak hetzelfde: een stem geven aan het onrecht en de ernst van psychisch geweld en bijdragen aan het opheffen van de stilte rondom dit onderwerp.

Des te mooier is het dat we nu een jubileum kunnen vieren: we hebben nu namelijk de 10.000e reactie binnen gekregen op onze site voor slachtoffers! Daar zitten nog niet eens al jullie reacties bij die we via onze site voor professionals en onze Facebook, LinkedIn en Twitterpagina’s hebben ontvangen. Een gedenkwaardig moment. 10.000 reacties in acht jaar tijd: dat is een feestje waard kan je zeggen. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook treurig, want de aanleiding is ernstig. Niemand zit te wachten op narcistische mishandeling. Velen van jullie dachten nooit dat ze ooit op onze website zouden komen om zich zo een weg te banen uit het land van duisternis.

Maar toch, wij zijn blij met alle interactie met jullie. We modereren soms best streng omdat het belangrijk is dat onze site een veilig gevoel geeft. We willen graag dat mensen zich gesteund voelen. Slachtoffers van narcistische mishandeling hebben immers al genoeg meegemaakt. Niet alleen door het gedrag van de narcist zelf, maar vaak ook door de reacties vanuit naasten of professionals. Er is immers nog veel onbegrip en gebrek aan kennis over de gevolgen van narcisme. Des te belangrijker dat er podia bestaan waar je het gevoel krijgt dat je niet gek bent, je gesteund voelt en weet dat je niet de enige bent.

Het schrijven en redigeren van blogs en artikelen, het modereren van de reacties; er zit veel tijd en werk in. We doen dit naast veel ander werk. We vinden het echter heel belangrijk dat het gebeurt en blijft gebeuren. Daarbij kunnen we jullie steun goed gebruiken. Zoals sommigen al weten doen we dit werk immers zonder subsidie of bijdragen van fondsen. Wil je bijdragen aan het een stem geven aan slachtoffers die herstellen van narcistische mishandeling? Kijk dan hier en steun onze stichting.

We hopen op een nieuw jaar waarin je je stem mag laten horen en waarin je stappen mag zetten in je herstel. We wensen jullie allemaal fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!


Het team van het Verdwenen Zelf:
Tako Engelfriet
Iris Koops
Mark Lindeberg

19 reacties op “10.000 stemmen van herstel

 1. Dank jullie wel voor het delen van jullie kennis, het bieden van dit platform en het creeren vam een netwerk waar slachtoffers (h-)erkenning, begrip en de broodnodige vakkundige mensen vinden.

  Dankzij jullie platform begrijp ik, na 35 jaar, eindelijk dat het níet aan mij lag en heb ik geleerd dat ik wél waardevol ben.

  Voor iedereen: hele fijne kerstdagen en een ongelofelijk liefdevol en gezond 2022.

  Warme groet,
  SummerMoon

 2. Jullie doen zulk ontzettend goed en belangrijk werk. De slachtoffers van narcisme voelen zich door jullie gehoord, daar waar anderen er doof voor bleken te zijn.
  Ik wens jullie allemaal fijne kerstdagen en een goed en mooi 2022.
  En fijn dat jullie opkomen voor ons narcisme slachtoffers.

 3. Diepe buiging voor dit dappere Team, Tako Engelfriet, Mark Lindeberg en oprichtster Iris Koops. Ik ben zó trots op jullie wat jullie bereikt hebben !

  Het afgelopen jaar opnieuw baanbrekende acties, waarvan benefiet, webinars, extra publicaties en als hoogtepunt aan tafel in de Tweede Kamer.

  Dankbaar voor jullie mijlpaal van de 10.000e reactie op de site. Dat geeft mij een veilig gevoel dat lotgenoten hun weg van steun vinden naar het Verdwenen Zelf. En dat verdienen wij na wat mee hebben gemaakt.

  Liefs
  Isabo

 4. Wat een her-ademing dat onze stemmen / lees mijn stem gehoord wordt en er woorden aan worden gegeven.
  In mijn jeugd en in mijn huwelijk snapte ik er niets van wat er gebeurde aan mij, overal kreeg ik de schuld van.
  Door jullie weet ik nu dat hun (moeder en ex man) gedrag een naam heeft en bestaat. Velen hebben hier last van, maar kunnen er nog geen woorden aan geven, leggen de schuld bij zichzelf neer. Anderen die geen weet hebben van de impact van narcisme leggen de schuld nog steeds bij ons (ervaringsdeskundigen) neer.
  Tako, Iris en Mark heel veel dank en ga zo door!
  Mijn financiële steun krijgen jullie al is dit niets in vergelijking met alles wat jullie al voor mij hebben gedaan (al weten jullie dit niet)
  Liefs!
  Merel (72 jaar)

 5. Door het Verdwenen Zelf is het jaar 2021 ondanks alles een goed jaar voor mij geworden. Ik ben mijzelf gaan begrijpen. Ik wens anderen voor 2022 ook die herkenning toe. Dank aan het Verdwenen Zelf en voor iedereen hele fijne dagen 🌲🥂

 6. Bedankt voor alles! Afgelopen jaar was voor mij een doorbraak, ik heb het lef gevonden om én mijn dochter én mijn zoon, te benaderen na jaren lang verstoten te zijn door leugens van de “andere” kant. Het contact is er weer en blijft hopelijk, het was een heel traject dat ik ook met jullie hulp doorlopen heb, mede door de boeken van Iris en het platform, ben ik waar ik nu ben. Liefs voor allemaal en een heel gelukkig 2022! Geef “het” nooit op!!!

 7. Was jarenlang zo in de war, dat ik aan mezelf ging twijfelen/steeds maar dacht : dat ik niet goed genoeg was. En zelfs héél depressief geweest. Ben zo blij dat jullie m’n ogen geopend hebben, ben nog in de war/veel mist in m’n hoofd en onzeker maar .. ik doorzie het nu wél allemaal. Dank jullie wel 🙏
  Ik ga als dank, zo ff een steuntje in de rug naar jullie overmaken 👍🏼

  Lieve groet, Els

 8. Hoi allemaal!
  Ik heb het leven wat ik nu leid te danken aan Het Verdwenen Zelf, met name aan Iris. Wat heb ik het nu naar mijn zin! Dat ik dit nog mag meemaken!
  Wat het grote verschil is? Vrij zijn in doen, laten, denken en voelen. Zeeën van ruimte voor mezelf. Met dierbaren om me heen die ik zelf gekozen heb en die die blij zijn dat ik dit nog mee mag maken. Als dat geen luxe is!
  Bedankt allemaal voor jullie inzet en doorzettingsvermogen.

  Hartelijke groetjes en de beste wensen voor het komende jaar!

  M.

 9. Hoi Iris, Tako en Mark,

  Het blog van deze website is belangrijk voor mij. Ik gebruik het als een anker. Als ik voel dat ik ga glijden, de realiteit niet meer begrijp, in de mist raak. Dan helpt het dat er een plek is waar mensen over hetzelfde schrijven. Soms, als ik zo getriggerd ben als een deur, is het een houvast dat de site er nog steeds is, het blog nieuwe artikelen heeft, dat er nuchtere, intelligente mensen meedenken en het serieus nemen. Het zet mij weer op mijn voeten, laat mij ook weer denken, geeft vertrouwen.

  De site, de stichting, de boeken van Iris, jullie workshops, het heeft mij de kans gegeven om mijn leven weer in eigen hand te nemen. Ik heb een fantastische therapeut uit jullie netwerk waar ik ontzettend veel van leer en veel steun van krijg. Ik geeft eens per maand een klein bedrag, misschien is dat voor anderen ook een idee. Als we met zovelen zijn, moet dat toch zoden aan de dijk zetten.

  Hartelijke groeten en enorm bedankt voor al jullie inspanningen van mij.

  1. Wat fijn om te horen hoeveel je aan ons hebt, de blogs, je therapeut. Zovelen hebben dat ook: in de mist raken en getriggerd zijn, het niet meer zien. Het delen van je ervaringen helpt, door je reactie, ook weer anderen. Dank voor je bijdrage (ook de financiele) en vooral veel sterkte en wijsheid met je proces.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.