Waarom psychisch geweld strafbaar moet zijn

“Soms vragen politieagenten zich richting slachtoffers hardop af of aangifte doen wel zinvol is. Advocaten zeggen in civiele zaken vaak niet tegen een rechter dat een slachtoffer mishandeld is, omdat de melding niet altijd geloofd wordt. Rechters doen bij complexe scheidingen signalen van psychisch geweld vaak af als ‘onverwerkte emoties’ van ouders.”

Dat schrijft Tako in een column die vandaag verscheen in Proces, een vakblad voor professionals op het gebied van criminologie en strafrecht. Met deze column bereiken we duizenden professionals werkzaam in het strafrecht zoals rechters, advocaten en politieagenten.

“Slachtoffers van psychisch geweld lopen vaak tegen een aantal specifieke problemen aan bij instanties op het terrein van (jeugd)zorg en justitie.”

Bijvoorbeeld de moeite die het slachtoffers kost om aangifte te doen als ze dat willen:

“Als er aantoonbaar een fysiek of seksueel geweldsincident heeft plaatsgevonden, of als er sprake is van een concrete bedreiging of belaging, neemt de politie aangifte op. Aangifte doen van het patroon van psychisch geweld is vrijwel onmogelijk. Het ontbreekt immers aan wetgeving om dit patroon te vervolgen.”

Het bewijzen van psychisch geweld is nu moeilijk omdat er geen wetten voor zijn in Nederland. In Engeland en andere Westerse landen zijn die wetten er wel. Dat maakt dat ze in die landen psychisch geweld beter weten aan te pakken.

“Aantonen dat iemands gezondheid door psychisch geweld is beschadigd, is juridisch gezien problematisch. Nog veel huiselijk geweld gaat door zonder dat juridische of zorgprofessionals het werkelijk zien of effectief kunnen ingrijpen.”

De gevolgen hiervan zijn ernstig, zoals velen van jullie ook aan ons hebben verteld. Je blijft als slachtoffer onveilig en moet door allerlei juridische hoepels springen, waardoor je vaak nog eens extra getraumatiseerd en uitgeput raakt.

Een onderzoeksinstituut kijkt nu in opdracht van de Tweede Kamer naar de strafbaarstelling van psychisch geweld. Het is hoog tijd dat psychisch geweld expliciet strafbaar wordt, zodat er veel meer aandacht voor komt bij professionals.

Zowel slachtoffers als professionals hebben daar nu nog weinig aan natuurlijk. Het onderzoek zal waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2022 uitkomen. Toch kunnen professionals wel iets doen:

“Kennis over psychisch geweld is ook nu al beschikbaar, bijvoorbeeld via onze site voor professionals. We bieden professionals trainingen, lezingen en workshops gericht op het verkrijgen van kennis en het vergroten van handelingsperspectief.”

Professionals kunnen slachtoffers verwijzen naar onze site voor slachtoffers en de boeken van Iris Koops. “Cliënten kunnen dan zelf kijken of ons aanbod voor hen passend is. Op deze wijze zijn slachtoffers ook geholpen.”

Het artikel is alleen gratis beschikbaar voor abonnees van Proces, meestal zijn dat juridische instellingen of professionals. Je kan wel tegen een vergoeding het artikel hier bestellen.

7 gedachten over “Waarom psychisch geweld strafbaar moet zijn”

 1. Geweldig hoe jullie aan de weg blijven timmeren.

  Hopelijk hebben lezers van het tijdschrift, als ze zitten uit te buiken van het kerstdiner, alle tijd om het artikel rustig door te lezen.

  Fijne feestdagen allemaal enne… je staat er niet alleen voor. Hier kunnen we alles met elkaar delen en is er altijd een luisterend oor.

  Take care,
  SummerMoon

 2. Geweldig dat er aandacht aan wordt besteed. Toen ik aangifte deed van sexueel misbruik heb ik ook gedacht: ik zou ze allebei kunnen aanklagen voor emotioneel geweld. Toen had ik nog niet eens een idee hoe ik dat in woorden kon zeggen, ook nu zou het nog best moeilijk zijn maar ik weet wel veel meer.

 3. Verschillende vrouwen heb ik op bezoek gehad na mijn scheiding. Zij vertelden met schaamrood op hun kaken dat mijn ex hen seksueel benaderd had en zij hem de deur hadden gewezen, hier zaten vrouwen bij van zijn leeftijd, maar ook van boven de 75 en 80 jaar (hij was toen tussen de 50 en 65 jaar). Toen ik vroeg waarom zij met hun verhaal bij mij kwamen en niet aangifte bij de politie deden, kreeg ik angstige reacties als: “Mijn man mag dit niet weten, de politie gelooft mij toch niet en ik zal wel, denken zij, aanleiding hebben gegeven.”
  Dit stukje geeft aan, hoe moeilijk het is voor vrouwen om voor zichzelf op te komen, binnen hun gezin, in de maatschappij etc.
  Dank je wel Tako voor je schrijven in dat tijdschrift en voor het delen op deze site.
  Ga zo door!
  Voor iedereen:
  Mooie Kerstdagen en Gods Zegen over 2022!
  Merel

 4. Ik en mijn kinderen worden al jaren psychisch mishandeld. Waardoor ouderverstoting is ontstaan, nu al 7,5 jaar geen contact meer. Voor (bijna) elke ouder zijn je kinderen het belangrijkste in je leven, waarom wordt dit niet gestraft? Als moeder leven zonder je kinderen, is mensonterend.. En niet alleen psychische klachten, maar ook lichamelijke klachten komen hierbij..

  1. Ik ben het helemaal met je eens, Marleen.
   Ook ik heb door ouderverstoting mijn kinderen en kleinkinderen al 8 jaar niet gezien of gesproken.
   Ja dit zou strafbaar moeten zijn.
   Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen, maar dragen de erfenis van beide ouders met zich mee.
   Als een ouder (de narcist) hen jaren lang sterk beïnvloed heeft en hen financieel klem heeft gezet, is het moeilijk voor hen om uit die patronen te stappen.
   Veel sterkte!
   Liefs!
   Merel (72)

 5. “Aantonen dat iemands gezondheid door psychisch geweld is beschadigd, is juridisch gezien problematisch.”

  Precies. En de hoepels die de instanties omhoog houden maken het inderdaad alleen maar moeilijker. Met als risico dat als je als slachtoffer van huiselijk geweld dreigt te decompenseren onder alle druk, je ook nog eens het risico loopt weggezet te worden als “onevenwichtig” en “geen stabiele factor voor de kinderen”.

  Mijn ex deed lopende de rechtszaak tal van pogingen mij te destabiliseren, direct, en indirect (via de instanties) – allemaal met als doel mij als moeder te diskwalificeren. Ik had mijn dochter kunnen verliezen. Want inderdaad: het vonnis baseert zich op “het onvermogen van de beide ouders het conflict bij te leggen” en níét op zijn mijn persoon en ouderschap ondergravende gedrag. Ik ben er van af, maar níét omdat er formeel onderkend werd hoezeer ex mij onderuit schoffelde, keer op keer op keer… Het is zó tricky, dit mijnenveld.

  Dank voor jullie niet aflatende inspanningen dit grote onrecht onder het licht te brengen.

  Heel goed 2022!!

  Liefs, Reigerschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *