Internationale dag over narcistische mishandeling

Op 1 juni 2022 is het weer zover: dan is het World Narcissistic Abuse Awareness Day (WNAAD). Een Amerikaans initiatief om de gevolgen van narcistische mishandeling voor het voetlicht te brengen. Het is bedoeld voor slachtoffers èn professionals die graag bekende sprekers op dit terrein willen horen over diverse thema’s op dit gebied.

Dit is een waardevol initiatief om experts aan het woord te laten die treffend kunnen vertellen over wat die gevolgen zijn van narcistische mishandeling en wat je er aan kunt doen. Daarnaast helpt het ook in het bekender maken van de ernstige problematiek van emotionele en psychische mishandeling en het herkennen en erkennen van wat slachtoffers allemaal meemaken en moeten ondergaan.

Het is een mooi online programma geworden met bekende, vooral Amerikaanse experts en auteurs zoals Donna Andersen, Shahida Arabi, Tina Swithin en Sandra Brown. Er zullen ook andere therapeuten, auteurs, juristen, onderzoekers en psychologen aan het woord komen over de gevolgen van narcisme op relaties, op werk, in je jeugd of tijdens een scheiding.

Het is een gratis online bijeenkomst die start op woensdag 1 juni om 17 uur Nederlandse tijd. Kijk voor meer informatie op hun website (https://wnaad.com/) of schrijf je hier direct in: https://mailchi.mp/887a4702e9e2/wnaad-2022?fbclid=IwAR1_Zxq5C5ag3HALfJVV53xaMmDJMCH2g7bs1zbk8swbfUa6bjLGHVW-6sw. Je kan de spreekbeurten in willekeurige volgorde kiezen en bekijken.

Overigens is het alleen op 1 juni aanstaande gedurende 24 uur gratis (dus tot 2 juni om 17 uur, Nederlandse tijd). Als je het terug wil kijken, moet je dat tegen betaling doen. En, ook niet onbelangrijk, het is uiteraard wel in het Engels.

De afgelopen jaren deden meer dan 20.000 mensen mee aan de bijeenkomst – een mooi aantal. Je kan aandacht geven aan de ernstige, vaak verborgen en niet erkende gevolgen van emotionele en psychische mishandeling door dit bericht te delen, bijvoorbeeld met andere slachtoffers die mogelijk interesse hebben in deze lezingen.

7 reacties op “Internationale dag over narcistische mishandeling

    1. Belangrijk is dat advocaten standaard (verborgen)narcisme/pathologie als kennis hebben, denk dat dit een noodzaak is want juist advocaten kunnen later rechters worden qua juridische carrière. 2 vliegen in één klap –….

  1. Een wereld gaat voor mij open, een, waar ik als kind naar zocht, om gered te kunnen worden uit de klauwen van… nu ben ik bijna 56 en het wordt tijd om mijzelf “te redden”. Dat het zolang na-resoneert. Dankzij mijn zoon van 20 die opmerkte: “Je hebt het Stockholm syndroom”…

  2. Het fenomeen narcisme komt veel meer voor dan gedacht. Voor mij gaf het een naam aan gedrag van anderen die zwaar op mij leun(d?)en. Wanneer je het eenmaal ziet, kan je het niet niet meer zien. Het verklaart alles, maar vergt ook veel van het slachtoffer. Buiten dat mijn naam bezoedeld is, is het besef dat de narcist niet verandert, heel helpend geweest. Betekent wel dat ik nu echt voor mij en alles wat ik nog wil, (probeer) te kiezen. Heeft ook tot gevolg gehad dat ik sommige mensen definitief uit mijn leven heb verwijderd. Het onder ogen moeten zien dat mijn tweelingzus een narcist is, was naast een opluchting ook een dolksteek in mijn hart.

    In mijn leven ben ik aan veel narcisten blijven plakken, waaronder de vader van mijn drie kinderen. Triest maar waar, bijna 25 jaren geleefd in een leugen. Hij die deed alsof hij van me hield, maar me ondertussen beperkte en al mijn energie misbruikte. Ik geloofde werkelijk dat ik hem kon leren hoe in het algemeen om te gaan met mensen en in het bijzonder met onze kinderen. Kansloos, 7 jaar geleden weggegaan en in zijn laatste appje, begin deze maand, vraagt hij hoe ik de vader-zoon/dochter band ga stimuleren. Inmiddels hebben de oudste 2 kinderen geen contact meer met hun vader. Doordat ik een gerechtelijke procedure herziening kinderalimentatie ben gestart, is inzichtelijk geworden hoe hij mij belazerd heeft. Geld heeft gestolen, op mijn kosten bewust de kinderuitgaven heel hoog maken (lekke band = fietsenmaker = ik betalen = in 16 jaar samen nog nooit fietsenmaker van dichtbij gezien), spullen van mij (ook van mijn overleden moeder) achterhouden omdat ze niet op een lijstje staan. Zogenaamd begrijpt hij niets van mijn geen contact willen. We zijn samen ouders en ik moet ervoor zorgen dat de kinderen hem als goede vader zien. Die vader die inmiddels met relatie nr. 17 in 7 jaar bezig is, er niet was als de kinderen bij hem waren en geen enkele verantwoordelijkheid nam. Hij heeft zijn oudste zoon naar een internaat willen sturen, alleen om zo het beeld van goede vader die niets kan doen aan de streken van de zogenaamde heftige puberzoon, hoog te kunnen houden. Die zoon met wie het nu – zonder contact vader – in mijn huis heel goed gaat.

    Maar echt, ze zijn gevaarlijker dan gedacht. Mijn omgang met narcisme is, voordat ik van het bestaan wist, zo ontzettend niet constructief geweest. In de hoop hem te veranderen met mijn kritische en reflecterende houding heb ik alle kwetsbaarheden die verborgen moesten blijven, aan het licht gebracht. Dit heeft geleid tot vele schadelijke acties van hem naar mij toe. Het inschakelen van Veilig Thuis en andere hulpverlening door ex waarmee hij wilde bewerkstelligen dat ik ging twijfelen aan mijn opvoedingsskills en mensenkennis. Ik heb het allermaal overleefd, en ben sterker dan ooit. Maar mijn ervaring is dat ik de ene na de andere narcist tegenkom. Nu op mijn werk, mijn leidinggevende en een directe collega. Vechten tegen leugens en verdraaide feiten heeft gemaakt dat ik nu na 22 werkzame jaren bij Sociale Zaken, gemeente, op zoek ben naar een nieuwe baan. Ongewenst gedrag is een thema op mijn werk en in het mto (medewerkerstevredenheidsonderzoek) scoorde mijn unit erg hoog. Vorige week bijeenkomst gehad en eigenlijk wordt ik gewoon gepest. Maar goed, ander verhaal uit dezelfde koker. Daarom is het zo belangrijk dat het fenomeen narcisme (en met name de verborgen, kwaadaardige variant) meer bekend gaat worden. Narcisme is meer dan het opgeblazen ego die opschept over zichzelf en zijn bezittingen. Het totale gebrek aan empathie en het alleen oog hebben voor eigen gewin, ongeacht of juist met veel schade voor het slachtoffer. Wat heb ik me alleen en eenzaam gevoeld in al die jaren, maar nu ik weet wordt alles duidelijker en helderder op de een of andere manier.

    1. Antwoord op ongewenst gedrag thema: dat komt omdat in onze samenleving/cultuur nog niet opgepikt wordt dat verborgen narcisme/emotionele/psychische mishandeling bestaat. Vooral verborgen narcisten/gedragingen die kunnen heel lang rustig blijven maar jouw wel subtiel vernederen/kleineren en jou provoceren en stiltebehandeling geven totdat jij zo in een hoekje gedrukt wordt dat je boos begint te worden na jarenlang treiteringen / beschadigingen. Stiltebehandeling wordt tevens ook als normaal gezien door velen (stilte, laten mensen nog toe ondanks dit staat onder bedekte vorm van psychologische mishandeling, zelfs de mensen in geestelijke zorg laten dit toe of zetten het zelf ook in, schadelijk). In feite wordt dit ook nog eens gesponsord door teksten die op een giftige manier worden opgepakt waardoor het de stiltebehandeling meer wordt bevorderd. Mensen gebruiken het op mensen die zich kwetsbaar opstellen, mening geven op een kalme manier en te gek en te onpas toepassen omdat ze het er niet mee eens zijn en onvolwassen gaan negeren/benoemen als verspilde energie omdat het niet hun opvatting is of als ik het er niet mee eens ben, ben ik er niet mee eens en zal ik dat laten weten door niets te zeggen, zodat de ander in het duister tast wat daarvan de inhoud is en in ongewisse laat.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.