Recensie ‘Je leven in eigen hand’ door naastencentraal.nl

Onlangs verscheen een mooie recensie over het boek ‘Je leven in eigen hand‘ van Iris Koops, geschreven door een redacteur van de website naastencentraal.nl.

De review spreekt over een heldere uiteenzetting van de verschillende aspecten van destructieve relaties en roemt de uitgebreide mogelijkheden en adviezen die Iris omschrijft voor slachtoffers die zover zijn dat ze de regie over hun eigen leven terug willen nemen. Bovendien wordt in de recensie benadrukt dat het prettig is dat er volop ruimte is voor alle soorten relaties van mensen tot een narcistisch persoon. “Als ‘kind van’ en ‘partner van’ betekent natuurlijk een ander uitgangsperspectief.” In het boek wordt ook ingegaan op de impact van narcisme op het werk, in de kerk of andere groepsvormen als trainingen of sektes.

De conclusie van de recensie luidt: “Al met al kan dit helder geschreven boek met veel indrukwekkende ervaringen, een flinke bijdrage betekenen in de weg naar herstel en het richting geven aan de toekomst van een nieuwe, positieve levensfase, als ex-slachtoffer van narcistische mishandeling.

Lees de complete review hier >>> Je leven in eigen hand – Iris Koops – Naasten Centraal

De boeken van Iris Koops hebben duizenden slachtoffers geholpen hun weg naar herstel in te zetten en worden meer dan eens als levensreddend omschreven.

Ben jij op zoek naar hulp en vind je het prettig om op een laagdrempelige manier, op jouw tempo in je eigen omgeving stap voor stap meer te leren over hoe je narcistische mishandeling kunt herkennen en welke acties je kunt nemen om jezelf te bevrijden, dan zijn deze boeken een absolute must read. Bestel ze hier >>> Boeken van Iris • Het Verdwenen Zelf

10 reacties op “Recensie ‘Je leven in eigen hand’ door naastencentraal.nl

 1. Wat een fijne en heldere recentie. Dankzij dit soort recensies vinden de mensen de noodzakelijke en goede info, als ze ontdekken dat ze in een web zitten van misbruik en zelfs (geestelijke) mishandeling.

  Dankzij de boeken en de website van Iris is het mij gelukt om ten eerste te ontdekken, dat ik al sinds mijn vroege kinderjaren slachtoffer ben van psychische en emotionele mishandeling.

  Daarna volgt de echtscheiding en ontdekte ik dat ik als volwassene wederom jarenlang slachtoffer ben geweest. En dat dat kon omdat ik als kind zodanig ben (mis-) gevormd, dat je een ideaal slachtoffer bent in latere relaties.

  Door een therapeut uit dit netwerk heb ik een belangrijke aanzet kunnen
  geven aan mijn nieuwe leven en ziet de toekomst er heel anders uit.

  En steeds waren de boeken van Iris en deze website een belangrijk ruggensteuntje.

  Inmiddels ben ik zover dat ik op mijn eigen mening en beslissingen durf te vertrouwen.

  Ik wens iedereen hier hetzelfde.

  Take care,
  SummerMoon

 2. Mijn man en ik zullen Iris eeuwig dankbaar zijn voor haar boeken waarin haarscherp wordt weergegeven hoe narcisme werkt, en narcisten te werk gaan. Haar boeken hebben ervoor gezorgd dat wij, beiden 70’ers, nu zonder onze narcistische familie, toch nog gelukkig kunnen leven.

 3. Hartelijk dank voor deze recensie,
  Ook ik ben slachtoffer geweest in mijn jeugd en later in mijn huwelijk.
  Door het lezen van Iris haar boeken, kwam ik erachter dat er een band bestaat tussen je vroege jeugd en je latere leven. Dat Narcisme echt bestaat en dat ik daar een slachtoffer van ben.
  Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben en kan ik anderen helpen.
  Zonder de boeken en jullie hulp was dat nooit gelukt.
  Veel dank!
  Merel (73)

 4. Wat een mooie recensie! Gefeliciteerd. Het is zoveel werk om (opnieuw) een boek op de wereld te zetten. Fijn dat jouw werk door zoveel mensen gewaardeerd wordt en zovelen op weg helpt naar herstel van narcistisch misbruik. Lieve groet, Aurora.

 5. De boeken van Iris lees ik nu al een jaar bijna elke dag. Ik heb ze twee keer uit. Soms denk ik spontaan tijdens het lezen: lieve, lieve Iris. Dank je wel hoor dat ik zonder internet informatie kan blijven vinden. Nu ook weer.
  Momenteel ben ik weer verplicht contact te moeten hebben met mijn familie. Maar ik ben versterkt in mijn zelf. Toen ik mij bewust werd van het feit dat ik een ‘zelf’ heb, dacht ik: mag dat dan? Hoezo, mag dat, van wie zou dat niet mogen? Van moeder.
  Nu steun ik op mijn zelf en mijn zelf steunt op God. Iets wat ik altijd al kon, maar wat niet mocht… Idioot hé? Dit is écht psychisch geweld: iemand beroven van zijn psychische vermogens. Het lag gewoon lam. Nu het wel mag loopt het als een trein.
  Ik word weer gestalkt door familie. 👹 Op sjabbat. Maar van binnen voel ik me sterk. Niemand kan bij mijn ziel komen, daar ben ik zelf en ik ben goed doorspekt met het advies: laat een psychopaat niet zien wat je voelt.
  Gister was ik woedend, wanhopig. Nooit meer zal ik dat aan moeder of iemand uit mijn familie laten zien! Ik weet nu dat moeder mijn pijnlijke emoties nodig heeft om mij uit te maken voor alles dat zij wil. Die krijgt ze niet!!! Ik geloof dat het projectieve identificatie heet als mijn broers haar taken uitvoeren op mij? Ze zijn vazallen van moeder, dienen haar op afstand, als ze er niet is, is ze er gewoon bij. Wat een schade heeft de vrouw die mijn moeder had moeten voorstellen aangericht!
  Ik ben als kind psychisch, lichamelijk en educatief mishandeld. Als volwassene ben ik door haar met de dood bedreigd, bestolen en opgelicht. Ik zit in de bijstand. Inmiddels ben ik zo sterk dat mijn beklag langzaam door anderen serieus genomen word. Het is dan ook wel ECHT ERG hoor! Levenslang! Levenslang last van mijn moeder en zij leeft maar door!
  Maar ik heb me myself and I, God en de boeken van Iris. 😋

  1. Hallo Susan,
   Ja , wij kregen levenslang en de narcist leeft vrolijk door.
   Een ding weten we zeker, de narcist kan nooit onze ziel roven of kapot maken, mijn/ onze ziel behoort God toe.
   Hij is machtiger en sterker dan de narcist ( de boze) en zijn aanhangers die leugens vertellen, die ons iedere keer weer proberen zwart te maken en te tackelen. Wij staan sterk in God!
   Geloof in God en in jezelf!
   Liefs!
   Gods Zegen!
   Merel

   1. Helemaal mee eens 👍😊❤ Merel … wat jij zegt BLIJF STERK in de Goddelijke LIEFDE IN JE ZIEL geloven …DAT kan de NARCIST je niet afpakken…hoewel hij dat wel blijft proberen …is mijn ervaring …dus Blijf in de Goddelijke LIEFDE…IN JEZELF…❤

 6. Hallo Merel en Coby.
  Ja, wij kregen levenslang en ja die narcist leeft lekker door broedend op haar plannen die deze keer hoop ik niet zullen slagen omdat ik nu kennis heb en het heldere doorzie én de middelen tot vluchten heb. Als het lukt kom ik het hier vertellen!

  Mooi dat je schrijft: geloof in God en in jezelf. Zo moet het.

  Een paar dagen geleden zag ik opeens de bedoeling van de tekst uit OT dat God de kinderen van de ouders die Hem haten, straft tot in het vierde geslacht. Maar dat God de kinderen van ouders die Hem liefhebben zegent tot in het duizendste geslacht.
  Dit zijn trauma’s. Die werken door tot in het vierde geslacht, dat is psychologisch bekent.

  Het mooie nieuws is dat God de kinderen van ouders die God haten, wél zegent als deze kinderen Hem wel liefhebben! Dat is heel erg op mij van toepassing! Ik word daar blij van. 😀
  Ook in de boeken Koningen staat dat de koningen die het wel goed doen – ondanks slechte vaders – worden gezegend. Dit betekent dan ook dat je mag breken [als je denkt dat dit goed is] met die ouders.
  [En dat de Bijbel minder vroom is dan de kerk. 😋]

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.