Uit de schaduw van liefde: mijn levensverhaal

Dit is een gastcolumn van Katleen

In de lente van mijn leven, op mijn achttiende, opende zich een nieuwe wereld van emoties toen ik verliefd werd op een intrigerende man uit Tunesië. Zijn glimlach was als een betoverende spreuk die me meenam op een reis van beloftes en verlangens. Onze liefde bloeide als een sprookje, met dagen gevuld met gelach en dromen die nog onontdekte horizonten beloofden.

Maar al snel begon de kleurrijke wereld die we samen hadden geschilderd te vervagen tot een grauwe tint. De betovering veranderde in een bitterzoete realiteit, waar liefkozingen werden overschaduwd door donkere woorden en plotselinge uitbarstingen van woede. De man die ooit mijn prins was, werd geleidelijk een bron van angst en pijn. Het begon met verbaal geweld, emotionele manipulatie sijpelde binnen als een langzaam gif. De grens tussen liefde en controle vervaagde geleidelijk.

Drie kleine zielen betraden ons leven, elk als een stralende ster die licht bracht in de duisternis. Maar te midden van de vreugde van het moederschap, fluisterde een onheilspellende schaduw van manipulatie en pijn in de hoeken van mijn hart. Ik koesterde de kostbare momenten met mijn kinderen, maar mijn eigen ziel werd gevangen in een wervelwind van emoties, vast tussen liefde voor hen en een verlangen naar bevrijding

De emotionele wonden werden al snel fysieke littekens, en de pijn werd tastbaar. Mishandeling kreeg een gezicht en een naam. De eens zo levendige ogen keken me nu aan met een duistere intensiteit die mijn ziel doorboorde. De bloemen van mijn jeugd verwelkten terwijl ik probeerde de brokstukken van mijn gebroken dromen bijeen te rapen.

Toen, in een draai van het lot, manifesteerden de gevolgen van de jaren van mishandeling zich fysiek. De diagnose – kanker – gaf me een onverwachte confrontatie met mijn eigen sterfelijkheid. De behandeling bracht me aan de rand van de afgrond, waar ik vocht tegen de golven van pijn en wanhoop. Maar te midden van deze strijd begon er iets in me te veranderen. Ik realiseerde me dat ik niet vocht voor het leven dat ik wilde, en dat was een keerpunt.

Na een slopende vechtscheiding, waarin ik mijn kracht herontdekte en mijn stem hervond, begon ik aan een nieuw hoofdstuk. Maar de schaduwen van het verleden volgden me als trouwe metgezellen. De nachtmerries die me hadden gekweld, hielden geen rekening met mijn verlangen naar bevrijding. De onzichtbare littekens zorgden ervoor dat mijn hart bleef bloeden, zelfs als de wonden uiterlijk leken te genezen.

Het pad van herstel was als een doolhof, met doodlopende wegen en verraderlijke bochten. Traumatische herinneringen braken als ongenode gasten mijn vredige momenten binnen. De donkere wolken van depressie leken nooit ver weg te zijn. Ik voelde me als een soldaat die vocht tegen een onzichtbare vijand.

Maar te midden van deze duisternis begon er iets te veranderen. Langzaam begon ik mijn littekens te omarmen, als een deel van mijn verhaal in plaats van een teken van zwakte. Ze werden getuigen van mijn veerkracht, herinneringen aan de kracht die ik had verzameld om keer op keer op te staan. Mijn littekens werden deel van wie ik was, en ze gaven me kracht om door te gaan.

Zowel de website van het verdwenen zelf als de boeken van Iris Koops hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn route naar herstel. Ze hebben me veel waardevolle inzichten en hulpmiddelen geboden. Samen met mijn therapeut heb ik actief met deze bronnen gewerkt, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke groei en genezingsproces.

Vandaag sta ik hier, niet langer een slachtoffer van mijn verleden, maar een overlevende die haar stem heeft gevonden. Mijn verhaal is complex en pijnlijk, maar het is ook mijn opstanding. De weg naar herstel is hobbelig, en de littekens blijven als stille getuigen van mijn reis. Maar nu stralen ze als tekenen van kracht en overwinning, herinnerend aan mijn ongekende vermogen om te genezen en te groeien.

Hopelijk kan mijn verhaal anderen inspireren om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken, om de duisternis te trotseren en naar het licht te bewegen. Want in onze diepste wonden schuilt vaak de grootste kracht, en in onze grootste gevechten vinden we de ware betekenis van het leven.

6 gedachten aan “Uit de schaduw van liefde: mijn levensverhaal”

 1. Dank je wel voor het delen, Katleen..heel mooi, zoals je je weg naar herstel beschrijft. 25 Jaar na de scheiding van mijn ‘ narcist’ en ook moeder van drie kinderen, ben ik nu bezig met EMDR om net zoals jij, de kracht te vinden om hem ‘uit mijn lijf en uit mijn hoofd’ te krijgen… Het is me in al die 25 jaar nog niet echt gelukt om niet meer bang voor hem te zijn. Ik moet hem weer gaan zien, na al die jaren, omdat mijn zoon gaat trouwen. En ik wil daarvan gaan genieten, zonder zijn aanwezigheid in mij nog steeds te voelen.

  Je beschrijft zo mooi de vreugde van het moederschap en de onheilspellende schaduw van manipulatie en pijn. Ik heb het net zo ervaren. Na al die jaren hoop ik net als jij, het vermogen te vinden om net als jij te genezen en te groeien. Hartelijke groet, Marjan.

 2. Ik heb deze ervaringen niet gehad – maar andere. Ik vind het verhaal, zoals je het hebt beleeft en nog beleeft, heel erg mooi, Katleen. Het ontroert me diep. Zo kan uit iets slechts iets goeds komen. Kracht putten. Ik begrijp wat je zeggen wilt. Opeens reikt ‘het leven’ je – de mens – een hand, en je klimt uit de put. Ik hoop dat jouw verhaal de gebroken harten en zielen gaat raken en dat er mensen zullen herstellen van dit verschrikkelijk leed, omdat ze de kracht in zichzelf hebben gevonden. Heel veel goeds voor jou.

 3. Heel mooi verwoord
  Heel raak ook
  Ik lees dit nu vlak na een lang gesprek met een van mijn zonen
  Over zijn narcistische moeder
  Mijn ex
  We hebben zoveel kunnen delen
  Ik heb mijn vaderrol die mij afgenomen was terug kunnen opnemen
  Het heeft ons zoveel deugd gedaan elkaar te vinden vanuit de trauma’s
  Veel emoties , te veel om te benoemen
  Allebei proberen te herstellen
  Ik als ex-partner
  Hij als kind (wat enorm veel moeilijker is)
  En er zijn er nog vier andere
  De weg is nog lang en ik ben al “bejaard”
  Maar ik geef niet op om hen bij te staan waar ik kan en hen te stimuleren gebruik te maken van de psychologische zorg
  Zolang er groei is ben ik blij
  En zien wel waar we komen
  Samen

 4. Wat heb je jouw verhaal mooi verwoord. Ook ik heb drie kinderen en ondanks alle ellende, verdriet en pijn heb ik genoten van het moederschap en nog steeds. Fijn om dit bij jou ook te lezen.
  De website en de boeken zijn voor velen van ons zo belangrijk geweest. Zo ook de verhalen van anderen en het verhaal van jou, Kathleen. Dank je wel voor het delen.

 5. Dank je wel, erg krachtig verwoord.
  Het kwam binnen en je verhaal beschrijft wat en hoe het gaat binnen een relatie met een narcist. Terwijl ik lees zie ik een krachtige vrouw die gestreden heeft en haar leven heeft terug gewonnen. Ik hoop dat door alle verhalen het steeds meer bekendheid krijgt en dat het andere kan helpen.
  Droevenis hoe wij hier allemaal zo ontzettend last van hebben en zelfs als we al jaren weg zijn, je zou ze toch…!
  Wat een verschrikkelijke persoonlijkheidsstoornis. Zij hebben nergens last van, immers het ligt nooit bij hen. Ik ben nu jaren weg en sinds een aantal weken kan ik er met afstand naar kijken. Ik heb -zoals iris in haar boeken schrijft- de schuld neergelegd daar waar het hoort.
  Mijn grootste wens is dat partners van dit al in een vroeg stadium ontdekken en ‘op tijd’ uit de relatie stappen. Zo kunnen we narcisme minder krachtig maken en besparen we een hoop pijn.

  Dank voor je verhaal. Je geeft me hiermee nog meer kracht.

 6. Lieve Katleen,

  Dank voor je verhaal en wat een kracht heb jij !

  Deze zinnen lijsten we in.

  “Herinnerend aan mijn ongekende vermogen om te genezen en te groeien. Hopelijk kan mijn verhaal anderen inspireren om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken, om de duisternis te trotseren en naar het licht te bewegen. Want in onze diepste wonden schuilt vaak de grootste kracht, en in onze grootste gevechten vinden we de ware betekenis van het leven.”

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.