Help ons het taboe op psychisch geweld te doorbreken: steun ons project!

De impact van emotionele en psychische mishandeling krijgt steeds meer aandacht en dat is ontzettend belangrijk. De cijfers liegen er niet om, 1 op de 7 personen krijgt hiermee te maken. We zijn er trots op dat we al meer dan tien jaar investeren in het op de kaart zetten van emotionele en psychische mishandeling en dat we slachtoffers en professionals concrete ondersteuning bieden. Maar er is meer nodig.

We willen het taboe rond deze kwestie doorbreken. Ons doel is om de problematiek zo zichtbaar te maken, dat het onmogelijk wordt om nog langer weg te kijken. Hoewel emotioneel en psychisch geweld steeds meer erkend wordt, blijft het voor velen onduidelijk wat het precies inhoudt. Daarom willen we een bewustzijnscampagne starten die helderheid schept en mensen wakker schudt. Om dit te realiseren hebben we € 5.000 nodig en daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Al met een klein bedrag steun je ons project.

Ervaringsdeskundige Martin: ‘Voor velen, zoals ikzelf, is het tasten in het duister als je niet weet wat er met je gebeurd is en wat je moet doen. Die duisternis kan worden opgeheven door de juiste informatie en hulp.’

Veel slachtoffers geven aan dat ze een lange zoektocht achter de rug hebben, dat geldt misschien ook voor jou. Door als stichting de onderstroom van dit type misbruik zichtbaar te maken, willen we deze zoektocht verkorten. Zodat eerder duidelijk is waar het slachtoffer mee te maken heeft en er gepaste hulp ingezet kan worden. Dat gunnen wij iedereen!

Help je mee?
Jouw steun is onze kracht. Samen bouwen we aan een toekomst waarin geen enkel slachtoffer meer vastzit in dat isolement dat velen van ons maar al te goed kennen.

Lotte: ‘Het breekt mijn hart om te bedenken wat wij als slachtoffers hebben moeten doorstaan. Hoe meer ik mezelf terug krijg, hoe meer ik wil vechten. Voor gerechtigheid; voor zichtbaarheid; voor ons. Het Verdwenen Zelf, en dan vooral de boeken van Iris Koops, hebben een onmisbare rol gespeeld in mijn herstel. Ik hoop dat de stichting nog veel meer zichtbaarheid zal krijgen. De maatschappij móét meer weten over narcistisch misbruik.’

Onze expertise is hard nodig. De grote aantallen slachtoffers, de ernstige consequenties en de onbekendheid van psychisch geweld vragen om meer actie. Dat kan alleen als er ook meer middelen zijn. De stichting opereert al jaren zonder enige subsidies of bijdragen van fondsen, we zijn afhankelijk van giften. We bereiken als kleine organisatie met weinig mensen en middelen best veel, maar we willen meer doen en betekenen. Dat kan alleen met jouw hulp. We zijn dankbaar voor elke donatie, klein of groot, zodat we dit project uit kunnen voeren.

Thomas: ‘Tijdens al die jaren vol verwarring kon ik geen woorden vinden voor mijn situatie en dus ook niet uitreiken naar hulp. Het Verdwenen Zelf reikte me een taal aan die me ook de woorden gaf. Ik ben uit mijn isolement en uitzichtloze situatie gekomen. Dat gun ik iedereen! Het project dat de stichting nu opzet gaat zeker bijdragen aan het doorbreken van een van de laatste taboes van Nederland. Ik steun de stichting hierom financieel. Doe jij ook mee?’.

De positieve mails en reacties van ervaringsdeskundigen en professionals die met regelmaat binnen komen betekenen ook veel voor ons. De erkenning dat ons werk er toe doet, dat slachtoffers zich ondersteund en begrepen voelen en dat professionals deze vorm van mishandeling kunnen herkennen, is onze belangrijkste motivatie. We hopen steeds meer een verschil te maken, opdat de wereld een stukje lichter wordt. Zoals Aurora het zo mooi verwoordde:

‘Jullie onvermoeibare inzet om deze problemen zichtbaar te maken en slachtoffers te ondersteunen geeft slachtoffers hoop (op beter) en troost. Daarnaast geeft het ons handvatten wanneer alles in de wereld om ons heen lijkt te verschuiven’.

Wil je meer weten over de ervaringen van Martin, Lotte en Aurora?
Wil je meer artikelen van ons lezen? Zie onze mediapagina.

23 gedachten aan “Help ons het taboe op psychisch geweld te doorbreken: steun ons project!”

 1. Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit het laatste taboe is in Nederland.
  Maar het behoeft zéker wat meer aandacht.
  Mooi initiatief weer van jullie.
  En mochten jullie ooit de publiekelijke erkenning krijgen die jullie zo verdienen, dan hoop ik dat jullie daar ook een leuke subsidiëring uit los weten te pulken.

 2. Ik heb dankzij het Verdwenen Zelf de juiste hulp gevonden en ik verwijs ook steeds vaker mensen naar de site en boeken, omdat ik steeds meer mensen erover hoor, zij in het duister tasten en ik gun iedereen zo dat er hulp beschikbaar is. Ik merk om me heen dat het wel meer bespreekbaar wordt, maar helaas ook nog veel te veel vitctim blaiming voorkomt. Daardoor durf je bijna niet toe te geven dat je zulke dingen hebt meegemaakt, het schuld gevoel zit erin gebakken en de schaamte is zo onterecht.

  Ik had zonder de hulp en herkenning niet uit dit duister de weg gevonden, ik bleef in een vicieuze cirkel zitten van almaar verklaringen zoeken en mezelf van alles verwijten, twijfel of ik het niet allemaal overdreef en vooral heel veel stress en angst wat zich in mijn lichaam opbouwde, ik me onnodig almaar ongelukkig voelde, ik leefde niet echt.

  Ik ben nog herstellende maar ik ben wel uit het doolhof, ik durf me voorzichtig weer te verbinden en heb weer plezier. Ik hoop dat nu eindelijk deze vorm van misbruik echt serieus genomen wordt, en ik vind het ook heel belangrijk dat hulpverleners echt goed zijn toegelegd, want de verkeerde hulp kan je echt nog verder van huis helpen is mijn ervaring.

 3. Deze bewustzijnscampagne is van uitermate groot belang en in veel gevallen levensreddend! Ik kan er zelf over meepraten. Of zoals Lotte schreef ‘De maatschappij móét meer weten over narcistisch misbruik.’

  Ik hoop dat er vele kleine en grote donaties worden gegund aan de Stichting Verdwenen Zelf.
  En dat de campagne binnenkort van start zal gaan. Het zal vele mensen helpen die in psychische nood zitten.

  Voor mij kwamen de boeken van Iris Koops nét op tijd na een eigen ontdekkingstocht in 2016. Ik had het bijna opgegeven. En nu zie ik de dankbaarheid bij studenten als ik gastcolleges geef of bij de mensen uit mijn kring als ik ze op weg kan helpen en kan doorverwijzen naar Verdwenen Zelf.

  Hearts Isabo

  1. Hoi Isabo,
   Bedankt voor je mooie reactie. Ook wij hopen op veel donaties, ons werk is hard nodig, dat blijkt ook uit jouw getuigenis..
   Jij draagt ook bij met je sterke blogs en gastcolleges. Het bewustwordingsproces wordt door steeds meer handen gedragen en dat is super.

 4. Beste mensen,
  Toen ik er nog midden in zat, voelde ik wel dat er dingen niet klopten, zowel in mijn jeugd als in mijn huwelijk.
  Jullie als team, maar zeker ook een ieder die reageerde, hebben mij de ogen geopend.
  Mijn beide situaties uit het verleden , hebben nu een naam; narcisme.
  Zoveel herkenning , ook in de boeken van Iris. Wat hebben jullie mij positief geholpen. Ga zo door en ik zal jullie zeker steunen, met mond op mond reclame en financieel.
  Veel dank en succes!
  Merel ( 74)

 5. Het fenomeen psychische mishandeling blijft voor velen een abstract gebeuren omdat het zo onzichtbaar en ongrijpbaar is. Daarom blijft het, naast alle boeken die geschreven zijn over narcisme en psychische mishandeling, van belang om dit regelmatig onder de aandacht te brengen. We moeten echter geen illusies hebben dat we dit fenomeen kunnen uitroeien maar het afgeven van duidelijke signalen en het onder de aandacht brengen bij het publiek, instanties en hulpverleners blijft van essentieel belang. Stichting Verdwenen Zelf is voor ons als slachtoffers een grote steun en daarom doneer ik maandelijks en geef ik een extra donatie voor dit project. Dank en succes aan het Team van SVZ !!

  1. Hoi Martin,
   Bedankt voor je maandelijkse steun, dat betekent al jaren veel voor ons. En voor je hartelijke woorden en extra steun nu!

 6. Belangrijk werk om psychisch geweld onder de aandacht te brengen en houden. Daarmee bewustwording te brengen.
  De boeken van Iris Koops zijn herkenbaar en een fijn hulpmiddel om hier meer over te leren.

  Ook zijn de therapeuten/ begeleiders die onder het verdwenen zelf vallen gespecialiseerd in dit thema. Heel belangrijk om deze hulpverleners te kunnen bereiken als je goede hulp zoekt voor dit thema.

  Veel succes met de actie.

 7. In juni 2022 vond ik, vlak na de rechtszaak tegen moeder, ‘Het verdwenen zelf’. Precies op tijd. Ik was al 65 en een heel eind op weg, maar de erkenning die ik op de website vond was een waar warmwater bad. Meteen de boeken van Iris gekocht en gelezen en herlezen. Later een passende coach gevonden. Het is ontzettend belangrijk om hulp te hebben die het probleem gewoon erkent, herkent en de schuld bij de dader legt. Ik ben sinds 2022 niet meer weg te slaan van deze website en het lotgenotencontact. Ik heb er ontzettend veel aan.

  Heel veel succes met jullie missie!

  1. Bedankt Susan voor je hartelijke reactie en wat fijn dat je veel aan de website, de reacties van lotgenoten en de boeken van Iris hebt en hebt gehad.

  2. Vrijwel mijn hele leven onder invloed geweest van narcisme, familie, relaties enz. Uiteindelijk kwam het boek “het verdwenen zelf” onder mijn aandacht en daar vielen alle kwartjes, gelukkig maar en beter laat dan nooit. Ik heb daarna iedereen erop gewezen maar weinig durven nog los te breken van de toxische invloed(en). Jullie zijn zo gegroeid met workshops enz. wat fantastisch is! Het moet zeker veel meer bekendheid krijgen. Daarom steun ik jullie!

 8. Help Verdwenen Zelf haar kracht te vergroten! Toen ik zelf slachtoffer werd van mijn narcistische [inmiddels ex] vriendin, en hulp nodig had, merkte ik pas hoe bewustzijn en kennis ontbreekt bij zorg en hulpverleningsinstanties. En dan bedoel ik niet eens zozeer de literatuur over narcisme. Maar met name welke schadelijke gedragingen en uitwerking dit heeft op slachtoffers in real life. Omdat ik het zelf aan den lijve had ondervonden, doorzag ik in de organisatie waarvoor ik werk ook meer en meer de narcistische spelletjes. De bewustzijnscampagne van Verdwenen Zelf en de boeken van Iris Koops zorgen voor het werkelijk begrijpen op een dieper niveau. Volgende stap is er dan ook naar kunnen handelen om de destructie van narcisme in te perken. Nog mooier: Dat het preventief kan werken. Minder slachtoffers. Zet hem op en doneer ! Ruben

 9. Wat ben ik blij met het werk wat jullie doen. En wat een goed initiatief om nu door te pakken qua bekendheid te geven aan dit onderwerp.

  Ik ondersteun jullie graag financieel en blijf dit doen.

  Er valt nog een wereld te winnen/ bewustzijn te verruimen mbt dit thema.

  Mochten jullie ondersteuning kunnen gebruiken op bepaalde gebieden sta ik ervoor open dit te bieden.

  Wouter

 10. Vrijwel mijn hele leven onder invloed geweest van narcisme, familie, relaties enz. Uiteindelijk kwam het eerste boek “herstellen van narcistische mishandeling’ van Iris Koops onder mijn aandacht en daar vielen alle kwartjes, gelukkig maar en beter laat dan nooit. Ik heb daarna iedereen erop gewezen maar weinig durven nog los te breken van de toxische invloed(en). Jullie zijn zo gegroeid met workshops enz. wat fantastisch is! Het moet zeker veel meer bekendheid krijgen. Daarom steun ik jullie!

  1. Wat fijn Laura dat je zoveel aan Iris haar eerste boek had en ook anderen op ons wijst. Ja, ieder moet er zelf aan toe zijn om die stap te zetten en sommigen zijn ‘diep in het web’ gesponnen door de pleger.
   Bedankt voor je steun aan ons!

 11. Emotionele en psychische mishandeling zijn zaken die veel te weinig bekend zijn. Alleen al daarom blij dat Het Verdwenen Zelf bestaat. Al eerder te maken gehad met therapeuten die hier niet bekend mee zijn en op standpunt staan: “Waar 2 vechten, hebben 2 schuld”. Ondanks mijn pogingen duidelijk te maken wat er precies speelt, niet gelukt.

  Helaas afgelopen week weer te maken gehad met nieuwe therapeuten. Heb ze gezegd: “Niets te nadele van jullie kennis en kunde, maar ik heb geen zin in weer een traject met mensen die niks van psychische mishandeling en toxische familiesystemen afweten.”

  Naast diverse soorten hulp aan slachtoffers, vind ik ook de duiding van emotionele misbruik in de media zo goed van deze stichting (denk aan duiding van angstcultuur bij De Wereld Draait Door, bijvoorbeeld, of Femicide). Ik steun ze daarom waar ik kan.

  1. Dank voor je reactie Juna. Inderdaad zie je binnen de hulpverlening nog veel onbekendheid met dit fenomeen (terwijl het zoveel voorkomt). Mooi hoe je je grens aangaf en bedankt voor je steun aan ons.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.