Wordt emotionele en psychische mishandeling strafbaar?

Eerder schreef ik al in een blog over een rapport over de wantoestanden in de pleegzorg en jeugdzorginstellingen in de afgelopen 50 jaar. Naar aanleiding van dit rapport hebben twee Tweede Kamerleden recent een motie ingediend om de regering te vragen naar het strafbaar stellen van emotionele en psychische kindermishandeling. Omdat veel van de terreur die in het rapport beschreven wordt emotioneel en psychisch is, en nu ook nog voorkomt, willen ze dit in de toekomst verhinderen. Hiervoor is nodig dat de regering expliciet emotioneel en psychisch geweld strafbaar stelt. Lang verhaal kort: dat gaat de regering niet doen.

Dit is ernstig. Ik kreeg er direct een knoop van in mijn maag. Alle getuigenissen van slachtoffers, alleen al op deze site, al die mensen die alleen al bij hulpverleners uit ons netwerk in behandeling zijn, de enorme behoefte van slachtoffers aan goede hulp (die wij o.a. proberen te bieden via deze trajecten, de boeken en/of workshops), de ervaringsverhalen die vaak door merg en been gaan. En al dat onderzoek waaruit blijkt hoe schadelijk emotionele en psychische mishandeling is. Het zou voldoende duidelijk moeten zijn maar blijkbaar denkt ook de regering nog dat alleen aantoonbaar en langdurig fysiek en seksueel geweld erg of strafbaar is. Deze mythe is helaas hardnekkig en schadelijk.

De regering geeft in haar antwoord aan dat de huidige wetgeving voldoende is: er zouden genoeg artikelen in de wet zijn die aanknopingspunten bieden. Nu ben ik geen jurist, maar als ik lees dat het nog maar één keer gebeurd is dat iemand voor psychische kindermishandeling is veroordeeld in Nederland, lijkt mij dat niet voldoende. Uit een eerder artikel in de Trouw blijkt immers hoe moeilijk het is om iemand te veroordelen voor (structurele) emotionele en psychische mishandeling. Emotionele mishandeling is apart strafbaar gesteld in de volgende landen: Frankrijk (2010), Engeland (2015), Wales (2019), Schotland (2019), Ierland (2019), Australie (2018), Nieuw Zeeland (2018) en de VS (2019). Ze noemen het in Engeland coercive control, ofwel ‘dwingende controle’. Nederland blijft dus helaas ver achter.

Waar komt toch de mythe vandaan dat mishandeling staat voor seksueel en fysiek misbruik en dat er geen andere vormen bestaan? Je ziet deze mythe ook terug komen in de samenleving, bijvoorbeeld in het gezegde ‘woorden doen geen pijn’. En ook al zijn er inmiddels tientallen wetenschappelijke onderzoeken over hoe vaak emotionele en psychische mishandeling voorkomt en hoe ernstig het is en hoe groot de gevolgen zijn, nog steeds worden deze vormen van mishandeling hier niet als mishandeling erkend.

Emotionele en psychische mishandeling komt veel vaker voor dan fysieke en seksuele mishandeling en gaat er vaak hand in hand mee. Volgens onderzoek heeft emotionele en psychische mishandeling even grote of zelfs grotere gevolgen dan fysieke en seksuele mishandeling. De jarenlange angst en depressieklachten die veel mensen hebben, het steeds verder verdwijnen van je eigen ‘zelf’, de chaos en verwarring, de dissociatie of fysieke klachten die mensen ervaren: het werd of wordt vooral door de dagelijkse, sluipende en jarenlange emotionele terreur veroorzaakt. Niet om fysieke en seksuele mishandeling te bagatelliseren natuurlijk, dat is evengoed vreselijk en kent ook grote gevolgen. Maar het lijkt erop alsof de regering de feiten over emotionele en psychische mishandeling niet kent. We zoeken regelmatig het contact hierover met beleidsmakers en andere professionals. Binnenkort kunnen we jullie meer vertellen over hoe we hier concreet mee bezig zijn.

Kunnen we nu met zijn allen nog iets anders doen om Den Haag te overtuigen om het belang van emotionele en psychische mishandeling te erkennen? Ja, dat kan. Iemand bracht gister een petitie onder onze aandacht die stelt dat geestelijk geweld opgenomen moet worden in het Wetboek van Strafrecht. Heel belangrijk dat deze petitie nu gestart is en van groot belang dat deze door velen wordt ondertekend. Misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar tekenen kan ons en anderen misschien munitie geven als we beleidsmakers spreken. Hoe meer mensen tekenen, hoe meer indruk het maakt.

22 gedachten aan “Wordt emotionele en psychische mishandeling strafbaar?”

 1. Héél goed!!
  Ik heb getekend!
  Zelf overlever van psychische en emotionele mishandeling en hoop dat velen tekenen alsook durven ermee naar buiten te komen. Dat is voor mij als inmiddels 51 jarige nog steeds moeilijk door mijn gevoel van schuld en schaamte, angst, verdriet en pijn.

  1. Ja idd heel goed!! Een begin hopelijk…
   En heel sterk van degene die ermee verder leven he!
   Ze moesten hun zelf diep schamen en schuldig voelen!!! Een slachtoffer’rol’ die kies je niet zelf; daar rol je letterlijk in, zonder veel of bewuste keuze of niet beter weten of kunnen ofzo. Oneerlijk onrecht, onmacht, machteloosheid, machtsmisbruik, … Een echte schande! Slachtoffers worden van het kastje naar de muur gestuurd en nog meer mishandelingen volgen; van kwaad naar erger. Waarom bestaat echt goed, echt helpen, echte liefde bijna niet meer; vraag ik me dan af? Blijven geloven of hopen zeker, hoe moeilijk ook! Ik leef met je mee; met gelijkaardige schade. Een echt trauma-systeem, die maatschappij. Hopelijk wordt de toekomst liefdevoller en betrouwbaarder!!

 2. Ik wilde indertijd melding doen van huiselijk geweld bij de politie. Dat werd me geadviseerd zodat de casus al bij de politie lag en ze zonder uitleg snel ter plaatse zouden zijn als ik de politie zou bellen. Ik heb toen vervolgens melding proberen te doen maar de vrouwelijke politiebeambte zei me dat dit niet kon omdat er geen sprake was van fysiek geweld!

  1. ja heb ik ook gehad was geen bewijzen geen fysieke geweld na maanden nu ben ik erg getraumatiseerd meneer leefd gelukkig nu en ik heb vele paden moeten door gaan die niet gemakkelijk zijn nu nog ben ik helemaal op de grond heb niks meer en niemand

  2. Ook ik heb een melding gedaan bij politie en werd inderdaad niet opgepakt, tevens was ik ook opnieuw getraumatiseerd, trauma-responses, verergering PTSS. De dupe van geweest want rechter weet ook niet voldoende van emotionele/psychische mishandeling, en inderdaad diegene leeft gelukkig en kan doorgaan met mishandeling.

   Heb gaslighting benoemt, de signalen benoemt, andere mensen misbruikt tegen mij, stiltebehandeling(stille onderwerping) etc, psychisch geweld staat in het wetboek, Dit kan op basis van artikel 300 Sr, eerste en vierde lid, gericht op respectievelijk het ‘toebrengen van pijn of letsel’ en het ‘opzettelijk benadelen van de gezondheid’. Het Gerechtshof van Den Haag heeft dit in een arrest bevestigd.12. Daarnaast kan psychisch geweld strafbaar zijn wanneer het binnen de reikwijdte van artikel 284 Sr (dwang) of artikel 285 Sr (bedreiging) valt”

   Dit was een hulpverleenster die met kwetsbare jongeren werkt + kwetsbaren, ik snap niet dat ze dat kunnen negeren.

 3. Heel belangrijk dat ook deze vormen van mishandeling strafbaar worden gesteld. Bedankt dat jullie als Verdwenen Zelf de petitie onder de aandacht brengen. Dat iedereen mag tekenen !

 4. Dit is super! Kan het zoveel mogelijk in de media worden gebracht? RTL/AD/Telegraaf en dergelijke? Er zijn zoveel slachtoffers van geestelijke mishandeling….dit moet zeker strafbaar worden gesteld. En hulpverlening/instanties moeten meer kennis op het gebied van het Stockholm syndroom/Narcistisch slachtoffer syndroom verwerven

  1. Dank Isabel, we zijn bezig met het steeds meer bereiken van instanties om dit probleem onder het voetlicht te brengen via onze trainingen en lezingen bijvoorbeeld.

   1. Zelf loop ik al vier jaar bij psygologen en opgenomen geweest ,enkel door de emotionele en geestelijke en financieele mishandeling door mijn ex man..hij heeft mij kapot gemaakt..ik was net aan het herstellen van kanker..het blijft overleven

 5. Goed dat het wordt opgepakt en tevens vreemd dat de link tussen psychisch geweld en de fysieke schade die dat teweeg brengt niet gezien worden. Er zijn genoeg onderzoeken naar gedaan en bekent.

  1. Dat klopt Mark, er is genoeg bekend in de wetenschap hierover. Dat wil nog niet doordringen bij beleidsmakers en professionals, reden waarom we daar nu meer energie in steken.

 6. Hulde aan kamerleden Buitenweg en Westerveld. Televisie is minstens nodig om dit op de kaart te zetten. Ik wil best met pruik en bril of onherkenbaar in beeld mij beschikbaar stellen om te vertellen hoezeer ik door mijn psychopathische ouder geestelijk levenslang ben verminkt. Dat ik nog werk op niveau komt alleen maar doordat ik een “High-functioning” slachtoffer ben. Ik zal nooit te weten komen hoe ver ik het had kunnen schoppen als ik niet van ukje af aan emotioneel mishandeld zou zijn. Indien er meerdere gegadigden zijn wil ik evt. ook best een middagje op het Binnenhof op de zeepkist gaan staan!
  Complimenten Tako voor het aan de kaak stellen én voor alle onderbouwing!

  1. Dank Isabo, en al die anderen die getekend hebben. Dat van die zeepkist zal ik onthouden, wie weet wat we in die richting nog gaan doen.

  2. Hallo Isabo en Tako
   een beetje late reactie maar ik wil ook wel op die zeepkist en heus niet een dag maar als het moet een hele week of langer,
   aandacht aan narcisme via de media is zeker iets wat moet gebeuren en ja ook ik wil wel op de tv mijn ervaringen delen, wellicht is er dan de hele avond de tijd,
   wanneer, welke omroep gaat hier aandacht aan besteden. ik ben heel benieuwd, want welke omroep durft het aan , aandacht te besteden aan een onderwerp welke niet te bewijzen valt, want immers de narcist zal zich niet laten onderzoeken dus valt er voor geen enkele omroep eer te behalen aan dit onderwerp.
   en tot slot, ik hoef niet vermomd op tv, al weet ik dat dit moet voor veiligheid, ik zou mijn verhaal enb de ellende zo van alle daken willen schreeuwen, ik denk velen met mij

   1. Beste Marianne, het zou natuurlijk heel mooi zijn als er meer aandacht voor is in de pers, in de politiek. En als mensen daar aan willen bijdragen zoals jij, is dat helemaal mooi. Hoewel we een kleine organisatie zijn, willen we hier wel meer mee gaan doen in de toekomst. Deze blog hebben we bijv. ook naar een paar zorgwebsites gestuurd en is door duizenden mensen, vooral professionals, gelezen (die van GGZ Nieuws, Skipr o.a.): https://www.skipr.nl/blogs/id3992-wordt-emotionele-en-psychische-mishandeling-strafbaar%3F.html en: https://www.ggznieuws.nl/home/petitie-om-emotionele-en-psychische-mishandeling-strafbaar-te-stellen/.

 7. De Kinderombudsman heeft meerdere malen nadrukkelijk gemeld dat onder kindermishandeling ook psychische mishandeling valt. Het lijkt erop dat de regering en uitvoerende rechterlijke macht onvoldoende de ernstige gevolgen erkent.
  Men vindt het te moeilijk: mentale schade is lastige te detecteren dan psychische. En dus is de wil en competentie vereist die bij de overheid ontbreekt…

  1. Vlfs mij is psychische schade hetzelfde als mental schade. Emotionele en psychische mishandeling in de kindertijd heeft zeer vergaande consekwenties voir iemabds leven. Dit is zeker al onderzocht en bekend. De UWV en de bijstand en het GGZ onder o.a hebben hier dagelijks mee te maken. Wachtlijsten van 6 mnd zijn geen uitzondering. Mensen die niet meer kunnen functioneren en afhankelijk zijn van vaak uitkeringenen. Fysieke klachten zoals ME en fibromyoligie of Burn Out; bijnieruitputting naast de psychische klachten en sociale moeilijke omstandigheden waarvoor deze mensen hun leven bijna ondraaglijk is. Ja hoor ik doe mee; op de zeepkist en op t.v. spreken in het openbaar etc…als ex reisleidster en nu studerend hypnotherapeut en natuurcoach draag ik graag bij.

 8. De motie is pas door 2.000 mensen getekend. Er staat bij op naar de 3.000.
  Is het mogelijk dat er meer aandacht aan besteed wordt dat we de 3.000 gaan halen? Ik heb een aantal mensen gemaild. Maar ik ken er geen 1.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *