Tweede Kamervragen over de impact van psychische mishandeling

Zoals jullie weten zijn we al een tijd bezig om de impact van emotionele en psychische mishandeling onder de aandacht te brengen van professionals. Nederland loopt achter in de aanpak rond dit thema. We zijn blij met het feit dat er  Tweede Kamervragen  zijn gesteld over de gevolgen van psychische mishandeling. Enkele Tweede Kamerleden hebben er maar liefst 22 vragen over gesteld! Over allerlei relevante zaken waar slachtoffers tegenaan lopen, bijvoorbeeld dat het niet expliciet strafbaar is. Op onze website voor professionals gaan we hier uitgebreid op in, Tako schreef er een blog over.

Binnenkort gaan we als Verdwenen Zelf met deze Kamerleden in gesprek over de impact van emotionele en psychische mishandeling. Uiteraard berichten we op beide websites over de ontwikkelingen. Ook positief is dat Fonds Slachtofferhulp onze oproep om psychische mishandeling strafbaar te stellen ondersteunt. Je kunt de blog lezen op onze website voor professionals.

17 reacties op “Tweede Kamervragen over de impact van psychische mishandeling

 1. Wat goed!

  Overigens valt er nog heel veel meer neer te leggen bij de 2e Kamerleden. Bijvoorbeeld dat de Raad van de kinderbescherming al een tijd, circa 9 maanden, geen klachten meer behandeld. Wij maken echt heel veel rechtsschendingen mee, ook bij jeugdbescherming. Covid wordt vaak ten onrechte als argument gebruikt. Ik informeer jullie graag per mail uitgebreider, zodat jullie het evt. mee kunnen nemen.

  Succes ermee! Goed bezig!

 2. Anomiem
  Valt zeker veel uit te leggen
  Helaas zo veel
  Bizar en mensonterend
  Helaas zoveel al ervaren

  Mag hopen, dat er veel gaat veranderen
  Al is er voor velen, inclusief voor mij
  Veel te laat
  En levens lang.

 3. ‘k Heb sterk de indruk tot in zoverre als ik het nu zie, dat psychopathie met alle bijbehorende labels juist in de psychiatrie zijn ontstaan. Het gaat thans over van generatie op generatie en van mens tot mens, tenzij iemand het systeem uitstapt en de mensen met psychopathie weet te ontwijken/vermijden, helaas is dit vaak niet het geval. ‘t Lijkt ook iets met de oorlog te maken te hebben, echter ook dat kan weer onderdeel uitmaken van hersenspoeling. ‘k Wens jullie sterkte bij de Tweede Kamer, hopelijk nemen ze het nu eens serieus en dat ze er van doordrongen raken dat het schade voor de hele samenleving oplevert zoals het nu in Nederland gaat. ‘t Heeft me verbaasd dat er nog zo weinig kennis over is, terwijl zovelen in de GZZ zichzelf profileren als “specialist” wanneer het vroegkinderlijke traumatisering betreft. ‘k Ben nog steeds aan het lezen, ga twijfelen aan mezelf als ik al die verschillende visies zie die er over psychopathie zelf zijn ontstaan, waarbij de deskundigen het vervolgens weer niet eens zijn met elkaar. Nog steeds kan ik niet geloven dat die kennis er echt niet is. Hoe kan dit, zelfs op het niveau van de universiteit?

  De GGZ zelf is traumatiserend voor mij geweest en wat ik inmiddels heb gelezen ben ik daar niet de enige in. ‘k Ben dus groot voorstander van dat juist de ervaringsdeskundigen en lichaamsgerichte therapeuten de mensen ondersteunen daar waar maar mogelijk is, wanneer het om de gevolgen ervan gaat. De boeken van Iris zijn daarbij al een enorme steun. ‘k Wens jullie veel succes bij de Tweede Kamer!

  Wat ik wel nog wil toevoegen is, dat zolang de psychiatrie/ggz niets doet aan het werkelijk voorkomen van de schade die er bij anderen wordt aangericht door mensen met psychopathie dat ‘t wel iets blijft als “water dragen naar de zee”. Zover ik het kan overzien bestaat de hulp bij die mensen nu uit symptoombestrijding, omdat ze menen dat er niets met ze aan de hand is, of spelen hier eerdere ervaringen met de GGZ hier ook weer in mee?
  Afijn, ik lees nog even door, je weet nooit of die kennis er toch nog ergens (wel) is, dat er wel ergens een lampje is aangegaan.

  1. Fijn dat de boeken van Iris je tot steun zijn geweest! Over wat je schrijft: het is opmerkelijk inderdaad dat er nog zo weinig bekend is over de gevolgen van narcisme en psychopathie. Hoewel er over deze stoornissen zelf vele wetenschappelijke artikelen te vinden zijn (over narcisme alleen al meer dan 10.000 bijvoorbeeld), zijn het aantal onderzoeken naar de gevolgen ervan voor naasten vrij summier. Ze zijn er wel overigens, dit houden we enigszins bij. In elke academische verhandeling over narcisme en psychopathie wordt het gebrek aan empathie en geweten, het overtrokken zelfbeeld, de vijandigheid, het destructieve en antisociale gedrag richting anderen, de manipulatie etc. beschreven. Dat het effect daarvan, als je als kind of partner daar elke dag mee leeft en op alle vlakken van afhankelijk moet zijn, enorm is, feitelijk emotionele en psychische mishandeling en huiselijk geweld is, is ook met logisch redeneren te bedenken en vraagt om meer aandacht. Noch los van het feit dat dit bekend is in de wetenschap en, misschien belangrijker nog, gekoppeld is aan de vele schrijnende getuigenissen die wij de afgelopen zeven jaar hebben gehoord. Wij hopen in ieder geval bij te dragen aan de kennis hierover bij de GGZ en andere professionals en organisaties.

  2. Hallo CH,

   Herkenbaar wat je schrijft. Ik ken ook de keuken van de GGZ (slechts 1), was verpleegkundige, en ben hulpvrager geweest. Het is een kliek die elkaar in de tang houd, en die hun angst om anders te handelen of anders te zijn, laten winnen. Zonet las ik in GGZ totaal het schrijven van Willem Gotink; ‘Wie is de baas in de GGZ’. Over regels, regelingen en wie daar verantwoordelijk voor is. Persoonlijk denk ik dat ervaringsdeskundigen en goede hulpverleners, ze zijn er wel, en ook het Verdwenen Zelf met hun activiteiten de horende hulpverlening bevrijden. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Denk ik. Maar er komt een moment dat het zal veranderen. Zelfs een banale rede van hoge onzinnige kosten voor ineffectieve hulpverlening kan helpen. Zorg goed voor je zelf. Als je wil, open je mond en vertel je ervaringen. Een slagvaardige revolutie in de geestelijke en sociale hulpverlening. Zonder geweld.

   Met vriendelijke groeten, Eveline.

   1. Hoi Eveline,
    Heb je ook dat artikel van Hans van Eeken gelezen en zijn Youtube video’s gezien? Hij is ervaringsdeskundige.
    Het komt meer voor in organisaties dat de cultuur niet te veranderen is, ook bij Jeugdzorg kan het
    zo gaan. Je doet mee of je ligt er uit. En ja er is moed voor nodig om het roer te keren. Ik weet dat er wel goede hulpverleners tussen zitten. Je hebt helaas ook te maken met het systeem en alle regels die er gelden. Sta je er echt slecht voor dan is dat niet te doen om te blijven zoeken, energie niet voor. ‘k Ben al opgelucht dat er nu meer bekendheid aan gegeven wordt en dat meer mensen er tegen aan lopen, niet voor de mensen zelf, maar meer dat ik er de enige niet in ben. Heb zolang gedacht dat het aan mij lag, ondanks dat het in het alternatieve circuit wel haalbaar was voor mij en ik daar wel vooruitgang boekte. Gedeelde smart is halve smart, zoiets…

 4. Ik ben zelf een kind van een moeder met een persoonlijkheidsstoornis en weet wat de gevolgen zijn als je psychisch en lichamelijk mishandeld wordt. Ik kan zeggen dat je lichamelijk geweld kunt vergeten maar wat je psychisch wordt aangedaan is vele malen erger en heeft een grotere impact dan lichamelijk geweld. Ik heb nu te maken met een ex schoonzoon die het leven van mijn dochter tot een hel maakt maar ook de kinderen betrekt in zijn strijd, want dat is ook wat ze doen. Ik herken zoveel en de wond wordt weer opengereten. Het grote probleem is dat zij niet inzien wat zij aanrichten, zelf vinden dat zij slachtoffer zijn en kunnen mensen op een geraffineerde wijze manipuleren en een verhaal vertellen zonder emoties, of juist gaan huilen om dit kracht bij te zetten. Hierdoor worden zij geloofd door veel instanties, zoals mediators, rechters, jeugdzaken, omdat er geen enkele kennis is wat een schade een narcist psychisch aanricht en wat hij/zij doet. Iemand die niet weet wat een echte narcist doet kan zich niet voorstellen wat een psychische hel ze veroorzaken. Iets waarbij de slachtoffers een litteken voor altijd oplopen. Vechtscheidingen die ten onrechte zo genoemd worden terwijl er maar 1 strijdende partij is maar er altijd wordt gehandeld naar waar twee vechten er twee schuld hebben. Ouderverstoting iets waar de vrouwelijke (maar ook mannelijke) een handje van hebben. Narcisten kunnen n.l. moeilijk de kinderen delen en deze worden vaak gebruikt en ingezet En gemanipuleerd om hun strijd te voeren en wraak te nemen op de ex partner, die in hun ogen niets goed doet en overal de schuld van krijgt. Daarbij willen ze de macht en de controle blijven houden over je leven, zodat ze je niet loslaten. Door deze strijd waarbij een ex-partner al jaren psychisch werd mishandeld is dit een hel waarin niemand echt weet wat er daadwerkelijk aan de hand is, en vaak niet wordt geloofd omdat de narcist de verdraaide waarheid goed neer kan zetten. Hij/zij is toch zo aardig het kan niet dat ze dit doen denken omstanders. Ze hebben hun eigen waarheid die niet de realiteit is, maar een denkwijze die van uit een stoornis voorkomt en erger ze worden ook nog geloofd. Hierdoor komt jeugdzaken er aan te pas met alle gevolgen van dien, of ze willen juist niets meer te maken hebben met de kinderen. Het is een heel groot onderkend en zeker onderschat probleem, wat absoluut niet herkend wordt door veel instanties en de rechterlijke macht. Hoe goed is het dat jullie hiervoor strijden. Ik heb een boekwerk aan gebeurtenissen en als jullie vragen hebben ik wil me hiervoor inzetten en verhalen delen. Er moet een eind komen aan de onbekendheid wat narcisme aan psychische schade aanricht.

  1. Dank Irw, voor je getuigenis en je steunende woorden ook. Je geeft iets aan dat vele slachtoffers aangeven: dat het eventuele fysieke geweld erg was, maar dat vooral het psychische geweld zo enorm veel schade aanricht. De aanslag op je identiteit en autonomie raakt echt diep, de reden ook waarom we het Verdwenen Zelf heten. Dat blijkt trouwens ook uit wetenschappelijk onderzoek, er is voldoende onderzoek naar gedaan. Die kennis is nog onvoldoende bekend bij professionals en de politiek. PS: als je je wil inzetten voor ons, kan je via het contactformulier ons bereiken. Dan nemen we contact met je op om te kijken welke vorm je bijdrage eventueel kan hebben.

 5. Hoi Tako,

  Dank je wel voor je uitgebreide reaktie. Zou jij alsjeblieft willen delen waar je dan al die academische artikelen vind over nps en psychopathie? Bedoel je daar de site van Robert Hare en researchgate mee? Alvast dank.

 6. Beste Tako
  Harde werkers zijn jullie! Top klasse ! Dank jullie wel, van harte.
  Zou het een idee zijn om de huisarts te noemen in jullie zoeken naar informatie over aantallen van mishandelingen. Een paar jaar geleden is dit aandachtspunt genoemd voor deze eerstelijns hulpverleners in de media. Zijn daar nu cijfers over? En wat zijn deze. Wordt mishandeling door deze groep gezien? Kan er naar gehandeld worden? Wat zijn hun ervaringen. Enz. Onlangs heb het Trimbos instituut getipt over jullie site. Bert van der Hoek is zijn naam. voorzitter Raad van bestuur.
  Veel succes toegewenst bij jullie ontmoeting met deze volksvertegenwoordigers.
  Hartelijke groeten,
  Eveline Boot

  1. Beste Eveline, dank voor de tip over huisartsen en fijn dat je Trimbos hebt geïnformeerd! Het onderzoek of het nieuwsbericht hierover dat je noemt ken ik niet, dus als je wat erover hebt of weet dan hoor ik het graag. Wij denken inderdaad dat veel huisartsen en praktijkondersteuners hiervan zouden moeten weten, vaak is dat de eerste plek waar je als slachtoffer iets verteld. Er zijn huisartsen en praktijkondersteuners die samenwerken met onze therapeuten, of ons kennen, maar dat zijn er nog (te) weinig. Mochten we via de stichting hiervoor middelen krijgen, dan willen we hier graag aandacht aan besteden.

  2. Bedoel jij soms de ACE scores Eveline? Zie https://acestoohigh.com/resources/. Er is ooit eens iets over geweest. ‘k Ben zelf van huisarts gewijzigd pakweg 2 jaar geleden. Kreeg wel meer vragen dan ik was gewend bij kennismaking, echter niet overeenkomstig die lijst die ervoor is. Er was ooit ook een project STRAKXNU.nl, site staat al heel lang in onderhoud. Was bedoeld om traumacentra op te zetten, ‘t lijkt er op dat dit project gesneuveld is, maar zeker weten doe ik ‘t niet.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.