Gaslighting; een sekte voor twee

Volkskrant Magazine besteedde aandacht aan het fenomeen  gaslighting. Een uitingsvorm van psychisch geweld waar steeds meer aandacht voor komt en die in de boeken van Iris Koops uitgebreid beschreven wordt. Een gaslighter laat de ander twijfelen aan zichzelf en creëert doelbewust verwarring over het doen en laten en zelfs herinneringen met als veelvoorkomend resultaat dat het slachtoffer ‘zichzelf verliest’. Een Verdwenen Zelf.

Wij vinden het belangrijk dat hier steeds meer aandacht voor komt. Iris Koops werkte  mee aan het artikel en verklaart daarin onder andere ‘Een relatie met een gaslighter is eigenlijk een sekte voor twee: het slachtoffer wordt opgebruikt en moet langdurig herstellen en loskomen van de pleger die gewoon verder kan trekken naar het volgende doelwit’. Iris licht ook toe dat zowel mannen als vrouwen slachtoffer kunnen worden van gewiekste gaslighters.

Het artikel geeft een aantal voorbeelden die voor slachtoffers zeer herkenbaar kunnen zijn. Het is belangrijk dat je weet dat er hulp is! Stichting Het Verdwenen Zelf is al tien jaar de plek waar slachtoffers laagdrempelig en professioneel worden geholpen. En dat is belangrijk. Online is namelijk veel informatie te vinden over hoe je gaslighting kunt herkennen, maar de vervolgstap richting hulp ontbreekt vaak.

Als gaslightee is het belangrijk dat je weet dat het niet aan jou ligt. Diep van binnen weet je dat je niet aan jezelf hoeft te twijfelen. Die (h)erkenning durven omarmen is de eerste stap uit het verwarrende web dat de gaslighter om je heen heeft gesponnen. De boeken van Iris Koops en/of onze trainingen helpen je vervolgens om volledig uit het web te stappen (meer informatie over ons aanbod op deze website). Ook begeleiding vanuit ons netwerk van therapeuten is heel zinvol om je aan de duisternis te kunnen onttrekken en weer volledig zeggenschap te hebben over jezelf en je leven. Het is jouw leven ten slotte!

Lees het artikel hier > https://www.linkedin.com/posts/verdwenen-zelf_gaslighting-een-sekte-voor-twee-activity-7051843000758329346-Jkhh?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

12 gedachten aan “Gaslighting; een sekte voor twee”

   1. Dankjewel. Het artikel kun je alleen lezen als je lid bent LinkedIn of een abonnement hebt bij de Volkskrant.
    Jammer.

    Maar desalniettemin, heel erg bedankt voor h je tomeloze inzet voor ons die nog een weg te gaan hebben

    Lieve groet,
    An

    1. Beste An, ik kan natuurlijk niet goed zien wat jij ziet, maar ik ben ook geen lid van beide en kan toch het artikel lezen. Ik klik dan onder de tekst ‘lees het complete Volkskrantartikel hieronder’ in het venstertje op de pijl naar rechts en dan kan ik naar een volgende pagina komen, enz. Ik hoop dat het voor jou ook lukt.

 1. Fantastisch dat hier op grote schaal goede artikelen in de media komen.

  In het artikel las ik:
  “Om erachter te komen of iemand je aan het gaslighten is…”. Daar wordt uitgelegd hóe móeilijk het is om dat te doen.

  Het was bij mij ook een heel proces om te ontdekken dat ik er ten eerste slachtoffer van was en daarna te leren zien hóe het werkt.

  De uitleg in het boek van Iris is letterlijk de eerste stap geweest in mijn hele proces.

  Wat voor mij inmiddels duidelijk begint te worden, is dat ik lichamelijk heel sterk op gaslighting of iets wat erop lijkt, reageer.

  Mijn hart gaat sneller kloppen, ik wil weer gaan pleasen en mijn eigen grens voorbij gaan.

  Ik heb nu geleerd dát gevoel serieus te nemen. En uit ervaring kan ik nu zeggen dat ik, nu ik weer op mijn eigen gevoel durf te vertrouwen, me sterker en zekerder voel.

  En die zekerheid, helpt me om er op die momenten even uit te stappen. Dan ga ik naar toilet of even naar buiten.
  Maar ik kan ook besluiten om naar huis te gaan, als het niet stopt. Sinds ik gescheiden ben en mijn eigen veilige thuis heb, kan dat. En dat is een enorme bevrijding.

  Diezelfde bevrijding gun ik iedereen die slachtoffer is van gaslighting. Samen staan we sterk!

  Take care,
  SummerMoon

 2. Het is soms ook ‘juist omdat het verborgen is en dat ze zich anders voordoen bij anderen’ dat zowel gewone mensen als professionals zich de vingers er niet aan durven te branden. Wanneer jij dan boos wordt qua het onrecht wat jouw is aangedaan, dit als irrationeel opgevat en wordt jij gewezen dat je niet zo moet reageren ondanks dat je alles hebt uitgelegd wat er is gebeurd.

  Het zou fijn zijn als ‘gaslighting’ meer gelooft wordt (want dat is ook dan het punt, vooral verborgen) en in het hulpverleningspakket zit.

  Heb mijzelf inderdaad ook erg verloren omdat niemand je gelooft maar ook juist de extra ‘secundaire victimisaties’ en juist ook dat ‘GGZ’ je het gevoel ook echt meegeeft dat je niet over een ander mag praten, de daden die je aangedaan zijn maar dit juist voor mij als slachtoffer “verwerkt en hersteld” om erover te mogen praten. Je krijgt ontkenning en ook geen erkenning, mensen houden zich liever stil of ‘aaien het aspect’ door bijvoorbeeld op te schrijven ‘ is geëscaleerd met vorige hulpverlener, is fout gelopen’, ze durven het beestje niet bij de naam te benoemen, ook al zou het al zijn ‘psychisch mishandeld’ juist dit effect heeft nadelige gevolgen omdat je dan verkeerd benaderd wordt en niet als iemand die recent mishandeld is.

  Het is fijn dat hier ‘hopelijk landelijk’ meer aandacht voor is want het zou fijn zijn als je begrepen wordt en dat je moeheid en verdriet en soms trauma-responses (soms als boosheid wordt gezien maar meer trauma is) begrepen wordt en niet gebagatelliseerd worden en dus gelooft wordt. Zodat ik niet meer vastzit en geïsoleerd.. ..

  1. Hallo Lizet,
   hier sluit ik me bij aan, zelfs door de Pastor niet geloofd, de media zoeken via Internet, mensen storen zich hieraan en ds is het mijn eigen schuld dat ik niet geloofd word en afgewezen. Weer was ik met stomheid geslagen. Fijn dat deze site bestaat en wij , met elkaar, onze ervaringen kunnen delen. Groeien aan elkaar. Ga zo door!
   Groet!
   Merel (73)

  2. Lizet,

   Je schrijft: “dat ‘GGZ’ je het gevoel ook echt meegeeft dat je niet over een ander mag praten…”

   Gelukkig hebben de, bij Het Verdwenen Zelf aangesloten therapeuten, dat niet. Je mag dan juist over de (verborgen) narcist praten en ontdekt dan wát het gedrag was, dat jou een trauma heeft bezorgd. Dat is zo ontzettend leerzaam.

   Misschien dat ze bij de GGD deze werkwijze eens moeten bekijken.

   Take care,
   SummerMoon

   1. De GGD, ja die steken alleen maar ‘kop in het zand’ want ik heb al het dergelijke aangegeven, ook deze site en ze kijken geeneens want ze kijken gewoon weg. GGD die zelfs mee gedaan heeft met de desbetreffende dader.
    Gaslighting gaat ook zoveel verder dan alleen ‘dader & slachtoffer’, dat is eigenlijk wat ik hier mis, dat andere mensen ook in het spel kunnen worden betrokken en mee kunnen gaan doen, niet alleen flying monkeys maar degelijk zelfs verlengstuk worden, zelfs bij bekende instanties en/of instanties die erg belangrijk zijn zoals WLZ. Maar ook politie en justitie zijn hier kwalijk in maar als je daar bent, ben je eigenlijk al te laat want dan moet je bewijzen hebben en daarom ook ‘hulpverlening’, die moeten ingrijpen!

    Helaas heb ik hier dichtbij nog niet echt de juiste, of ik moest traumatherapie hebben eerst. Tja dat is al niet gelukt omdat ze mij alleen ‘sociale fobie’ gaven en geen traumatherapie. Ik kom dus niet verder in mijn omgeving. Ik ben na 5 jaar nog steeds aan het vechten en het lukt niet omdat ze 1: stilzwijgen 2; niet willen geloven

 3. ik heb jaren lang hulp gevraagd bij de ggz, ik was mezelf al heel lang kwijt! Hij liet me geloven dat ik gek was, ik heb alles meegemaakt wat bij dit soort relaties wordt beschreven!
  Ik heb de nodige klappen gehad, weet hoe het is met wurging en heb jarenlang stilte behandelingen ondergaan en urenlang moeten luisteren hoe fout ik was! ggz Relatie therapie, ik moest hem aankijken en zeggen “…….ik zal achter je staan” ik kon dat niet, dus volgende rede om aan te horen dat ik niet deugde! Onze kinderen zijn beschadigd, ik heb 9,5 jaar m’n zusje en m’n zoon en zijn gezin niet gezien! Hij eiste ook dat ik koos voor hem op het moment dat onze dochter op de IC lag! Na 44 jaar ben ik gevlucht naar blijf huis nu 10 jaar geleden. Ik leef niet ik overleef!! Hulp van ggz heb ik niet gehad, Sociale kontakten heb ik niet, het enige kontakt wat ik heb is met m’n kinderen en kleinkinderen. Mijn ex is vijf jaar geleden overleden en ik kon weer terug naar de plaats waar ik sinds 1970 heb gewoond, ik zoek nog steeds hulp!!!

 4. hoe kan ik iemand helpen die zelf niet ziet dat dit met diegene gebeurd…..manipulatief gedrag, laat het gebeuren, mensen om deze persoon heen zien het , echter de persoon zelf niet, ik vind het doord eng.

  1. Goedemorgen,
   Wat goed dat je dit vraagt. Ons advies is om bijvoorbeeld de boeken van Iris Koops te bestellen (https://verdwenenzelf.org/boeken/), voor jezelf of voor de ander. Mocht de betreffende persoon er niet aan toe zijn om de boeken te lezen, dan leer je door de boeken te lezen zelf veel over de dynamiek en krijg je adviezen die je (als het slachtoffer eraan toe is) met hem/haar kunt delen.
   Veel sterkte!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.