Zelfdestructief door narcistische mishandeling

Dit is een gastcolumn van Isabo.

Al sinds mijn derde levensjaar, toen ik een eigen wil ging tonen, leerde moeder mij dat wat ik zei, hoe ik deed, welke behoefte ik had, dat dit alles verkeerd was. Mijn ware ik was niet welkom. Die ‘ik’ mocht niet bestaan.

Al mijn spontane kinduitingen werden de kop in gedrukt. “Kijk mam, een leeuw” zei ik als peuter. “Ach, welnee, dat is een kat!”, schreeuwde ze terug met een voor mij vernietigende stem. Het eerste wat ik dacht was: “Oh, dit had ik moeten weten. Dan had ik haar reactie kunnen voorkomen.”

Ik moest niet zo dom en stom doen, ik moest mij niet zo aanstellen, ik moest niet zo zeuren. Mijn emotionele behoeften deden er niet toe.

Wat ik wél moest doen, werd mij dag in dag uit met indoctrinerende kracht duidelijk gemaakt.

Deed ik wat verkeerd, dan was dat een ramp. Zo huilde ik de tranen uit mijn ogen toen ik een plastic schepje per ongeluk had meegenomen uit de zandbak op de kleuterschool, terwijl de kleuterjuf allang had aan gegeven dat het niet erg was. Zó was ik gedrild door moeder. Kwam mijn vader thuis, dan was ik dolblij. Dit duurde helaas maar tot en met mijn zesde jaar. Daarna verdween hij in de alcohol.

De stress die mij dit opleverde uitte zich in buikpijn. “Mama, ik heb zo’n buikpijn”, zei ik dan. “Stel je niet aan, je gaat gewoon naar school”.

Ik plaste in mijn bed tot in groep 4. Ik meldde mij ’s nachts bij moeder als dit gebeurde. Maar moeder stond dan met zoveel haat mijn bed te verschonen, dat ik dacht dat ik wel heel wat vreselijks moest hebben gedaan. Later als dit weer gebeurde, pakte ik het kleedje uit mijn poppenwieg en legde dat op de natte plek. Zo hoefde ik moeder niet meer te wekken en zo hoefde ik mij niet meer slecht te voelen over mijzelf.

Vanaf mijn vijftiende had ik heel veel last van stress, angst of werd ik neurotisch. Met mensen zijn werd voor mij stressvol. Alles wat ik deed en wat ik was, was immers verkeerd. Ik werd verteerd door een enorme bestaansschaamte. Ik wist niet hoe ik mij moest gedragen, hoe ik moest leven. Ik ging pleasen en mijzelf verlaten om leuk genoeg voor de ander te zijn.

Dat resulteerde erin dat ik sociale gelegenheden of eigenlijk het hele leven zelf als een examen ging zien. Nog meer stress, de druk was hoog. Thuis was er inmiddels jarenlang huiselijk geweld gaande want moeder haalde het bloed onder papa’s nagels vandaan en papa kon zich niet meer beheersen als hij had gedronken. Nog meer onvoorspelbaarheid en onveiligheid zorgde ervoor dat ik regelmatig op eieren liep, bang was en mij down voelde.

Ik mocht sinds mijn 13e jaar tot diep in de nacht uitgaan. En wat wilde ik graag horen bij de volwassen mensen die ik trof in het uitgaansleven. Wat een uitweg leek, was in feite een kil gebrek aan ouderlijke zorg voor een jong meisje dat haar weg in de wereld nog moet zien te vinden. Toen ben ik bijvoorbeeld begonnen met roken. Tot misselijkheid aan toe probeerde ik het lekker te vinden.

Ik ging daten met veel oudere mannen om maar te vluchten uit huis en was zo behoeftig naar het ervaren van enige liefde. Of zocht ik mijn vader terug ? Door drank was hij emotioneel onbereikbaar geworden. Ik mocht weekenden lang bij oudere vriendjes slapen in hun eigen huis. Geen ouderlijk gezag, discotheken voor 21 plus en vrienden die al kinderen hadden. Ik was 13 jaar en zelf nog een kind.

Bij adult movies werd voor mij zoete likeur ingeschonken en heel stoer liet ik zien dat ik erna nog prima kon lopen over een rechte lijn. Ik kon erg goed tegen de drank schijnbaar. Op verjaardagen en tijdens uitgaan nam ik 1 glas wijn. Dat gaf mij meteen een prettige verdoving om de situatie met volwassenen aan te kunnen.

Ik had geen weerbaarheid of grens voor mijzelf, ik had dit niet geleerd, het was me juist afgeleerd. Deze mensen hadden, net als mijn ouders, ook geen oog voor mij. De grenzeloosheid en respectloosheid was voor mij de realiteit die ik gewend was. Ik moest het zelf allemaal uitzoeken in mijn leven. Nooit geholpen met emoties. In plaats daarvan aangevallen en gekleineerd door mijn eigen moeder.

Ik was inmiddels geprogrammeerd om telkens van mijzelf vandaan te gaan. Mijn zelf was volgestopt met giftige gedachten en gevoelens van destructieve ouders en mijn eigen stressreacties daarop [neurotisch, bang, spanning]. Dat maakte het nog belangrijker voor mij om bij mijzelf weg te blijven. Drank werd steeds meer een middel om los van mijzelf te komen en op feestjes wél “lekker gek “ te mogen doen.

Ik wilde weg van mijn ‘slechte’ zelf. Er was niets dat deugde aan mij. Er was niets dat goed was aan mij. En hoe kon ik beter verdwijnen dan genoeg drank in mij te gieten. Dan had ik een excuus om mijn gekke zelf te zijn.

Roken vervulde de functie om mijn dopamine hoog te houden in een gitzwarte thuissituatie. Totdat ik op mijn 18 de ‘ten val ‘ kwam toen ik ging studeren en een narcistisch vriendje kreeg. Ik kwam thuis te zitten met psychische klachten en toen al probeerde ik mijn problemen weg te drinken. Ik had geen idee wat er met mij aan de hand was. Vanaf dat moment kreeg alcohol een andere betekenis dan ‘gezellig een glaasje’. Dat laatste was het eigenlijk ook nooit zo geweest. Het is altijd een middel geweest om in verdoving toch nog onder de mensen te zijn. Het slechte voorbeeld thuis hielp daar in mee.

Toen het beter ging en ik weer ging studeren, stopte ik radicaal met roken en drinken. Het putte mij energetisch uit. Ik was nét weer aan het terugkrabbelen. Ik kon mijn energie goed gebruiken.

Maar ik zat qua persoon op verre afstand van mijn gevoel. Ik wist niet welk probleem ik moest aanpakken in mijzelf. Toen merkte ik dat het niet-gebruiken mij de mogelijkheid gaf om numb, op een andere manier verdoofd te zijn. Het was wel even genoeg zo.

Maar onze maatschappij is doordrenkt met drank: Drinken voor de gezelligheid, drinken als je verdriet hebt, drinken als je blij bent, glühwein op het ijs, champagne met oud en nieuw, Jägermeister bij verkoudheid, wijn en bier bij geboorte, verjaardagen, na het sporten en ga zo maar door. Veel sociale aangelegenheden gaan gepaard met drank. En sociale aangelegenheden waren uitgerekend voor mij heel erg spannend. Ook al zag je niets aan de buitenkant. Dus toen ik ging werken na mijn studie was ik weer volop gewend om alcohol te drinken en rookte ik alsof mijn leven ervan afhing. Ik leefde op de afleiding van middelen. Zij waren mijn surrogaat -zelfvertrouwen.

Zo ben ik enerzijds in staat geweest om “een leven” te bouwen. Maar écht leven leerde ik nooit.

Totdat mijn verkering uit ging en ik alleen kwam te staan en ging stappen. Vanaf dat moment maakte ik kennis met VEEL alcohol drinken op een avond. Toen ik ook nog oud zeer van moeder omhoog kreeg en besefte hoezeer ze mij tegen mijn vader uitspeelde terwijl ik op hem leek, knapte er iets in mij.

Ik kan mij nog herinneren dat ik uit rebellie tegen mijzelf zei: “Nou, moeder: Als ik dan toch zo erg op die slechte vader lijk, dan ga IK het OOK op een zuipen zetten”.

Sinds die tijd dronk ik op donderdagavond, als de werkweek voorbij was, een fles wijn in mijn eentje. Mijn alcohol-gen dat ik familiair in aanleg had, werd meer en meer gevoed.

Toen ik na vijf jaar alcoholmisbruik en dito hel-ervaringen stopte met drinken, merkte ik hoezeer ik mij een schildpad zonder schild voelde in sociale omstandigheden en hoeveel stress er vrij kwam.

Ik ging trouw naar AA meetings en bleef jaren clean. Totdat ik sterker werd en last begon te krijgen van de wijze waarop sommige AA groepen de 12 stappen toepasten. De alcoholist was de boeman, de slechterik, degene die aan iedereen excuses moest maken omdat verslaafden schade aanrichten. Terwijl mijn vrienden tegen mij zeiden: ‘Je hebt ons niet geschaad. Je was je eigen schade!’. Een dubbele emotionele erfenis. Ik ging mij verder verdiepen in de 12 stappen en ontdekte dat Bill Wilson, de oprichter van de AA in de jaren 30 van de vorige eeuw, zelf nogal toxisch bleek te zijn. De stappen over nederig zijn en je excuses aanbieden golden voor al zijn ‘volgelingen’. Maar niet voor hemzelf. Het gedachtegoed is verouderd en bestaat inmiddels 100 jaar. Er zijn weinig wijzigingen sindsdien geweest en weinig wetenschappelijk onderzoek naar de werking en onderbouwing van deze methode. De AA heeft een monopolie in de wereld gevestigd. Heel veel mensen hebben er baat bij. Maar voor mij was het een trigger naar mijn jeugd.

Het ontdekken van de organisatie ‘het Verdwenen Zelf’ zo’n negen jaar geleden is een kantelpunt geweest in mijn leven. Dankzij de boeken van Iris Koops en gerichte therapie heb ik mij kunnen ontworstelen aan het giftige familiesysteem. Dit heeft mijn hele leven fundamenteel veranderd; ik kon vrij breken uit de psychische gevangenis waarin ik zat. Het heeft mijn leven gered, letterlijk, omdat ik nu pas ging begrijpen waar ik in had gezeten. Dit was echte hulp om te kunnen dealen met mijn leven. In therapie heb ik honderden situaties besproken om de paniek en het gif van moeder uit mij te krijgen, om zelfvertrouwen te ontwikkelen, om complexe werksituaties aan te kunnen. Dit alles heeft mij geholpen om de levenskwaliteit voor mijzelf te vergroten. Maar de schade door mijn jeugd is erg groot.

Helaas ben ik na vele jaren van clean zijn, weer gestart met af en toe een drankje. Maar al snel bleek: mijn rem was en is kapot. En inmiddels weet ik dat dit ook nooit meer goed komt. Ook al lukt het me wel om het bij ‘af en toe’ te houden en die grens zal ik niet overgaan.

Omdat alcohol extra symbool staat bij mij voor het verdwijnen van mijzelf, werk ik er hard aan om weer volledig clean te raken. Ondanks de mooie dingen in mijn leven stond mijn hele leven letterlijk in het teken van mijn ‘Verdwenen Zelf.

Ik blijf soms verlangen naar verdoving omdat ik het zwaar vind om te leven met traumaklachten na narcistische mishandeling. De verinnerlijkte daderstem die mij bleef saboteren, ook al leef ik al decennia niet meer met destructieve ouders. En ook omdat ik het zwaar vind om te leven met alles wat er gebeurd is in mijn leven. Het verlies van mijn vader en mijn zus op jonge leeftijd als gevolg van narcistische mishandeling.

Emotionele en psychische mishandeling in mijn kindertijd, huiselijk geweld, alcoholmisbruik en nog heel veel meer. Ik merk dat ik nu de balans opmaak. Ik heb het overleefd, dat wel. Ik heb een goede baan, lieve mensen om mij heen en fijne hobby’s.

Ik blijf doorlopen op het pad waarop het vuur in mij groter is om te leven en om zelf te bestaan dan om te verdoven en te verdwijnen. En dat betekent dat er geen plaats meer is voor alcohol in mijn leven.

13 reacties op “Zelfdestructief door narcistische mishandeling

 1. Beste Isabo.
  Hier zit ik dan met tranen in mijn ogen na het lezen van jouw verhaal.
  En ik denk aan mijn broer Bram, volgens mijn moeder het zwarte schaap van de familie.
  Ja, hij dronk ook en pleegde zelfmoord, met als laatste woorden;
  Had ma me maar eenmaal een aai over mijn bol gegeven.
  En ik mis hem zo.

 2. Dankjewel Isabo, voor jouw openheid. Het is zo belangrijk om open te mogen praten hierover.

  Ik herken veel in de angst en spanning en totaal geen identiteit kunnen ontwikkelen met een moeder die alles afkeurt en om alles altijd maar boos wordt, Ik voelde me daarom gebotteld en gesealed en heel erg krampachtig, onhandig en stom in vergelijking met anderen. Ik ging ook stevig uit, viel op de bad boys en zette mijn pantser op met een stoer nepzelf.

  De AA daar heb ik ook wel van begrepen dat dit echt niet voor iedereen De Weg is. Zo las ik ook het boek Hongerige Geesten (Gabor Matee) waarin veel meer beter wordt uitgelegd wat verslaving echt inhoudt en het 12 stappenplan echt geen heilig middel is.

  Ik wens je heel veel kracht in je helende reis, het is gewoon een bumpy road, zeker als je qua basis niets hebt meegekregen om het leven goed aan te kunnen gaan.

  liefs Mariz

 3. Dankjewel Isabo, voor je eerlijkheid. Daar zit ik op te wachten. Soms heb ik het gevoel dat ik na de ramp die ik meemaakte ook nog eens volmaakt hersteld moet worden. Als je met dit soort narcistische mishandeling en geweld te maken hebt gehad, heb je schade. Van mij mag dat. Als je er schadeloos moet uitkomen zou je kunnen zeggen dat kindermishandeling en mishandelingen niet zo slecht zijn, want het loopt toch wel goed af. Als je van kind af aan mishandeld bent, kom je nooit helemaal van de schade af. Als het maar leefbaar is, zo denk ik erover.

  Ik ben aan de drank geweest toen ik nog maar pas volwassen was en ook nog eens anorexia had. Tegen drugs kon ik niet. Ik heb veel gerookt. En niet gerookt en niet gedronken. Gelukkig heb ik van nature wel een rem. Ik rook nu met mate [kan nog steeds minder] en drink elke avond twee stevige biertjes. Dat kan ook minder, maar ik sta het mezelf toe. Het is me wel goed zo. Verder leef ik gezond en voel ik me gezond. Ik hoef niet perfect te zijn.

  Achtergrond: zéér narcistische psychopathische moeder. Als baby verwaarloosd. Als puber naar een door moeder gehate school gedaan, beneden mijn niveau. Kwam, nog jong, in de bijstand. Moeder dreigde mij met de dood toen ik haar per ongeluk ontmaskerd had; stal een erfenis van mijn vader die ik op had moeten geven en bracht mijn uitkering in gevaar. Ze lichte me op met het gestolen geld ‘ik kan geen liefde geven dan door geld’ zei ze. De hele zaak heeft de rechtbank gehaald in 2022 en toen ik dat had gehad, vond ik ‘Het verdwenen zelf’. PLONS een waterbad van HERKENNING en ERKENNING.
  Laatste misdadige zet van moeder: vijftien maanden voor mijn AOW het ouderlijk huis kopen van de kinderen zodat ik van het geld moest leven en gedoe zou krijgen met de gemeente. Omdat ik inmiddels door de boeken van Iris werd bevestigd in mijn vermoeden, is haar actie mislukt. 😁 In plaats van dat ik wilsonbekwaam ben gemaakt [dat wilde moeder door mij steeds op de kast te jagen], is zij wilsonbekwaam gemaakt door de rechter! Dat was niet haar bedoeling. Tot zover. Haar knollen kunnen op zijn.

  Ik heb vanochtend mijn pensioen aangevraagd. Rust krijg ik pas na haar dood. Voor mij is ze psychisch al dood.

  Sterkte lieve lotgenoot!

 4. Emotioneel word ik ervan: zoveel herkenning lees ik; zo goed omschreven, wat een narcistisch persoon, ouder met jou, met jezelf, met het zelf kan doen; Hoe je zelf verdwijnt, het zelf.. verdwijnt, de angsten die het geeft, het verdoven op weg naar volwassen en ook als volwassene om maar sociaal aanwezig te kunnen zijn, iemand te kunnen zijn, terwijl het van binnen zo niet goed voelt/blijft voelen. Dank voor je verhaal en nog heel veel sterkte gewenst Isabo en respect voor wat je allemaal doorstaan hebt en nog steeds probeert mee te dealen en/of een weg (alsnog) in te vinden.

 5. Wat veel herkenning, Isabo!
  ik zal er een paar noemen uit mijn leven:
  – altijd op eieren lopen wat ik wel of niet kon zeggen, vanaf mijn 3e ( dit weet ik) tot mijn 50e jaar ( dood moeder)
  – niet aanstellen/ zeuren
  – mijn 2 jaar jongere broertje haalde kattenkwaad uit en ik kreeg van beiden de schuld; dus lag het toch echt aan mij
  – vader overleden toen ik 11 was, ik was erg boos op God, had hij mijn moeder maar meegenomen
  – lichamelijke klachten door toxische moeder: buikpijn; blindedarm eruit, keelpijn; amandelen geknipt en in mijn
  toxische huwelijk; galblaas eruit etc.
  – nog steeds alle moeilijkheden zelf wel oplossen , geen vertrouwen in hulpverleners ( breed genomen) en word onderuit gehaald als ik vals word beschuldigd of als onwaarheden over mij worden verteld
  – men mag vooral geen last van mij hebben en maak me klein en steeds stiller; ik ga mijn eigen weg.
  – ik ging anderen pleasen om maar leuk gevonden te worden
  – ik zocht mijn heil bij/ in gezonde gezinnen van vriendinnen
  – altijd op zoek naar pure vriendschappen en liefde, nog steeds
  – ik dacht de ware gevonden te hebben in mijn man, bleek later ook een narcist te zijn
  – kreeg weer overal de schuld van en hij werd geloofd
  – mijn moeder en ex man waren jaloers op mij; in mijn jeugd ,omdat ik een goede band met mijn vader had
  en nog op hem lijk, in mijn huwelijk was hij jaloers op de liefde van mij voor onze jonge kinderen. Alles heeft hij van mij afgepakt, tot nu toe : ook de kinderen en kleinkinderen
  Mijn leven is leefbaar voor mij zoals het nu is, maar…het stemmetje in mij dat ik ook op mijn moeder lijk en narcistische trekjes van haar heb, kan ik grotendeels ontkrachten, maar blijft soms wel de kop opsteken.
  Ik heb altijd mijn best gedaan om niet te worden zoals zij, dat wilde ik al vanaf kind zijn NIET. Vooral in de opvoeding van mijn kinderen ben ik grotendeels geslaagd, maar hun toxische vader verziekt nog steeds alles.
  Hopelijk gaat een van de kinderen of kleinkinderen stappen ondernemen om de boeken van Iris te gaan lezen en af te stemmen op Verdwenen Zelf.
  Veel sterkte voor alle lezers!
  Liefs!
  Merel ( 74)

 6. Bestaansschaamte.
  Gewéldig! Hoe kom je er op Isabo?
  Google kent het woord niet. Dus hoog tijd dat het in de Dikke van Dale opgenomen wordt.
  Want dat gevoel is overheersend als je tot diep in je vezels denkt dat je de stomste, de lompste, de slechtste, de egoïstischte, de lelijkste, de vieste (etc.) persoon van de hele wereld bent waar nou werkelijk niemand op zit te wachten.
  Van jouw blogs word ik altijd een beetje droef en het zet me aan tot nadenken.
  Maar ik lees ze altijd heel graag hoor!

  1. Dank je wel Vroefje!

   Echt zó toevallig bedacht ik mij vandaag dat ik ooit een boekje had geschreven “de schaamte voorbij”. Als ik dat nu Google, zijn er boeken die zo heten.

   Heb ik toch wederom mijn eigen taal weer gevonden.

   Liefs Isabo

 7. Wat een sneu verhaal lieve Isabo, maar wat goed dat je toch vooruit bent blijven kijken. Heel trots op jou! Ik wil je vanuit hier veel liefde en wijsheid toe wensen. Liefde voor heling en wijsheid om hetgeen er gebeurd is te kunnen dragen.

  Ik ben op deze site beland omdat het mij niet lukt mijn partner te verlaten. Zelfs niet na jaren emotioneel en lichamelijk geweld. Het lukt mij soms zelfs niet meer om te huilen. Ik hoop de kracht te vinden de stap te zetten. pray for me.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.