Psychische mishandeling niet strafbaar, Nederland blijft achter

Dit is de kop van een belangrijk artikel zojuist verschenen artikel van ons, dat staat in de speciale huiselijk geweld editie van Sozio, een tijdschrift voor pedagogische en sociale professionals. Het blad is verschenen ter gelegenheid van het zevende Jaarcongres Huiselijk Geweld dat op 19 november 2020 heeft plaatsgevonden.

Op dat congres was gelukkig veel aandacht voor emotionele en psychische mishandeling, voor intieme terreur zoals professionals het ook wel noemen. Het blijft heel belangrijk dat er meer aandacht hiervoor komt bij professionals. Maar ook dat wordt benoemt wat er tegen gedaan kan worden. En daar gaat ons artikel over. Wij kunnen er hier helaas geen link naar plaatsen, omdat het blad Sozio bijna een boekwerk betreft (circa 100 pagina’s), is het niet gratis verkrijgbaar. Er staan, naast ons stuk, talloze belangrijke artikelen in van experts rond huiselijk geweld. Voor tien euro kun je de PDF downloaden of voor 15 euro de fysieke editie.

Slachtoffers weten dat emotionele en psychische mishandeling veel voorkomt en zeer ernstige gevolgen heeft. Als slachtoffer kun je jezelf helemaal kwijt raken door het destructieve gedrag van daders. Je kan een hele serie aan ingrijpende klachten ontwikkelen: gevoelens van angst en depressie, dissociëren, (complex) traumaklachten, misschien psychiatrische problemen, verslavingen, allerlei lichamelijke klachten of chronische ziekten.

In Nederland is het echter niet expliciet strafbaar: iemand mag zijn partner of kind dus dagelijks vernederen, intimideren, verwarren, denigreren, manipuleren en isoleren zonder enige strafrechtelijke consequentie. Dit baart ons al tijden zorgen en daarom besteden we er aandacht aan, o.a. met dit artikel. Ik schreef het omdat dit onderwerp als het over huiselijk geweld gaat echt niet mag ontbreken. Naast dat het niet strafbaar is, zijn er ook nog andere problemen. Veel professionals geven aan dat ze psychische mishandeling moeilijk herkennen. Dat was voor ons de belangrijkste reden om mee te werken aan de documentaire, omdat het letterlijk zichtbaar maken van wat deze mishandeling inhoudt, essentieel is. Psychische mishandeling wordt in Nederland nauwelijks geregistreerd of onderzocht en juristen geven aan dat het nauwelijks te bewijzen is.

Het praktijkvoorbeeld van Engeland laat zien dat het anders kan. Daar is het patroon van emotionele en psychische mishandeling strafbaar gesteld. Dat noemen ze coercive control: dwingende controle of ook wel intieme terreur. Het Engelse beleid, en dat van een hele serie andere landen en staten, leidt tot goede resultaten: veel meer meldingen van huiselijk geweld, meer arrestaties, betere zorg voor slachtoffers en meer veroordelingen.

Het is hoog tijd dat in Nederland deze wetgeving ook wordt ingevoerd. En dat professionals leren wat het is, hoe ze het kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om het aan te pakken. Hoe ze dat hebben gedaan in Engeland? Dat lees je in ons artikel op de site van Sozio.

15 reacties op “Psychische mishandeling niet strafbaar, Nederland blijft achter

 1. Ik volg deze site al geruime tijd. De naam ervan, VERDWENEN ZELF, vind ik zo goed gekozen want ik vond de site toen ik zocht naar ‘IK HEB GEEN ZELF’. Zo voelde ik mij altijd. Ik was niemand, onbelangrijk, wilde als kind sterven voor mijn moeder want ik verpeste haar leven, zei ze. Ze indoctrineerde mij met hel en verdoemenis, dus ik mocht geen zelfmoord plegen, dan ging ik naar de hel. Dat ik nog overeind sta heb ik aan mijn kunst en God te danken. Maar mijn zelfgevoel blijft zwak. Ik ben getalenteerd maar durf dat niet te laten zien, ik wil dat wel.
  Frederika

  1. Mooi om te horen Frederika, dat je zo onze site hebt gevonden. En vooral heel veel sterkte met je herstel, het is niet eenvoudig en heel ernstig wat je hebt moeten meemaken, om zo door je moeder behandeld te moeten zijn.

 2. Wat goed Tako dat je hierover (weer) een artikel hebt gepubliceerd. Het is enorm belangrijk dat het bekender wordt onder hulpverleners en jullie doen hierin belangrijk werk. Ik vind het belangrijk dat wij hiervoor onze waardering tonen, dus bij deze 🙂

 3. Jullie zijn geweldig!! De tomeloze inzet voor huidige én toekomstige slachtoffers van narcistische mishandeling is hartversterkend en hartverwarmend.

 4. Zou een goede zaak zijn. Voor mij te laat, want na 7 jaar hoef ik dit niet meer aan te zwengelen. Hetzelfde met seksuele mishandeling binnen de relatie. Maar voor de toekomst hoop ik toch echt, dat dit in het strafrecht wordt opgenomen. Voor alle slachtoffers die hier dan gebruik van kunnen maken. Want genoegdoening zou een hoop helpen.

  1. De erkenning mist nog veel te vaak, laat staan genoegdoening Ellebelle2015. Hopelijk dat de signalen worden opgevangen door de overheid en instanties.

 5. Mooi dat jullie onvermoeibaar bezig blijven dit belangrijke onderwerp over het voetlicht te krijgen. Is de ggz ook al geïnteresseerd in na- en bijscholing bij jullie tav coercive control?

  1. Er zijn zeker individuele GGZ’ers en een enkele instelling die behoefte heeft hieraan. De eerste interesse is er. De GGZ is groot, als sector, en we willen nog veel meer van hen bereiken.

 6. Wat fijn om dit te lezen. Zelf heb ik te maken met een narcistische familie en ben ik mezelf helemaal kwijtgeraakt, maar gelukkig ben ik een overwinnaar. Mijn broer kon niet praten en heeft zelfdoding gedaan. Mijn vader is tot aan zijn dood gepest door hen en onze middelste dochter zit nog in het web. Wat ben ik blij dat dit onder de aandacht komt bij professionals, want bij mijn therapieën heb ik daar ook hinderlagen moeten overwinnen. Heel veel succes.

 7. In 2022 heb ik een brief voorgelezen in de rechtbank als verweer tegen moeder. Al het psychische geweld heb ik daarin beschreven, maar de rechter stopte mijn relaas met: “U bent te emotioneel.”
  Getuigen weten dat ik niet emotioneel was, inclusief mijn advocaat. Maar er werd vanzelfsprekend rekening gehouden met de emoties van moeder… en niet met die van mij…
  Vier maanden later kwam ik mijn zus tegen die ook aanwezig was in de rechtbank en ik nooit meer spreek. Opeens begon zij het gesprek waarin ze onder meer zei: “De rechter was partijdig.”

  Ik hoop dat psychisch geweld op zijn minst op de kaart komt. En ik vind dat het strafbaar moet zijn omdat het te veel impact heeft op de kwaliteit van een mensenleven. Ik heb een levenslange bijstandsuitkering terwijl dat niet nodig is geweest. Maar ik heb een toekomstperspectief omdat ik geloof in God.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.