‘Steeds meer mensen zicht laten krijgen op de effecten van ongezien misbruik’

Coach Sharon Kamp spreekt zich uit. Zij vraagt in onderstaand bijzondere filmpje aandacht voor een probleem dat veel groter is dan veel mensen beseffen.

‘Ik hoop dat jullie de link delen van het benefiet zodat steeds meer mensen zicht krijgen op de effecten van ongezien misbruik. Dat psychische en emotionele misbruik dat niet tastbaar is, alleen maar voelbaar voor het slachtoffer. En hoe moeilijk het is om daar van te herstellen’.

Sharon steunt de benefietactie, georganiseerd door Kirsten Regtop, van harte. Met masterclasses wordt het ongeziene misbruik zichtbaar gemaakt voor professionals.

‘Ongezien misbruik wordt niet goed herkend of gesignaleerd, waardoor er fouten worden gemaakt en mensen nog verder van huis zijn. En niet alleen volwassenen, maar ook de kinderen. En dan kom je aan mijn moederhart’.

De opbrengst van het benefiet gaat naar ons als Stichting het Verdwenen Zelf. We zetten dit specifiek in op hulpverlening aan slachtoffers met een minimuminkomen. Zodat zij ook kansen krijgen om te herstellen.

Bekijk hier haar filmpje: https://vimeo.com/554030670/16f5eb6ae9 en deel deze link of ons blog hierover op social media!

12 reacties op “‘Steeds meer mensen zicht laten krijgen op de effecten van ongezien misbruik’

 1. YESSSS! GEDEELD

  Gedeeld met al die hulpverleners, die onbedoeld, de plank jarenlang hebben misgeslagen. Maar wél prat gingen op hun diploma’s aan de muur van hun praktijk!

  En dat ik álles te danken heb, aan die éne maatschappelijk werkster, die MIJ ZAG en me de tip gaf, die mijn leven radicaal zou veranderen: “Kijk eens op Het Verdwenen Zelf” 💪🏽😊

  Sharing is caring

  1. Dank SummerMoon, je zegt het mooi. Hoe een hulpverlener die het wel ziet ook echt een verschil kan maken, daarom is het ook zo belangrijk om deze info te delen.

 2. Wat een mooi filmpje en wat legt Sharon het goed uit. Precies hoe het is. Het wordt tijd dat het ongezien misbruik gezien gaat worden en daar dragen jullie aan bij, Verdwenen Zelf. Ik ben blij met de benefietactie en steun voor en van jullie.
  En super Sharon dat je dit hebt gemaakt! Zo krachtig en to the point, ik hoop dat het veel gedeeld wordt.

 3. Het heeft mij wederom geraakt hoe Sharon in haar videoboodschap verteld hoe alleen je staat en niemand je verhaal gelooft. Victim Blaming door een dader die zich voordoet als het slachtoffer en hoe je je beste vrienden daardoor kwijtraakt, mensen die het niet (willen) geloven en niet nadenken waarom je uit zo’n (onzichtbaar) destructieve relatie stapt. Dank je Sharon dat je ‘ons’ steunt met jouw filmpje. Ik zou het van de daken willen schreeuwen en de link aan al die ‘vrienden’ willen sturen, maar ik doe het niet, omdat ze me niet geloven… Misschien later als ik weer groot en sterk ben.

  1. Ja, Sharon raakt echt een kern door het ‘ongeziene’ te benadrukken. Het zelf niet kunnen zien, of pas laat doorhebben, de omgeving die het niet ziet of er niet aan wil, professionals zonder kennis of inzicht, het blijven thema’s die meer in het licht moeten komen.

 4. Ik heb het filmpje nu al meerdere keren bekeken, ik vind het zó goed! In heldere taal maakt zij duidelijk dat het een enorm complex geheel is en dat het voor het slachtoffer zó moeilijk is om hulp te krijgen van een hulpverlener en van de omgeving.

  Ik ben nu ook over mijn eigen schaamte en angst heen gestapt en heb het gedeeld op mijn Facebook met daarbij informatie vanuit het Verdwenen Zelf. Dat vond ik een ontzettende drempel om te nemen, om dezelfde reden als Martin hierboven ook beschrijft; mensen voelen vaak zo’n enorme weerstand om je te geloven. En ook de angst wat er gebeurt wanneer het terecht komt bij diegene waarvan ik niet wil dat die het meekrijgt. Maar ik heb het tóch gedaan en het voelt een beetje als “uit de kast komen”, omdat het laat zien dat ik slachtoffer was van psychisch geweld.

  Ik hoop hiermee hulpverleners ook te kunnen bereiken, als het goed is zullen er een aantal dit ook lezen.

  1. Wat moedig van je Em, wij begrijpen heel goed dat dat een drempel is. Het ‘licht’ laten schijnen op ongezien misbruik is echt heel belangrijk en ook heel moeilijk, maar alle beetjes helpen.

 5. Dank jullie voor de reacties.

  Ongezien misbruik is ingewikkeld. Er zit ook veel schuld en schaamte op, naast angst. Daarom is het goed, dat de hulpverlening dit door gaat krijgen. Voor iedereen die er last van heeft of heeft gehad: heel jezelf!

  Je bent het waard om niet meer gevangen te zijn in het web van iemand die niet weet wat “houden van” echt betekent. Je bent het waard om je te onthechten van die persoon of die personen in je leven. Richt je op de mensen die er wel voor je zijn. Al is dat er nu maar 1. Je zult zien, hoe sterker je wordt hoe meer mooie mensen je aantrekt!

  Op dit forum vind je de mensen die je helpen en naar je luisteren.

  Ik heb mijn lessen geleerd en geef ze graag door!

 6. Mooi verteld Sharon, maar als je met ouderverstoting te maken hebt en je 5 kinderen en 11 kleinkinderen niet meer mag zien, je alle schuld krijgt en niemand je gelooft.
  “Richt je op de mensen die er wel voor je zijn”, dat doe ik ook, maar de pijn van het afgesneden zijn van je (klein)kinderen, vrienden en familie doet na 21 jaar nog steeds zeer.
  Gelukkig haal ik kracht en troost uit mijn geloof. Ik sta nog en blijf staande, maar… ik blijf hopen en vertrouwen dat mijn kinderen gaan inzien wat er nog steeds speelt en waarvan zij nu het slachtoffer zijn. Heer open hen de ogen!

 7. Ik ga de link doorsturen naar organisaties die mij eerder hebben behandeld. Van de huisarts tot Psyq die mij allemaal bestempelde met “vermijdende persoonlijkheidsstoornis”. Een extra oordeel dat er iets mis met MIJ zou zijn. Ik heb 4 jaar in dit vreselijke proces gezet en al bijna anderhalf jaar burnout thuis.

  Gelukkig heb inmiddels een mindfulness training gevolgd en ben ik in behandeling bij een traumatherapeut die ik via het Verdwenen Zelf heb gevonden. Ik lees ook het boek van Iris Koops en ben nu bij het laatste hoofdstuk! Ik ben onwijs dankbaar voor deze lichtpuntjes op m’n pad. Ik zou graag meer doen, maar heb in ieder geval de documentaire al naar ex-hulpverleners gestuurd en stuur met trots ook deze door. Super dat jullie dit doen!

  1. Dank Ilona, heel goed dat je het deelt en goed om te horen dat de boeken van Iris en je therapeut een verschil weten te maken. Maar vooral veel sterkte met je herstel!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.