Het slechtste idee in het regeerakkoord: een eigen bijdrage jeugdzorg

“Zolang veel ouders onterecht of noodgedwongen in deze sector verzeild zijn geraakt, is het oneerlijk om alle ouders financieel aan te pakken. Het drukt ouders dieper in de zorgen en daarmee ook hun kinderen. Het zal juist tot meer inzet van jeugdzorg leiden, niet minder.”

Dat zegt Tako over het plan van de nieuwe regering om een eigen bijdrage jeugdzorg in te voeren in een opinieartikel dat vandaag in de Joop is verschenen. Door hier aandacht voor te vragen hopen wij dat dit slechte idee niet ten uitvoer komt.

Wij maken ons grote zorgen over dit plan. We vinden het moreel onverantwoord om slachtoffers van psychisch geweld nog eens extra te belasten voor iets waar ze onverhoopt mee te maken kregen. Wij krijgen al jaren vrijwel dagelijks getuigenissen van ouders die eerst jaren vol psychisch huiselijk geweld meemaken en dan ook nog intensieve trajecten met de pleger in moeten. Op zich is dat alleen al slopend genoeg.

“Slachtoffers vragen hier niet om, maar omwille van de kinderen moet het. Onherroepelijk komt dan de jeugdzorg in beeld. De oorzaak van de vechtscheiding ligt dan duidelijk bij de pleger, niet bij het slachtoffer. Het slachtoffer vervolgens een eigen bijdrage opleggen is een slecht plan, het is een straf voor iets waar slachtoffers nooit om vroegen.”

Het is bovendien een plan dat leidt tot uitstel van hulp als het juist wel nodig is, tot meer financiële zorgen voor toch al kwetsbare gezinnen en tot meer bureaucratie.

“Ironisch genoeg treffen dan de administratieve lasten vooral mensen die dit het minst aankunnen. Het resultaat is meer overwerkte jeugdzorgwerkers, bureaucratiserende instellingen en meer gestrestste ouders, daar waar de ‘hervormingsagenda’ zich ironisch genoeg juist op het tegenovergestelde richt.”

We lezen al jaren kritische inspectierapporten, de berichten over wachtlijsten en de alarmerende getuigenissen van slachtoffers die volledig in de knel komen in het jeugdzorgsysteem. We geven in dit artikel dan ook aan dat een eigen bijdrage aan jeugdzorg  “het zeer wankele vertrouwen in een toch al overvraagde sector ondergraaft.”

Maak je je ook zorgen over de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg? Deel of like dan het artikel of deze blog via (onze) social media.

5 reacties op “Het slechtste idee in het regeerakkoord: een eigen bijdrage jeugdzorg

 1. Een eigen bijdrage is niet alleen als je met jeugdzorg te maken krijgt, het is al als je zelf hulp wil waar ik al anderhalf jaar op zit te wachten. Ik ben totaal afgebroken door mijn ex en nu moet ik plus 3 van de 5 kids hulp hebben door 28 jaar geleefd te hebben met een narcist en daar moet ik een eigen bijdrage voor gaan betalen.

  1. Sylvia,

   Heel veel sterkte! Het wachten op de juiste hulp zal ongetwijfeld super zwaar zijn. Het ligt niet aan jou! Dat weet je ongetwijfeld en het maakt je problemen niet minder. Maar ik wil je via deze weg heel graag een steuntje in de rug sturen en je laten weten dat je niet alleen staat.

   Heel veel sterkte voor jou en de kids!

   Take care,
   SummerMoon

 2. Het gaat inderdaad veel verder dan de Eigen Bijdrage. Maar een dergelijke eigen bijdrage is wel weer de volgende stap in de afbraak van deze zorg.

  Zo zag ik op tv een bijdrage over het missen van signalen van lichamelijke kindermishandeling door de instanties. De moeder bleef erop hameren en na lange tijd kreeg ze gelijk en werd haar ex veroordeeld voor kindermishandeling. Moeten we daar een Eigen Bijdrage voor betalen?

  Of een andere uitzending die inging op het scheiden van broers en zussen in gastgezinnen. Er is een enorm tekort aan opvangplaatsen dus worden de kinderen uit elkaar gehaald. Dat is in Europa alleen mogelijk in NL! En daar mogen we een Eigen Bijdrage voor betalen?

  Het systeem faalt aan alle kanten in dit land. Los van de signalen die hulpverleners en therapeuten missen door onvoldoende scholing en het kapot bezuinigen van de hulpverleningsinstanties. En “het kind van de rekening” mag een Eigen Bijdrage betalen! Ze maken de mensen kapot in dit systeem!

  Het is fijn dat jullie daar aandacht aan besteden!

  Take care,
  SummerMoon

 3. Ja en weet je wat ook zo ontzettend krom is, de vaak alleenstaande ouders waarbij de kinderen bij de toeslagaffaire uit huis zijn geplaatst, moeten een eigen bijdrage gaan betalen aan dezelfde instantie die de kinderen uit huis heeft gehaald. Ze betalen voor kinderen die ook nu nog steeds niet thuis zijn!!!

 4. En voor je het weet is het een “verdienmodel” via algoritme een/meer/heel veel ouders 21 jaar lang een eigen bijdrage “mogen” betalen, voor elk jaar hen kind(eren) peperduur(!) uit huis geplaatst is… al of niet gestuurd… door algoritmes.
  Ik voel een “toeslagenaffaire” 2.2 opdoemen (en na b.v. de Groningse gasbeving-gedupeerde in lange rijen, voor muur plamuur de levensgevaarlijke scheuren ietwat te herstellen… het bestuur ad-hoc een lange dag van hen leven pikte ietwat van de hen aangedane materiele schade te “herstellen” zoals de veiligheid van hen eigen huis.) Kinderen worden uit huis geplaatst in Groningen omdat het huis door alle scheuren niet meer een veilige omgeving is voor kinderen, plus de stress van de ouders daarover.

  En de Groningse ouders mogen tot en met het kind 21 is (nog onder jeugdzorg valt) een “eigen bijdrage betalen” voor iets wat ze “kwijt” zijn; hen eigen kinderen. Dit is hypothetisch… Met of zonder nieuw elan maakt dan ook niet meer uit. Het domste en ronduit slechtste idee ooit. Juist als je meent het na decennia niet erger kan met “jeugdzorg” (wat een vaag begrip an sich is). Is dat nog tegen te houden door eerste en /of tweede kamer? Vraag alle anderen partijen… Zowel de tweede als eerste kamer zal in meerderheid hier tegen zijn; mits… iemand ze de gevolgen schetst van dit onozelste plan van Rutte-Kaag 4.0.

  Precies wat Annemarie ook zegt; steeds verder het ravijn ingetrapt, en stront ingetrapt worden en steeds meer, alles tergend ontnomen; levenslang tot schuldenaar gemaakt… en meer nog (tot slaaf) gehouden. Hoe vaak kan je mishandeld worden door je eigen overheden… in werkelijk alle aspecten, elke seconde 24/7 op alle terreinen je leven doordrenkt… En dat levenslang, =geen leven. “On bended knee is no way to be free” Bron P.R.de.V. Neen ze hebben niets geleerd… noch enig blijk van voortschrijdend inzicht. Peuters kunnen ons land nog beter besturen; het is werkelijk een gotspe!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.