Veilig surfen en mailen

Het kan zijn dat je nog samenwoont met een narcistische of psychopathische partner. Dan is het belangrijk om je digitale veiligheid in acht te nemen. Op deze pagina zijn een aantal veiligheidstips opgenomen, die zijn opgesteld door een ervaren computerdeskundige. Het komt vaak voor dat met name psychopathische ex-partners, dreigen met het instellen van afluister- of kopieersoftware. Hier wordt ook op ingegaan.

Tips om veilig te communiceren:

Het beste is een computer waar alleen jij toegang toe hebt, of een die je alleen deelt met mensen die je vertrouwt. Voor een E-coachingstraject is dit essentieel. Als dat niet kan, maak dan gebruik van de volgende tips:

 • Gebruik een e-mail adres wat je alleen zelf kunt lezen. Een gratis web e-mail adres kun je op diverse websites aanmaken, zoals GMail, Outlook en Yahoo mail. Het voordeel van webmail is dat er geen berichten op je computer opgeslagen worden.
 • Als je browser erover beschikt, zet dan voordat je naar je webmail provider surft de “private browsing” aan. In Internet explorer heet dat “InPrivate”, in Firefox en Safari “Private browsing”, in Chrome “Incognito” en in Opera “Private tab”. De browser wist dan de historie en de bezochte pagina’s zodra je deze sluit. Gedetailleerde instructies voor de meest ganbare browsers (in het engels): Anonymous web browsing
 • Alle webmail sites vragen om een password. Let erop dat dat niet door je browser wordt opgeslagen, want dan heeft iedereen die toegang heeft tot je computer ook toegang tot je webmail. Nog beter is om in je browser het opslaan van wachtwoorden helemaal uit te zetten.
 • Wis de browserhistorie na elk bezoek aan je webmail provider. Dit is niet nodig als je private browsing gebruikt, maar wel als je dat vergeten bent aan te zetten. Het wissen van de historie kan argwaan wekken, alleen Firefox heeft een optie om de historie in een periode te wissen, zoals het laatste uur. Gedetailleerde instructies: How to clear history
 • Als je beschikt over een eigen computer, waar de narcist niet fysiek toegang toe heeft, laat je dan niet bang maken door dreigementen. Het kennen van bijvoorbeeld iemands ip-adres is volstrekt onvoldoende om toegang te krijgen tot een computer.
  Het op afstand installeren van spyware of doorzoeken van een computer vergt specialistische kennis.

Heb je nog specifieke vragen over je digitale veiligheid, neem dan even contact op.

12 thoughts on “Veilig surfen en mailen

 1. Hallo,

  Ik lees dat dit hoofdstuk tot stand is gekomen mbv een ervaren computer deskundige.

  Ik heb jaren samengewoond met een gediagnosticeerd psychopaat. Deze heeft mijn android telefoon geheel gebruiksklaar gemaakt vlak voor alle ellende van deze persoon aan het licht kwam. Ik vermoed nu dat er spyware op mijn telefoon zit, maar ik heb geen idee door wie ik dit na kan laten kijken. Ik heb al meerdere virusscanners op mijn telefoon gezet; AVG, Norton en Avira. Deze vinden niets.
  Is het misschien mogelijk om mijn telefoon na te laten kijken door de computerdeskundige die geholpen heeft met dit hoofdstuk?

  Vriendelijke groet,

  Faya

  • Hoi Faya,
   Excuses voor de late reactie, ik moest je vraag aan die persoon voorleggen. Wat een vervelende situatie! Het is inderdaad mogelijk dat je ex op je smartphone apps geïnstalleerd heeft, die bijvoorbeeld al je inkomende en uitgaande e-mails en sms’jes doorsturen. Die worden niet door virusscanners gezien. Het is dus zeker raadzaam om je telefoon na te laten kijken, helaas is dit een verregaand specialisme dat niet elke computerdeskundige beheerst. Misschien kun je teruggaan naar de winkel waar je je android telefoon gekocht hebt, en het daar voorleggen. Via een een snelle googlesearch zie ik dat androidtelefoons qua beveiliging vrij kwetsbaar zijn. Er zijn vast specialisten te vinden die je hiermee kunnen helpen. Je kunt altijd een andere telefoon overwegen, maar hier heb je natuurlijk zelf ook al aan gedacht.
   Succes ermee, en sterkte
   Iris

 2. Inmiddels leef ik 15 jaar samen met een Narcist, ik ben er echter pas een jaar geleden echt achtergekomen toen mijn vrouw mij er herhaaldelijk van beschuldigde dat ik zelf narcistisch zou zijn. Na twee keer daarvan beschuldigd te zijn heb ik even een uurtje zitten lezen op internet, en toen zijn mijn ogen pas echt open gegaan…………. Inmiddels zit ik midden in een scheiding, met alle bekende ellende die daarbij hoort.

  Een van de dingen is natuurlijk dat zij altijd probeert te achterhalen wat ik op een computer of smartphone heb gedaan, heb gelezen en probeert bewijzen te verzamelen van “mijn slechte” gedrag. Hierdoor ben ik inmiddels, maar ook omdat ik vanuit mijn beroep veel te maken heb met beveiliging van computer systemen, ervaren in het uitwissen van mijn sporen……..

  In het geval dat iemand denkt dat zijn smartphone is gemanipuleerd door een narcist, of denkt dat de narcist alle e-mail en sms berichten laat door sturen dan kan jij heel simpel naar de instellingen van het apparaat gaan, en daarin kiezen voor de optie om het apparaat terug te zetten naar de fabrieks-instellingen. Dan ben je er zeker van dat alle later geïnstalleerde “spy” programmetjes verwijderd zijn. Het leukste is omdat te doen waar de Narcist bij is, aan zijn / haar reactie is dan direct duidelijk of het wel of niet nodig was om het apparaat terug te zetten naar fabrieks-instellingen, pas wel op voor fysiek geweld! Als het even mogelijk is probeer dan zijn of haar gedrag vast te leggen met een camera / video. (belangrijk om zelf bewijs te verzamelen over hoe de narcist zich gedraagt)
  Vraag dan ook gelijk aan de narcist wanneer hij / zij psychologische hulp gaat zoeken voor zijn / haar gedrag, je zult direct een antwoord krijgen dat dat niet nodig is, volgende bewijs dat je later kan gebruiken. Inmiddels heb ik gisteren 7 GB aan filmpjes met wangedrag van mijn narcistische vrouw bij de politie afgeleverd nadat zij aangifte van bedreiging tegen mij had gedaan. (Gelukkig had ik haar enkele maanden geleden gefilmd toen zij mij wilde straffen door eerst met een bijl door het huis te lopen, waar de kinderen bij waren, en vervolgens met de bijl mijn auto kapot moest slaan).

  De meeste smartphones kunnen alle gegevens versleutelen, direct instellen nadat het apparaat is hersteld naar zijn oorspronkelijke toestand, daarna instellen dat jij op afstand alle gegevens kan wissen dit is een diefstal beveiliging, de dief zal in jou geval waarschijnlijk je narcistische partner zijn, ik spreek uit ervaring. Stel geen toegangs beveiliging in, en wanneer jij in de gaten krijgt dat jou narcistische partner “weer” jou smartphone aan het controleren is dan wis je alles snel door de diefstal beveiliging te activeren vanaf een PC. (probeer ook nu weer zijn / haar gedrag vast te leggen).

  Ik weet dat het gevaarlijk kan zijn om het gedrag van een narcist te filmen, eigen ervaring en een paar verwondingen, vele vernederingen en blauwe plekken verder, maar het geeft jou uiteindelijk de macht waar een narcist (tenminste die van mij en hopelijk snel mijn ex partner/narcist) waarschijnlijk heel bang voor is.

  Verzamel zoveel mogelijk e-mail adressen van mensen waarmee de narcist communiceert, dan kan je indien nodig al het film materiaal openbaar maken, en een link naar de filmpjes naar zijn contacten sturen. (ik heb het nog niet hoeven doen, maar het is een ideaal dreigement wanneer de narcist jou bedreigt, de narcist is heel bang dat zijn wangedrag openbaar word gemaakt)

  Ik wens iedereen die te maken heeft met een narcist heel veel wijsheid en sterkte toe, maar bedenk dat jij echt slimmer bent dan die narcist die jou gevangen houd, en bedenk dat er mensen ontsnappen aan de best beveiligde gevangenissen op aarde………..

 3. Ik ben er via een vriendin op gewezen dat mijn partner eventuele narcistische trekjes zou kunnen hebben. Ik ben toen via internet eens gaan kijken wat narcisme nu precies in houdt en tot de conclusie gekomen dat ik dus al 18 jaar inmiddels samenleef met een narcist. Ik heb inmiddels aangegeven dat ik de relatie wil beeindigen, maar daar verzet hij zich dus met hand en tand tegen. Hij houd zo ontzettend van me en wil me niet kwijt en kan niet zonder me enz, enz.. We hebben 2 kinderen en ik wil voor hun het allerbeste en wil ze ook niet in de steek laten. Maar waar moet ik in hemelsnaam aankloppen voor hulp voor bijv een andere woning ed?????

  • Beste Christine,
   Bedankt voor je bericht. Ik raad je echt aan om het boek van Iris te bestellen. Hier lees je concrete adviezen in hoe je de scheiding het beste door kan zetten, hoe je met de manipulaties van je partner om kunt gaan en welke hulp je verder in kan zetten. Wat betreft zoeken naar een andere woning; zoek een maatje die je met deze praktische zaken kan helpen. Zorg dat je goed geinformeerd bent, lees het werkboek. Dat geeft je al een dosis kracht en veel inzichten die je nodig zult hebben.
   Sterkte ermee,
   Susan

 4. Ik probeer steeds meer mijn grens aan te geven na mijn ex. Laatst kreeg ik een mail mbt ons kind, hierop reageer ik door me graag aan de gemaakte afspraken vast te houde. Krijg dan een reactie dat ik de mail verkeerd begrepen heb en opeens komt er een heel ander verhaal na voren wat hij eigenlijk bedoelde. Ik spreek hem hier zo op aan. Dan is het alleen uhm uhm en maakt met mij de afspraak dat we het zo doen als altijd. Paar uur later krijg ik een mail, dat hij toch niet akkoord is. Ik spreek hem een dag later hierop aan en spreek uit me te willen houden aan de gemaakte afspraken omdat dit in het belang is van ons kind. Zijn reactie is dan als Jij dit wil. Leg nogmaals uit dat dit in belang van ons kind is. Oke we spreken af te blijven bij onze afspraak. Prompt heb ik een paar uur later weer n mail mef weer een andere reden.
  moet ik hierop blijven reageren, word er niet goed van. Hij draait het zo alsof ik niet aan belang van ons kind denk. Ben ook bang niet te reageren omdat ik bang ben dat hij dit tegen mgaat gebruiken. Hoe kan hij zichzelf serieus nemen als hij iedere keer een andere reden aangeeft. Heeft iemand tips?

  • Beste Pip,
   Dank je voor je reactie. Deze mail vraagt om een grens. Jouw ex wil telkens jouw grenzen omver walsen. Omdat het om je kind gaat, reageer je steeds. Je wil meewerken in het belang van je kind. Kinderen hebben het meest belang bij dat alles gaat zoals afgesproken is. Jij weet dat je het doet in het belang van je kind. Houd dat gevoel vast. Mail terug: ‘We spreken het zus of zo af. Ik ga ervan uit dat je je daar aan houdt. Ik lees mijn mail pas weer ………( na de afspraak)’. Zo kader je het in. Je kunt het nog duidelijker inkaderen :’ Vanaf….datum…. lees ik jouw mailtjes op maandag en donderdag’. Hij weet waar hij aan toe is en jij krijgt ruimte.
   Succes ermee,
   Susan

 5. Hoi Pip, heel herkenbaar dit. Onthou goed dat een narcist alles bij elkaar liegt en bedriegt zodat je aan jezelf gaat twijfelen. Niet doen dus, kies voor jezelf en je kind en maak je definitief los van hem. Mijn bijna ex liegt zelfs tegen z”n eigen kinderen, geloof hem niet, hij zal altijd blijven proberen de controle weer over je te krijgen dat doet die van mij ook. Maar nu hij ziet dat ik daar niet meer in trap probeert hij mij het leven behoorlijk zuur te maken, maar ik laat me niet klein krijgen. Sterkte meid en nogmaals kies voor jezelf en bescherm je kind

 6. Hallo allemaal,

  Wat mij opvalt is dat er geschreven wordt over manlijke narcisten. In mijn geval gaat het over een vrouwelijke narcist. De ex vrouw van mijn zoon. Hij heeft na 10 jaar geestelijken en lichamelijke mishandeling de knoop doorgehakt om voor hem en de kinderen een einde te maken via een scheiding. Maar de hel blijft doorgaan. Nu na twee jaar strijden via rechtbanken kinderbescherming zijn altijd de kinderen aan hem toegewezen. Kinderen en ouders staan nu onder toezicht. Het is een groot probleem om de instanties in te laten zien dat ze met een narcist te maken hebben. Voor mijn zoon blijft het vechten om een rustig en geregeld leven voor hem en de kinderen te krijgen. Ik heb nu het werkboek besteld om ” hoop ik ” zijn eigenwaarde weer terug te krijgen. Hij doetenorm zijn best en wij proberen hem zoveel mogelijk te steunen.

  Moeder en oma

  • Ja vaak gaat het over mannelijke narcisten, maar ik herken u verhaal, ik ben na 15 jaar gescheiden van een vrouwelijke narcist, en ook hier is de kinderbescherming erbij betrokken.
   Mijn kinderen zijn al sinds mei ’15 niet meer met hun moeder mee geweest.
   Kortom ja er zijn zeker vrouwelijke narcisten, en die richten net zoveel schade aan als mannelijke narcisten, en ja in beide gevallen blijft de hel doorgaan!

 7. Ruben, ik hoop dat jouw kinderen oud genoeg zijn om te mogen beslissen waar zij mogen wonen. Mijn kleinkinderen zijn nog maar 9 en 5 jaar en moeten naar de moeder van de rechter die bezoekrecht heeft. Het is verschrikkelijk Hoe zij worden gemanipuleerd en daarDoor geestelijk worden beschadigd.

Geef een reactie