Je leven in eigen hand

Je leven in eigen hand – verder na narcistische mishandeling

Dit boek is een vervolg op het werkboek. Bij mij ontstond de wens om enkele onderwerpen die ik in het werkboek behandel verder uit te diepen. Ook wilde ik nieuwe onderwerpen behandelen en hier diverse professionals van binnen en buiten ons netwerk bij betrekken. Dit alles heeft geresulteerd in een afwisselend boek dat een theoretisch kader biedt en ook veel inzichten en adviezen geeft vanuit de praktijk.

In dit boek vind je tientallen ervaringsverhalen van mensen die hun weg naar herstel hebben gevonden. Soms is hun letterlijke verhaal opgenomen en soms ook vroegen ze mij hun verhaal te verwoorden. Ik ben hen heel dankbaar voor hun medewerking. Narcistische mishandeling kent veel gezichten. Die verschillende gezichten komen via de verhalen in dit boek tot leven.

Hoe verder na narcistische mishandeling?

De eerste stap bij het herstellen van narcistische mishandeling, is deze vorm van mishandeling begrijpen. De volgende stap, die misschien nog wel belangrijker is, is snappen welk effect die mishandeling heeft gehad op jouw systeem. De symptomen die het heeft veroorzaakt. Om te kunnen herstellen moet je eerst snappen waarom je er zo aan toe bent. Daarom ga ik in dit boek uitgebreid in op hoe trauma en dissociatie werkt, wat het met je doet en hoe je ermee om kan (leren) gaan. Want daar zit een groot deel van de heling. Ik ga in op het herstelproces en de mogelijke valkuilen.

Ad Oud, een van de proeflezers, beschreef het als volgt:

…De impact van de beschadigingen die het slachtoffer oploopt, is omvangrijk. Het gaat om bewustwording van wat er met je gebeurt of in het verleden gebeurd is, de machteloosheid leren doorbreken, afstand nemen van de narcistische partner en/of ouders en de draad oppakken van je eigen leven.

Hiervoor zijn kracht en zelfvertrouwen, evenals gezonde eigenliefde noodzakelijk, precies die persoonlijke kwaliteiten die de dader heeft afgepakt, soms op verborgen, geraffineerde wijze. Een krachttoer, bijna onmogelijk om zonder hulp te kunnen verrichten. Door de gedegen opzet zal dit boek voor lotgenoten een belangrijke gids zijn.

Ad Oud, gepensioneerd psychotherapeut, GZ-psycholoog en EMDR-Practitioner.

Narcistische mishandeling is een breed onderwerp

Binnen de context van narcistische mishandeling bestaan een aantal specifieke probleemgebieden die uitvoerig aan bod komen. Stel, je gaat scheiden van je narcistische partner en je krijgt te maken met instanties. Op dit soort situaties zoom ik in. Waar kun je mee te maken krijgen en wat kun je doen om dergelijke situaties het hoofd te bieden?

Soms komt een slachtoffer er niet toe om zich aan een destructieve relatie te onttrekken. Dit komt het duidelijkst naar voren in het stockholmsyndroom. Daarom behandel ik veel concrete situaties als: wat als je de relatie voorlopig niet kunt verbreken? Wat als je deze wel wilt verbreken maar niet weet hoe je de benodigde stappen moet zetten? Destructieve vormen van mishandeling als seksueel misbruik, fysiek geweld en stalking komen ook aan bod.

Als de relatie eenmaal verbroken is hoeft het niet zo te zijn dat je je hierna vanzelf weer goed voelt. Daarom ga ik ook in op de mogelijkheden tot herstel, en de factoren die dit bemoeilijken. Bijvoorbeeld als je ex-partner direct een nieuwe partner heeft en dit steeds onder je neus wrijft.

Veel slachtoffers hebben kinderen en blijven zo aan de narcistische of psychopathische ex gebonden, ook als de relatie eenmaal verbroken is. Daarom is ‘hoe bescherm je je kinderen’ ook een belangrijk onderwerp in dit boek. En de juridische kant van scheiden komt aan bod; dit aspect wordt door twee advocaten behandeld.

PTSS of meer?

Steeds meer hulpverleners geven aan dat narcistische mishandeling vaak resulteert in een Post Trauma­tische Stress Stoornis (PTSS). Belangrijk, maar vooral binnen de context van een onveilige jeugd niet voldoende: vaak speelt er Complex trauma (Complexe PTSS) en soms ook structurele dissociatie. Dat houdt in dat er breuken in de persoonlijkheid zijn opgetreden. Structurele dissociatie komt vrij veel voor onder mensen die als kind getraumatiseerd zijn geraakt, maar hier is nog niet zo veel over bekend. Een onderwerp dat mij aan het hart gaat en dat ik behandel in hoofdstuk 3.

Als je bent opgegroeid onder een narcistische of psychopathische ouder dan zal dit veel impact hebben gehad. Ik ga in mijn boek in op hoe zo’n verleden door kan werken op je leven nu en wat je kunt doen om te herstellen. Veel slachtoffers hebben nog met zo’n ouder te maken in hun volwassen leven. Daarom ga ik ook in op hoe je die impact zoveel mogelijk kunt beperken.

Een greep uit de overige onderwerpen

Wat dit boek mede zo bijzonder maakt, zijn de bijdragen van coaches, therapeuten en andere professionals over onderwerpen die hen aan het hart liggen. Zo zijn er bijdragen over manipulatie in de zelfhulpindustrie, over narcisme van generatie op generatie, over het Münchhausen by Proxy syndroom en de relatie met narcisme, en nog diverse andere onderwerpen. Een van de therapeuten uit ons netwerk vertelt in dit artikel over het boek en het boeiende onderwerp waar zij zelf een bijdrage over schreef. Een voorproefje van het nieuwe boek vind je in dit artikel.
Overige links:

Iris Koops

Enkele reacties op het boek:

Iris schrijft zeer aansprekend, op zo’n manier dat ze de angst van overlevenden die haar boek lezen flink doet verminderen. Ook ben ik ben onder de indruk van haar heldere schrijfstijl.
Onno van der Hart, emeritus hoogleraar, in reactie op hoofdstuk 3

Een en al herkenning. Iris weet heel goed de twilightzone weer te geven waarin je als slachtoffer zit en de urgentie om hier uit te komen. De focus van dit boek ligt op hoe herstel ik en bouw ik mezelf weer op. Het laat zien dat een leven na narcistische mishandeling heel goed mogelijk is.
Pieter, ervaringsdeskundige

42 gedachten aan “Je leven in eigen hand”

 1. Ik heb het boek besteld en ben reuze benieuwd. Alleen al het lezen van een korte weergave en de reacties, doen mij weer terugkeren naar het verre verleden. Op dat moment terug naar af en door het eerste boek krijg ik weer de kracht, om te leven zoals ik ECHT ben. Dan zie ik weer licht door de duisternis! Dit nieuwe boek is mogelijk en hopelijk de kers op de taart of hoe zegt men dat? Kortom: hartstikke nieuwsgierig!

 2. Het eerste boek van Iris ligt voor het pakken bij me in de kast. Helder geschreven, voor iedereen leesbaar. Herkenning, erkenning en een basis is het wat het me gegeven heeft.
  Het boek (en deze site) is mijn steun en toeverlaat geworden. Ik lees er regelmatig in en ik leer er nog steeds uit.
  Nieuwsgierig maken me de reacties op het nieuwe boek!
  Ik kijk ernaar uit om het te lezen!

 3. Lieve Iris,
  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe (2de) boek!
  Omdat ik een vriendin ben heb ik het hele proces deels meegemaakt en mee geleefd. Ik weet wat een enorme klus het was, hoeveel moeite, tijd, aandacht, concentratie, inspanning etc. etc. het vroeg en kostte,naast je gezin wat ook doorgaat en soms moeilijke omstandigheden. Als het teveel /zwaar was belde je me en heb ik gelukkig wat voor je kunnen betekenen.
  Met een bijna ongelooflijk doorzettingsvermogen en geduld heb je je doel toch bereikt. Diep respect.
  Het fantastische is dat je je eigen traumatische verleden hebt weten om te zetten in krach en bewustzijn; je bent ook zorgvuldig, betrokken, praktisch en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
  Ik hoop dat je deskundige boek andere slachtoffers van narcistisch misbruik zal helpen weer verder te kunnen met hun eigen leven vanuit kracht en zich daardoor gelukkiger gaan voelen.
  Iris, ik wens jou en de lezers heel veel succes met je nieuwe boek.
  Liefs Amanda

 4. Iris gaf me door haar werkboek het gevoel alsof ze erbij was geweest,
  alsof ze tijdens mijn jeugd over mijn schouder had meegekeken. Dat is
  wat ik nodig had, en dat is volgens mij wat slachtoffers van deze vorm
  van mishandeling nodig hebben: herkenning, bevestiging. Geen
  afstandelijk verhaal of wetenschappelijke verhandelingen. Ze haalt de
  twijfel weg omdat je voelt; ze snapt het, ze heeft de woorden voor wat
  ik zelf niet kon benoemen.
  Bij haar nieuwe boek dat ik als proeflezer las, voel(de) ik dit opnieuw. En het is heel fijn dat ze diep ingaat op het herstelproces. Het herstel, daar zit een heel proces
  achter, heeft vele kanten en stappen. Je redt het niet met een rijtje oppervlakkige tips.
  Ik was proeflezer en er werd van mij feedback verwacht, dus ook “kritiek”. Dat vond ik in het begin héél spannend. Wie ben ik om kritiek te mogen geven en wordt dit wel gewaardeerd?
  Nou, Iris ging zéér zorgvuldig om met mijn kritiek, heel serieus. Wat een geruststelling voor mij en een nieuwe positieve ervaring.
  Ook staan er wat stukken van mij in het boek, als ervaringsdeskundige.
  Het boek is zeer boeiend geschreven. De balans tussen “theorie”, adviezen en de ervaringsverhalen is perfect. Het nodigt uit om verder te lezen.
  En persoonlijk heeft dit nieuwe boek mij enorm geholpen. Ik zeg nu Ja tegen mijzelf, ik sta stevig. Ook als dat betekend dat ik moeilijke relaties moet verbreken.
  Het gif Narcisme wat er bij mij is ingespoten verdwijnt zo langzamerhand uit mijn lijf. En de bijwerkingen zijn nu grotendeels uitgewerkt.
  Ik voel me vrij!
  Iris, je hebt jezelf echt overtroffen met dit nieuwe boek, dank je wel!!
  Carol

 5. Lieve Iris,
  Als proeflezer heb ik het proces van dichtbij mee mogen maken. Ik had me nooit gerealiseerd wat voor een klus het is om een boek over dit onderwerp te schrijven. Zowel inhoudelijk maar ook wat betreft de grote verantwoordelijkheid die je voelt en draagt. Je betrokkenheid, zorgvuldigheid, kennis en doorzettingsvermogen zijn bewonderenswaardig en inspirerend. En met je humor werd het weer wat luchtiger als het tegen zat. You did it again, respect!!
  Ik wens je een heeeeerlijke zomer met je gezin toe!
  Liefs Annemieke

 6. Dag Iris, ik zie enorm uit naar jouw nieuwe boek omdat ik aan den lijve ervaar dat NPS in het juridische systeem nog een onontgonnen terrein. Gezien ik in mijn scheidingsproces van een (hoogstwaarschijnlijk) NP, als vader van mijn kinderen, te maken heb met zeer complexe problematiek. In mijn ervaring biedt de advocatuur hier ook weinig ondersteuning in. Dank je dit fenomeen op kaart zet in je nieuwe boek.

 7. Ik heb het boek ontvangen en even ingekeken. Even vluchtig wat zinnetjes “opgesnoven.” Een boek, waar je niet omheen kunt, dat heb ik al wel gezien. Ik ga op mijn gemak en als ik tijd heb, dit allemaal eens rustig lezen. Ik wil het tussen mijn oren ook kunnen verwerken en plaatsen en terughalen in relatie tot mijn verleden en dat zal ook best de nodige “kruimels” teweeg brengen. Het boek “voelt goed” en met de zon buiten, gaan we binnen aan de slag. Iris, bedankt, want het is van grote klasse!

 8. Lieve Iris,
  Ik heb het nieuwe boek gelezen. Het boek is volledig, met overtuigende en doorleefde kennis van zaken en zeer betrokken geschreven. Een ‘must’ en baken van hoop en kracht voor de lezer die gedegen informatie zoekt over dit onderwerp. De aanvullingen van de coaches en therapeuten zijn van grote meerwaarde. Ben onder de indruk van dit nieuwe belangrijke werk op het gebied van trauma-heling. Chapeau, you did it again!

 9. Lieve Iris, wat zul jij het spannend gevonden hebben dit boek. De lat lag hoog na je 1ste boek; het werkboek. De verwachtingen waren hoog. Zou ze dit nog een keer zo goed kunnen?
  Nou, ik ben in het 2de boek gedoken en ja, je hebt jezelf overtroffen. Ben ontzettend blij met dit boek. Een boek met echte informatie en diepgang. Chapeau Iris! Geniet van je welverdiende rust, want je hebt ontzettend hard gewerkt. En nogmaal dank dat ik een bijdrage mocht leveren.

 10. Hoi Iris,
  Wat een mooi boek! Ik heb het ontvangen!
  Omdat ik het zo belangrijk vind dat narcisme bekend en herkend wordt wil ik het wel van de daken schreeuwen dat mensen hier moeten zijn bij het verdwenen zelf. Uit ervaring weet ik dat je niet overal veilig bent en dat je op andere sites ook nog vaak narcisten tegenkomt die je tegenspreken of die je onderuit halen. Ook is niet alle informatie altijd juist, waardoor je alsnog twijfelt. En dan kom je er niet uit. Maar goed dat terzijde.
  Je nieuwe boek:
  Ik heb het nog niet gelezen, ben nog maar bij hoofdstuk 2. Ik wil er echt voor gaan zitten. Maar als ik de inhoudsopgave bekijk wil ik alles wel al gelezen hebben, want er staat zóveel in wat ik wil lezen!!
  Fijn ook dat je voorbeelden gebruikt van slachtoffers en ook voorbeelden wat je zelf hebt meegemaakt. Dat maakt het boek compleet en voel ik me betrokken. Dank daarvoor!
  Ik hou je op de hoogte!

 11. Beste Iris,
  Het is alsof ik je ken. In dit tweede boek geef je nog meer van jezelf bloot. Dapper, sterk, liefdevol naar de lezer. Het mooiste van dit boek is voor mij misschien de onderbouwing, wetenschappelijk en ervaringsdeskundig van vele kanten. Mooi vind ik ook de bijdragen van anderen die het geheel aanvullen vanuit hun kennis en perspectief.
  Ik heb het heel snel gelezen, aandachtig, in een paar dagen, omdat ik zo benieuwd was. Dit boek gaat over mijn diepste verdriet en mijn grootste worsteling met mezelf en mijn familie.
  Dat wil ik dus graag lezen.
  En nu ga ik het een tweede keer rustiger lezen. Al lezend onderstreep ik met een marker wat me opvalt om het mezelf in te prenten en het een tweede (en derde, vierde) keer meer door te laten dringen.
  Het komt heel veel voor dat ik in het dagelijks leven mezelf dingen hoor herhalen uit het eerste boek, het werkboek. Dingen die me helpen om verder te komen en mezelf tot rust te brengen. Ik weet zeker dat het met dit boek ook zo zal zijn. En ik weet nu ook al dat er toch nog vragen over blijven. Want een zo veelomvattend en zo langdurig complex trauma kan zelfs met deze twee boeken nog niet in zijn geheel besproken worden. Maar de basis is heilzaam. Met deze hulp word ik weer een beetje gezonder.
  De aanvulling waar ik af en toe behoefte aan heb, de vragen die het ook oproept, vind ik wel door te googelen. Er is veel te vinden, en met de handvatten van jou, Iris, weet ik nu het kaf van het koren te scheiden. Ik zit bijvoorbeeld met de vraag: de ene narcist is erger dan de andere, maar de impact kan even verwoestend zijn. Hoe moet ik dat zien?
  En dan blijft er nog de vraag, hoe zit het familiesysteem in elkaar? Wie heeft welke rol in onze familie? Genoeg dus om mee verder te gaan, met mijn therapeut.
  Ik herken zoveel, en ik zie ook dat ik al een eindje op de goede weg ben met heling. Dat ik intuïtief sommige dingen al goed gedaan heb. Pak van mijn hart…. en een mooie bevestiging. Wat ik herken maakt me zeker van de juistheid van de opvattingen in dit boek en het geeft me het vertrouwen dat ik me hieraan vast kan houden.
  Als geoefend academisch lezer (en hogeschooldocent) herken ik ook de grondigheid van je research en de verwerking daarvan.
  Mijn complimenten. Dank, heel veel dank. De therapeut die je ooit aanraadde om iets te doen met je ervaringen had gelijk. Je boek is een verademing in de duisternis van narcistisch misbruik. Beide boeken.
  Hartelijke groeten van
  Marjet

 12. Ik heb mijn leven ook in eigen hand en het was verdomde moeilijk maar het eerste boek van iris heb ik veel van opgestoken en ik heb het helemaal alleen gedaan omdat ik geen financiele middelen had om een therapeut te betalen.Ik ga straks proberen om een groep op te zetten in mijn omgeving en daar heb ik veel hulp bij nodig met ervaringsdeskundigen,zou fantastisch zijn om mijn doel te bereiken.
  Dank je wel iris voor het boek.

 13. Dit boek doet meer dan alle artsen therapeuten en so called spiritueel genezers bij elkaar. ik moest gewoon herstellen voor het misbruik en schade wat die spiritueel healers hebben veroorzaakt want zij hebben het nog erger gemaakt . Het zijn mensen die gefaald hebben in het leven. Ik kreeg wel adviezen maar die drongen niet tot mij door. Herkenning en erkenning en echt begrip door mensen die weten wat het is en wat het met je doet en wat je moet doen. .

  1. Hallo Tio,
   Ik wil graag even reageren op jouw bericht! Dankjewel voor je bericht!
   Ook ik heb die ervaring met allerlei onkundige therapeuten en spiritueel healers met hun ‘Kijk naar en in jezelf’- en ‘neem een ander vooral niks kwalijk, maar leer ervan-methodes’. Ook daar ben ik lange tijd heel boos over geweest. Ik heb me daar steeds 100% opengesteld en mezelf kwetsbaar opgesteld, alles van mezelf gegeven, inclusief mijn spaarzame vrije tijd en mijn spaarcenten. Daar had ik achteraf gezien heerlijk ontspannen van op vakantie kunnen gaan elk jaar. Ja, op die momenten voelde ik me veilig en gedragen, maar ik heb er niks aan gehad. Hadden ze maar gezegd dat ik eens moest gaan lezen over narcistisch misbruik en hadden ze me maar verwezen naar hier, dan was ik jaren geleden al klaar geweest met al dat geneuzel. Het ligt niet aan mij. Ik mocht het die ander niet kwalijk nemen, nee ik moest vooral naar mezelf kijken. Ik word er toch weer boos over, want het gebeurt nog steeds. Ik lees het overal op het internet, ook bij zogenaamde ervaringsdeskundigen. Nou, als je dat zegt, dan heb je geen idee van de impact van narcistisch misbruik.

   1. Hoi Anne, ik heb dezelfde ervaringen .ook met professionele hulpverleners, die weten ook niks van de duistere wereld van narcisten .

 14. Het lezen van dit boek geeft veel erkenning en herkenning, maar zoveel meer dan dat. Het is nogal een proces waar je doorheen gaat op het moment dat je erachter komt dat je gevoel wél klopt, en dat je inderdaad een slachtoffer bent (geweest). Ik huil veel tijdens het lezen omdat ik dan ervaar: ik ben niet alleen, ik ben niet gek, en er is een goede hoop op verbetering, het komt allemaal goed. Dat huilen staat voor mij voor loslaten. Loslaten van al dat machteloosheidgevoel, de paniek, de afstoting van het leven zelf en al haar moois, het gevoel dat je op de brandstapel staat als bij een heksenjacht. En uiteindelijk het terugvinden van jezelf, jezelf omarmen, liefhebben en weer wat kunnen betekenen voor anderen. Dat herstel duurt lang maar is het zeker waard. Ik zou iedereen willen aanraden dit boek te lezen, en vooral jonge mensen, het liefst zou ik het in alle scholen willen zien als verplichte literatuur. Omdat narcisme in allerlei vormen voorkomt, soms zo goed verborgen dat je het in eerste instantie niet merkt. Om een prooi te worden zijn er ook kenmerken nodig, ik zou graag willen dat daar meer bekendheid aan wordt gegeven. Een narcist past als een deksel op het potje van de prooi. Maar als het potje stuk is gemaakt stapt hij over naar zijn volgende potje. Wat een gebroken potje is hoeft niet stuk te blijven, als je de stukken lijmt krijg je een veel mooier exemplaar terug. In mijn situatie stond ik bij de afgrond en de narcist hoefde alleen maar een duwtje te geven, toen draaide ik me om en heb hem een flinke rechtse gegeven. Die kracht wens ik ieder toe die dit herkent. Ik geloof dat narcisten een ander soort mens is, terwijl wij uitgaan van ons eigen gevoel. Dat past gewoon niet. Wijsheid is macht zei ooit een oude vrouw tegen mij, en dat is wijsheid, lees alsjeblieft dit boek en neem de macht terug. je leven in eigen hand!

 15. Waar het werkboek “Herstellen van narcistische mishandeling” inzicht geeft in het leven van en met een narcist (m/v), geeft “Je leven in eigen hand” inzicht bij het herstellen van emotionele en psychische mishandeling. Twee boeken die elkaar geweldig versterken om weer jezelf te zijn en worden. Herstellen en je leven weer in eigen hand nemen doe je zelf, maar ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik de boeken heb kunnen gebruiken om narcisme een plek te geven in mijn leven en verder te gaan. De weg naar herstel is lang, maar wetende dat ik niet de enige ben, kom ik er wel. Dank je wel Iris!

 16. Ook dit boek van Iris Koops is enorm behulpzaam als je te maken hebt met narcisme in je omgeving en een goede aanvulling op haar eerste boek. Het staat weer bomvol heel waardevolle, behulpzame, herkenbare en daardoor ook confronterende informatie. Ik gebruik het nu als een naslagwerk en naarmate ik vorder in mijn proces van herstel, haal ik er weer meer uit. M’n brein pakt het steeds beter op. Zonder deze beide boeken was ik nu niet zover gekomen, dat ik de confrontatie ben aangegaan en 2 weken geleden met opgeheven hoofd en zonder angst en emoties het contact met mijn tweelingbroer en een vriendschap van 27 jaar kon verbreken. Het voelt wel alsof ik ‘gestript’ ben en even geen grond meer onder m’n voeten heb, maar ik weet 100% zeker dat dit het beste voor mij is en die wetenschap maakt me rustig en geeft me het gevoel, dat ik het waard ben om alleen nog maar met respect behandeld te worden, door wie dan ook. Met veel dank dus aan Iris!

 17. Heftig Isabel om dit te lezen en ook goed te weten dat ik niet de enige ben….. Ik sta aan het begin, ben in t werkboek bezig en ga naar de workshop. Zelf ben ik energetisch therapeut, net gescheiden van mijn (naar ik sinds kort weet) narcistische ex-echtgenoot,en weet nu dat ik letterlijk “ziek”werd van hem, mijn lichaam gaf ‘t aan en nog zag ik ‘t niet….Toen zijn luchtbel knapte eind 2016 bleek mijn 30 jaar met hem een grote leugen te zijn geweest…… Behalve mijn 4 prachtige kinderen……..Ik geloof dat door jullie reacties op deze boeken en de persoonlijke aandacht voor wat werkelijk is…. i
  er ook hoop voor mij ( en mijn kinderen) is om hier uit te komenen weer van betekenis kan zijn ……….
  Iris bij voorbaat dank!

  1. Lieve Carla
   Heb jij inmiddels het lek boven?. Bedankt voor deze reactie.
   Ik schaam me zo diep dat ik meer dan 32 jaar bij mijn partner ben gebleven. Ik voel me zo dom.
   Ik zie dat jij blijkbaar ook heel lang bij je man bent gebleven. Klinkt een beetje gek, maar dat helpt.
   Ik ben 5 jaar geleden ook al doodziek geweest. 6 maanden geleden heb ik een abces aan mijn darmen gekregen. Moest ik het nog duidelijker te horen krijgen van mijn lichaam? Blijkbaar wel.
   Ik hoop dat het met jou en de kinderen nu beter gaat.
   Wij staan aan het begin. Maar we hebben in ieder geval ingezien dat hij de schuldige is en niet wij
   Nogmaals bedankt
   Tineke

 18. Wat kost het boek J elven in eigen hand” en hoe kan ik het bestellen. Ben 2x getrouwd geweest met een narcist, heb de traumabehandeling gehad, terwijl ik getrouwd was met de tweede en had het niet door, tot kort gelden. Nu ga ik in therapie, en probeer mijn trauma’s ge verwerken…

 19. Hoi Iris,
  Super fijn en goed, dat ik jouw boek gelezen heb. Ook jij bent net als ik een ervaringsdeskundige, die vanuit de ervaring anderen ondersteunt en kracht toespreekt.
  Ik ben zelf gedragsdeskundige en heb naar aanleiding van mijn zeven jaar durende fysieke en mishandelende relatie met een narcist een boek geschreven. Dit om de hulpverlening te ondersteunen in een krachtiger en meer onderzoekende houding lotgenoten te ondersteunen in hun zoektocht naar kwalitatief rijkere levensomstandigheden. Dit om als gedragswetenschapper en ervaringsdeskundige mijn persoonlijke kennis om te zetten in algemenere kennis en anderen die hetzelfde meemaken op basis van mijn ervaring steun bieden en (toekomstige) ambulant hulpverleners in kennis en ervaring verrijken.
  Tip voor hulpverleners:Geef je beperkingen en grenzen aan en ervaar dit als mogelijkheid tot persoonlijke en professionele groei. Onevenwicht is geen fout of teken van onprofessionaliteit maar een signaal dat aandacht behoeft en een uitdaging biedt om persoonlijk en professioneel verder te groeien en je te bekwamen. Als de ambulant hulpverlener cynisch is geworden en mij niet gelooft, dan heeft geen enkele interventie kans van slagen. Als ambulant hulpverlener moet je oprecht betrokken blijven en kunnen blijven luisteren, ook na twintig jaar.
  In mijn hulpverleningstraject ontbrak het aan zorgvuldigheid in kennis van het dossier, gebrekkige informatievergaring. De ambulant hulpverleners deden aan symptoombestrijding en hadden hun aandacht gericht op recente gebeurtenissen en kwamen of luisterden niet naar de kern van de frustratie en trauma. Hierdoor werd het belang van mijn zoon niet alleen vergeten om in het licht te zetten van zijn werkelijkheid maar overtuigingen van vaders werkelijkheid en bespreken van gebeurtenissen werden centraal gesteld.En voor mijn gevoel werd mijn werkelijkheid in starre categorieën bekeken en er werden voortijdige conclusies getrokken. Hierdoor werden dingen aangenomen zonder ze te controleren en toevalligheden als oorzaken beschouwd.
  In mijn boek verwijs ik ook naar mijn spreekrecht, onderstaand een gedeelte van mijn brief aan mijn ex-partner. Mijn ex-partner is veroordeeld voor de mishandeling.
  In mijn mails heb ik je(lees ex) van 2013 tot 2017 proberen te overtuigen dat het huiselijk geweld schadelijk is voor de ontwikkeling van de kinderen en tevens strijdig is met de bescherming die een gezin verdient.
  Jouw ontkenning, ernstige bagatellisering van je gewelddadig gedrag geeft mij nu nog geen ruimte om mijn trauma te verwerken. Ik snap dan ook niet waarom er geen probleembesef bij jou aanwezig is. Het zou voor ons(mijn zoon en ik) helend zijn als je tot het besef kwam wat je hebt gedaan. In plaats van jouw primitieve afweer: splijting, projectie en ontkenning. Je hebt mijn lichamelijke integriteit en veiligheidsgevoel op ernstige wijze aangetast.
  Uiteindelijk geloof ik: “Ik ben mijn eigen Innerlijke apotheker”.
  Ook zou ik graag meer mensen willen motiveren om als ervaringsdeskundigen de hulpverlening meer te verrijken in kennis en ervaring, zodat de hulpverlening minder in starre categorieën bekeken wordt en voortijdige conclusies getrokken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *